pandestegt blomkål m hestebønner og sesamsovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
lækker og hurtig hverdagsret
Denne ret har jeg lavet til ære for hestebønnen, som vi spiser alt for få af i Danmark. Jeg blev inspireret til at bruge hestebønner, da jeg rejste i Iran, hvor det er en meget vigtig grøntsag.
Hestebønnen er en af de få slags bønner, som kan spises rå. Her i denne lynhurtige ret er de dog svitset sammen med andre lækre ingredienser som blomkål og linser.
Det er en hurtig og velsmagende hverdagsret. Jeg bliver ofte beskyldt for, at mine retter tager for lang tid at lave. Det gælder ikke denne panderet – og slet ikke hvis du har kogt linserne (eller kikærter) i forvejen. Måske har du dem i fryseren – eller du kan komme nemt om ved det ved at bruge en dåse kikærter.
på et persisk marked: sækkevis af hestebønner
I Iran er hestebønner en populær proteinkilde. Da jeg rejste i landet i foråret var det netop sæson for hestebønner. De havde i sækkevis indtaget markederne i landet.
her hjælper kun bønner …
De fleste hestebønner sælges bælgede på markederne. Det er praktisk, så skal man ikke hjem og bælge – og da hestebønner er en af de få slags bønner, der kan spises rå, kan man også lige snuppe en håndfuld på vejen hjem.
pandestegt blomkål m hestebønner og sesamsovs
150 g sorte beluga linser (eller andre linser, evt. kikærter)
150 g rødløg
4 spsk olivenolie
1 stort blomkålshoved
1/2 spidskålshoved
100 g bælgede hestebønner (kan erstattes af ærter eller edamamebønner, som købes frosne i et supermarked)
10 radiser
en håndfuld lilla basilikumblade eller alm. basilikum
sesamsovs:
1 dl tahin (sesampasta)
1 dl sojafløde eller kokosmælk
hvidløg og/eller reven ingefær
tamari (soja)
Kog linserne møre i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Skær løgene i tynde både og svits dem i olien på en stor pande, evt. en wok.
Del blomkålen i buketter. Skær stokken i terninger. Snit evt. pæne grønne blade. Kom blomkålen på panden og steg den ved rask varme, til den tager lidt farve.
Skær spidskålen i terninger eller snit den.
Tilsæt spidskål, linser og hestebønner og svits dem 3-4 minutter til de er gennemvarme.
Skær radiserne i tynde flager på langs. Brug et mandolinjern eller en tyndskræller. Vend radiserne i retten til sidst sammen med basilikumbladene. Drys med salt og peber.
Rør tahinen med fløden, til konsistensen er lidt flydende. Tilsæt evt. også en lille smule vand.
Smag evt. til med presset hvidløg og/eller reven ingefær. Smag til sidst til med tamari.
Servér sovsen separat til den stegte blomkål og giv også gerne kogte eller stegte kartofler til.