karamelliserede rosenkål og skalotteløg
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in julemad, salater, tilbehør
sund i det nye år?
“Sund vegetarisk” er den bog, man vil ønske sig at kunne lukke op den 1. januar! Den handler nemlig om at styrke kroppen, booste immunsystemet og få masser af energi.
Bogen er en ny udgave af “Powerfood revolutionen”. Jeg er lidt ked af titelskiftet, fordi man kan komme til at købe bogen uden at tænke over, at man måske allerede har den. Men har du ikke bogen, vil den være en oplagt julegave til dig selv eller til alle, der vil leve sundt, lækkert og klimakærligt.
Foruden de mange opskrifter til alle dagens måltider, indeholder bogen også beskrivelse af grøntsager, frugter, nødder, korn, urter, krydderier etc. i det grønne køkken. Et helt afsnit er helliget produkternes sygdoms-forebyggende egenskaber.
“Sund vegetarisk” er en oplagt gave til begynderen i det grønne køkken.
.
salater sætter kulør på julemaden
Salater – kolde eller varme – kan vi ikke få nok af. Og slet ikke i december, hvor stress og travlhed tærer på kroppen. Og hvad er bedre for immunsystemet end kål? Det er svært at finde.
Nu handler denne varme salat ikke i første omgang om sundhed, selv om den ikke kan skjules, men derimod om velsmag. Både løg og rosenkål er født med en skarp smag, ganske vist i to forskellige toner, men de vinder begge ved at simre sammen i en gryde med olie og sirup.
.
naturens egen vitaminpille
De små runde kugler, som lidt udfoldede kan minde om en rose, har givet det danske navn til kålen.
Rosenkål må gerne have fået lidt frost, før man nyder dem. Det gør smagen lidt rundere. Men ellers skal man være glad for rosenkålens let bitre smag, for det er sådan, at jo mere bitter en kål er, desto sundere er den. Rosenkål er simpelt hen spækket med sundhedsfremmende stoffer.
Sammen med blåbærrene virker denne salat bl.a. meget antioxidant og antiinflammatorisk.
.
salat som tilbehør til pateer og postejer
Denne salat kan spises som tilbehør til en hovedret – eller den kan være en af flere småretter på frokostbordet. Salaten passer fint sammen med julens andre retter.
.
karamelliserede rosenkål og skalotteløg
(4 personer)
4 spsk olivenolie
½ dl ahorn- eller blåbærsirup
250 g rosenkål
200 g skalotteløg
salt, friskkværnet peber
50 g blåbær eller ½ granatæble
Varm olie og sirup op på en pande og rist rosenkål (skær dem evt. igennem) og løg, til løgene er let gyldne.
Læg låg på og lad grøntsagerne simre 10-15 minutter.
Drys med lidt salt og friskkværnet peber.
Vend blåbær eller kerner af granatæble i rosenkål og løg.
Salaten kan spises varm eller kold.
.
.
Uhhmmm – bare SÅ lækkert. Jeg servede de karameliserede rosenkål og løg sammen med en ovenbagt laks (altså jo ikke specielt vegansk!!!). Det var en skøn kombination. Vi var to, og spiste rup og stup. Det er ikke sidste gang jeg serverer denne skønne ret. Tak
Kære Sara,
Det lyder lækkert, det du har serveret! Jeg er glad for at høre, at du kan lide de karamelliserede rosenkål. Tusind tak for din hilsen.
Kh Kirsten