Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

14

juli 2023

8

KOMMENTARER

klassisk løgtærte fra Provence – pissaladière

Skrevet af , Posted in Uncategorized

.

en sommertærte der minder om en pizza

Denne klassiske franske løgtærte er som skabt til en dansk sommerfrokost. Gerne nydt udendørs i solen med et godt glas saft eller bobler.

Tærten kom i ovnen på grund af et stik i hjertet! For hvad gør man, når ens gode venner snart drager til Provence og alle de vidunderlige markeder dernede, der bugner med solmodne grøntsager? Man går naturligvis en tur ad memory lane, og her er heldigvis masser af billeder af små hyggelige byer, stejle gader i små middelalderbyer, og  jeg ser markedet i Aix-en-Provence for mig med de mindst 80 forskellige slags oliven – og alle de farvestrålende solmættede grøntsager.

Derfor valgte jeg at bage denne tærte. Den smager nemlig af Sydfrankrig. Det er Provence på et fad. Og det gik rigtig godt med at nyde dette lille stykke Frankrig på min egen terrasse. For Danmark er faktisk ikke værst, når roserne blomster, solen skinner, crementen er kold – og tærten lige er kommet ud af ovnen.

.

i familie med pizzaen

Løgtærten, der især forbindes med Nice, bages traditionelt med en gærdej på samme måde som en pizza. Men nogle vælger butterdej. Det er både hurtigere med færdigkøbt dej, og det giver også en lettere tærte.

Fyldet er altid karamelliserede, nærmest purerede, løg. Desuden sorte oliven og ansjoser (som her er byttet ud med kapers). Faktisk er det ansjoserne, der har givet tærten navnet pissaladière, da pissalet er navnet på en ansjospuré, som ofte bruges til tærten i Frankrig.

.

en ældgammel opskrift

Den første opskrift på pissaladière, man har kunnet finde, er fra sidst i 800-tallet. Så denne tærte er  meget ældre end den italienske pizza.

Man har fra ældgammel tid i Sydeuropa og Mellemøsten spist fladbrød med en eller anden form for “topping”, men den italienske pizza, som vi kender den i dag, fandt først sin endelige form i det 18. århundrede.

.

en lille forbrydelse mod traditionen

Den hvide “creme” på toppen af løgtærten er helt sikkert “no go” i Provence, og kan nemt betyde, at jeg til sin tid ikke bliver lukket ind i grøntsags-paradiset.

Men jeg havde lyst til lidt syrligt på toppen af tærten, så jeg afdryppede et par dl planteyoghurt og smagte den til med salt og peber (lidt krydderurter i form af oregano og salvie ville også være fint).

.

pissaladiére – en fransk løgtærte

(4 personer)

dej:

2 ½ dl lunkent vand

10 g gær

½ tsk rørsukker

1 tsk salt

ca. 400 g hvedemel

olivenolie

fyld:

¾ kg rødløg eller gule løg

1 helt hvidløg

½ dl olivenolie

1 spsk rørsukker

1 spsk frisk, hakket salvie eller 2 tsk tørret, smuldret 

½ dl friske oreganoblade eller 1 spsk tørrede

salt, friskkværnet peber

50 g sorte oliven uden sten

4 spsk kapers

frisk timian

 

Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker og salt.

Rør melet i lidt ad gangen og tag dejen ud af skålen, når den kan æltes.

Ælt dejen glat og smidig.

Vend dejen i 1 spsk olivenolie i et fad og lad den hæve et par timer.

Snit løg og hvidløg og svits dem i olien. Tilsæt sukkeret, og svits til løgene er bløde. Tilsæt krydderurterne.

Lad løgene simre for svag varme, til de er kogt temmelig meget ud.

Smag godt til med salt og peber. Men pas på med saltet, for både oliven og kapers er salte.

Rul dejen ud i en cirkel på ca. 30 cm. Du kan også presse dejen ud med fingrene. Hvis du ønsker en meget tynd bund, så lav cirklen større.

Læg dejen i en smurt bageform eller på bagepapir på en bageplade. Lav en lille kant hele vejen rundt på dejen.

Fordel løgene på dejen, og læg halve oliven og hakkede kapers på.

Bag tærten i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter.

Læg frisk timian på tærten inden serveringen.

En salat nicoise kan passende serveres til. Tunfisken kan du erstatte med det nye produkt, “No tuna”, fra PlantMate.

.

.

Print Friendly, PDF & Email
Share

8 Kommentarer

  1. Laura Lernevall
  2. Mie Ravn
  3. Mette Broe Aagaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.