kold ærtesuppe med orientalsk touch
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
ærter er ren slik
Allerede i 1400-tallet begyndte man at sælge ærter, og på samme tidspunkt nævnes de også i en kogebog. I 1600-tallet mente man, at de bedste ærter blev dyrket på Lolland. Ja, de blev betegnet som “de bedste som her i riget eller noget andet sted vokser …” Man sagde, at “når lolliker går forbi en ærtemark, slikker de sig om munden”.
Ærter har også haft en fremtrædende plads i folkemedicinen og -overtroen. Man mente, at ærter kunne fjerne alt fra gigt og vorter til sår og uddrivelse af “urenhed”. Og smerter i skulderen skulle forsvinde, hvis man ved midnat på en korsvej kaster tre ærter over skulderen. Børn der ikke kunne gå skulle have ærter kogt med stegte regnorme.
Både små og store – og lolliker – slikker sig stadig om munden, når vi ser de nyhøstede saftige ærtebælge.
Lige nu er det højsæson for de dejlige, søde danske ærter. Og da det ser ud, som om det også bliver vejr til en kølig suppe, anbefaler jeg denne let spicy , kolde suppe, som er hurtigt lavet.
de gamle havde ret
Som man var helt klar over i folkemedicinen er ærter sunde. De indeholder proteiner – 5,9 g pr. 100 g ærter – og mange fibre. Det betyder, at ærter er stabiliserende for blodsukkeret og en gave til fordøjelsen.
Ærter har også pænt indhold af B-vitaminer og mange C-vitaminer, som styrker immunforsvaret. Og så er ærter kalorielette. De indeholder kun 79 kcal pr. 100 g.
Vigtigst er dog, at ærter leverer mange antioxidanter, der forebygger kræft og andre velfærdssygdomme. Desuden indeholder ærter den flerumættede fedtsyre alfa-linolensyre (ALA) og nogle mikronæringsstoffer, der virker anti-inflammatorisk, betændelseshæmmende.
Suppen er “jævnet” med en avocado, der også indeholder en masse gode stoffer. Se om avocado her.
Afhængig af om du vælger at komme fennikelfrø eller spidskommenfrø i suppen, får den forskelligt smagsudtryk. Vælg det frø, du bedst kan lide.
kold ærtesuppe med orientalsk touch
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili eller tørret chili efter smag
4 spsk kokosolie
200 g bælgede ærter (evt. frosne)
1/2 spsk fennikelfrø eller spidskommefrø
6 dl grøntsagsbouillon
1 avocado
2 spsk citronsaft
2-3 dl kokosmælk
reven ingefær
citronsaft
frisk koriander
Hak løg, hvidløg og chili efter smag. Svits de tre ting i olien, til løgene er klare.
Tilsæt ærter, fennikelfrø og bouillon. Kog suppen under låg ca. 10 minutter.
Lad suppen afkøle. Tilsæt avocadoen, citronsaften og kokosmælken. Purér suppen i blenderen.
Smag suppen til med reven ingefær, citronsaft, salt og evt. et nip sukker.
Servér suppen drysset med frisk koriander.
Hvis du er mere til en gammel dansk ret med ærter, så prøv egnsretten fra Falster:
falsterske mælkeærter
Ærter hører til blandt de grøntsager, der har været spist i Danmark i hundreder af år. Derfor findes der også mange egnsretter med ærter. Jeg kommer fra Falster, hvor jeg er vokset op med retten mælkeærter. Den består af ærter, gulerødder og nye kartofler. Det var en af mine yndlingsretter, da jeg var barn.
Se opskriften her.
.
hvis du får ærter til overs: ærtepuré
Hvis du hører til dem, der slet ikke spiser suppe, kan du nyde ærterne i en lækker puré, der er fin som tilbehør eller dip.
Se opskriften her.
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
.