klassisk løgtærte fra Provence – pissaladière
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
en sommertærte der minder om en pizza
Denne klassiske franske løgtærte er som skabt til en dansk sommerfrokost. Gerne nydt udendørs i solen med et godt glas saft eller bobler.
Tærten kom i ovnen på grund af et stik i hjertet! For hvad gør man, når ens gode venner snart drager til Provence og alle de vidunderlige markeder dernede, der bugner med solmodne grøntsager? Man går naturligvis en tur ad memory lane, og her er heldigvis masser af billeder af små hyggelige byer, stejle gader i små middelalderbyer, og jeg ser markedet i Aix-en-Provence for mig med de mindst 80 forskellige slags oliven – og alle de farvestrålende solmættede grøntsager.
Derfor valgte jeg at bage denne tærte. Den smager nemlig af Sydfrankrig. Det er Provence på et fad. Og det gik rigtig godt med at nyde dette lille stykke Frankrig på min egen terrasse. For Danmark er faktisk ikke værst, når roserne blomster, solen skinner, crementen er kold – og tærten lige er kommet ud af ovnen.
.
i familie med pizzaen
Løgtærten, der især forbindes med Nice, bages traditionelt med en gærdej på samme måde som en pizza. Men nogle vælger butterdej. Det er både hurtigere med færdigkøbt dej, og det giver også en lettere tærte.
Fyldet er altid karamelliserede, nærmest purerede, løg. Desuden sorte oliven og ansjoser (som her er byttet ud med kapers). Faktisk er det ansjoserne, der har givet tærten navnet pissaladière, da pissalet er navnet på en ansjospuré, som ofte bruges til tærten i Frankrig.
.
en ældgammel opskrift
Den første opskrift på pissaladière, man har kunnet finde, er fra sidst i 800-tallet. Så denne tærte er meget ældre end den italienske pizza.
Man har fra ældgammel tid i Sydeuropa og Mellemøsten spist fladbrød med en eller anden form for “topping”, men den italienske pizza, som vi kender den i dag, fandt først sin endelige form i det 18. århundrede.
.
en lille forbrydelse mod traditionen
Den hvide “creme” på toppen af løgtærten er helt sikkert “no go” i Provence, og kan nemt betyde, at jeg til sin tid ikke bliver lukket ind i grøntsags-paradiset.
Men jeg havde lyst til lidt syrligt på toppen af tærten, så jeg afdryppede et par dl planteyoghurt og smagte den til med salt og peber (lidt krydderurter i form af oregano og salvie ville også være fint).
.
pissaladiére – en fransk løgtærte
(4 personer)
dej:
2 ½ dl lunkent vand
10 g gær
½ tsk rørsukker
1 tsk salt
ca. 400 g hvedemel
olivenolie
fyld:
¾ kg rødløg eller gule løg
1 helt hvidløg
½ dl olivenolie
1 spsk rørsukker
1 spsk frisk, hakket salvie eller 2 tsk tørret, smuldret
½ dl friske oreganoblade eller 1 spsk tørrede
salt, friskkværnet peber
50 g sorte oliven uden sten
4 spsk kapers
frisk timian
Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker og salt.
Rør melet i lidt ad gangen og tag dejen ud af skålen, når den kan æltes.
Ælt dejen glat og smidig.
Vend dejen i 1 spsk olivenolie i et fad og lad den hæve et par timer.
Snit løg og hvidløg og svits dem i olien. Tilsæt sukkeret, og svits til løgene er bløde. Tilsæt krydderurterne.
Lad løgene simre for svag varme, til de er kogt temmelig meget ud.
Smag godt til med salt og peber. Men pas på med saltet, for både oliven og kapers er salte.
Rul dejen ud i en cirkel på ca. 30 cm. Du kan også presse dejen ud med fingrene. Hvis du ønsker en meget tynd bund, så lav cirklen større.
Læg dejen i en smurt bageform eller på bagepapir på en bageplade. Lav en lille kant hele vejen rundt på dejen.
Fordel løgene på dejen, og læg halve oliven og hakkede kapers på.
Bag tærten i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter.
Læg frisk timian på tærten inden serveringen.
En salat nicoise kan passende serveres til. Tunfisken kan du erstatte med det nye produkt, “No tuna”, fra PlantMate.
.
.
Hej. Ser dejlig ud men kan du komme med en opskrift på en glutenfri bund ?
Har lavet din spidskålssuppe som smagte vidunderligt. Med venlig hilsen
Laura
Kære Laura,
Det glæder mig, Tusind tak.
Hvis du søger på nettet, finder du masser af opskrifter på glutenfri pizzadej.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg er så imponeret over din passion for fantastisk vegetarisk mad. Du bliver ved med at give os inspirerende skønne opskrifter. Jeg har fulgt dig meget længe. Til min 30 års fødselsdag ønskede jeg mig en af dine bøger og nu er jeg 65 år.
Tak for dit engagement.
Kh. Mie Ravn
Kære Mie,
Rigtig mange tak for din søde hilsen. Den rører mig dybt. For mig er det udelukkende en fornøjelse at “levere” opskrifter. Så jeg føler, glæden er helt på min side.
Og hvor er det fantastisk, at du har været med i så mange år. Jeg håber, at jeg også kan glæde dig fremover.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tusind tak fordi du svarer.
Og ja jeg bliver ved med at følge dig og dine vidunderlige opskrifter.
Mange hilsner
Mie Ravn
Tusind tak, Mie.
Når folk er så søde at skrive til mig, svarer jeg altid.
Fortsat rigtig god grøn fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for mange gode opskrifter :-).
Jeg bor i Spanien, og desværre har vi ikke spidskål, ramsløg og mange andre danske ingredienser, men så prøver jeg at finde alternativer, og det bliver som regel altid godt :-).
Jeg har et par veninder, som kommer på ferie hos mig i august, og jeg har fået den ene til at købe Klimakærlige frikadeller … til mig, så den glæder jeg mig til at studere og prøve opskrifter fra. Há en dejlig sommer, mange hilsner Mette
Kære Mette,
Hvor dejligt med en hilsen fra Spanien. Tusind tak for den. Og så siger jeg selv tak.
Det er synd for dig, at du ikke kan få spidskål, men jeg håber, der findes en slags “ung” hvidkål. Den burde kunne gå i stedet for.
Det glæder mig rigtig meget, at de Klimakærlige frikadeller nu også får et hjem i Spanien! Jeg håber, du bliver rigtig glad for bogen.
Jeg ønsker dig en glædelig sommer – varme har du vist rigeligt af!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy