en helt “vild” ret – 5. låge i julekalenderen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter, julemad
.
en elsket klassiker i nye klæder – 5. dag i december
Forloren hare hører til på Top 10-listen over mormorretter. Forloren hare er en tryghedsskabende ret, som elskes af både børn og voksne – og heldigvis kan “haren” laves med 100% plantebaserede produkter.
Så nu er den plantebaserede udgave af den gamle klassiker, “forloren hare”, blevet til “forloren, forloren hare”.
Det er måske en lille smule uartigt at præsentere denne ret her i travle december. For “forloren forloren hare” kræver faktisk lidt tid og omsorg at tilberede. Til gengæld venter belønningen, når der rundt om bordet lyder begejstrede uhmmmm … Og det ER en god ret her i december, enten i løbet af måneden eller i juledagene
.
haren er spækket med røget aubergine
Den “forlorne forlorne hare” kan naturligvis spises året rundt, men jeg synes også den hører sammen med juleretterne, og “haren” er top-oplagt, hvis du får kødspisende gæster i julen. De vil glemme alt om den originale udgave.
Og hvis du har anskaffet flydende røg til lax’en i gårsdagens låge, skal du også bruge “røgen” her.
.
lækker sovs
Haren nydes med kogte kartofler, en skøn brun “vildt”sovs og gelé.
Du kan se opskriften her. Samme sted er der links til andre plantebaserede gamle klassikere som boller i karry og karrysild.
.
Kære Kirsten
Tak for dejlige opskrifter.
Jeg tænkte på om man f.eks med gårsdagens lax evt kan røge lax/gulerødder eller hvad man nu gerne vil give røgsmag, I stedet for den der flydende røg?
Har du eller andre erfaring med det?
Kærlig hilsen
Lotte
Kære Lotte,
Selv tak. Dejligt at du kan bruge opskrifterne.
Jeg har ikke selv erfaring med at ryge gulerødderne, men jeg har røget kogte kartofler med stor succes, så jeg tror bestemt det er muligt (i givet fald skal du nok bage skiverne først).
Hvis andre har erfaring, vil det være hyggeligt at høre fra jer.
Kh Kirsten
Man kan i de fleste retter bruge røget paprika i stedet for flydende røg. Jeg har afprøvet det til at lave lax og det fungerer fint 🙂
Kære Britt,
Det er en nyttig oplysning. Tusind tak for den. Jeg bruger selv røget paprika af og til, men jeg synes ikke at det har givet helt så kraftig en røgsmag som jeg kunne tænke mig. Endelig kan man selv ryge sine grøntsager, hvis man har en grill, evt. blot en lille bordgrill.
Kh Kirsten
Røget paprika er lidt nemmere end kul og ukrudtsbrænder. Den jeg har lige nu er meget stærk i sin røgsmag, så det må helt klart prøves. Tak😊
Godaften
Lotte
Kære Lotte,
Ja, det har du sandelig ret i. Jeg må prøve at finde noget stærkt røget paprika, for det vil da gøre “røgningen” noget nemmere.
Kh Kirsten
Altså som du kan blive ved. Glæder mig til denne – det er lige så tænder løber i vand 🙂 Ser rigtig lækker ud. TAK kære Kirsten.
Knus Wanda
Det er en førsteprioritet at gøre dig glad, Wanda. Jeg håber, “haren” lever op til dine forventninger.
Knus fra Kirsten
Visse indiske daals laves også med røgsmag. Se fremgangsmåde her her: https://www.vegrecipesofindia.com/dal-makhani-restaurant-style-recipe/
Mere besværligt end flydende røg, måske sundere..
Kære Morten,
Mange tak for den oplysning – og for linket. Den daal ser da ualmindelig lækker ud. På trods af at jeg har rejst intensivt i Indien, tror jeg aldrig, jeg er stødt på den. Jeg vil tage den på programmet snarest.
Og ja: kan man undgå den flydende røg, er det sikkert at foretrække.
Kh Kirsten
Mange tak for det indspark.
Det lyder overkommeligt, men skal da lige overveje hvordan, når nu komfuret er induktion. En ukrudtsbrænder og en gammel gryde kan vel gøre det ud for gasblusset😏….
Og den dal lyder sørme da også forrygende. Bliver dog helt svedt over de ingredienser jeg ikke kender de danske ord for.
Goddag
Lotte
Kære Kirsten
Jeg er stor fan af din dygtighed og dine dejlige opskrifter for slet ikke at nævne dine skønne fotos og flotte opstillinger! I går lavede vi ‘valnøddepate med svampe’. Problemet blev, at under den fint bagte skorpe virkede plantefarsen lidt/for rå (blev bagt efter anvisningerne). Vi syntes, konsistensen på den rå plantefars var ok, men måske ville flere havregryn ha’ løst problemet? Eller?
Kære Ebba,
Mange tak for de smukke “roser”. De glæder mig!
Men det er ærgerligt med valnøddepateen. Måske har du bagt den i en meget tyk form? Det er også muligt, at der skulle have været flere havregryn i, som du selv foreslår. Det er meget svært at sige. Min paté virkede fint, da jeg bagte den.
Jeg håber, det går bedre, hvis du har mod på at prøve én gang til.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy