pølsegryde med svampe og spidskål – 8. låge i julekalenderen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
decembers hurtigste hverdagsret
En ny travl december-uge med mange gøremål ligger foran os. Det ser lidt gråt ud derude, så vi må have fat i den indre sol.
Der kom heldigvis lige en rødhåret juleengel forbi med idé til en lynhurtig og lækker ret i den travle december. Hun gjorde opmærksom på, at december ikke KUN er lækre og udsøgte retter til julefrokosten og juleaften. Der er også dage, der kalder på mere almindelig mad, og ikke mindst noget, der er hurtigt og sundt – og velsmagende.
Alt hvad der kan laves i én gryde eller én pande er som regel hurtig mad, men det betyder ikke, at det ikke er lækker mad.
Med den nemme pølsegryde bliver du desuden tanket op med en masse sunde næringsstoffer. Det kan der være brug for i en måned, hvor nogle af os kan komme til at overspise af det usunde!
.
en grydefuld sundhed
Man kan næsten se på fotoet, at denne ret strutter af sundhed. Og så er den billig. Jeg har brugt de mest almindelige vintergrøntsager som kartofler, gulerødder og kål – og så har jeg drysset med lidt friske blade af rosenkål, men du kan sagtens komme hele eller halve rosenkål i retten også. Så bliver den ekstra sund. Der er stort set frit slag med hensyn til hvilke grøntsager, der bruges. Et par håndfulde hakket grønkål er fx også godt.
En røget smag hører til en pølsegryde, og det kan man få enten med røget paprika eller flydende røg. Jeg har brugt flydende røg i et par tidligere retter, og der har været en del interesse for, hvordan man bedst får røgsmag i maden. Hvis man kan finde en paprika med stærk røgsmag, er det formentlig at foretrække. Det er en smags sag, om man vil bruge den kemiske flydende røg. Hvis du vil være sikker på, hvad du indtager, så læs her om, hvad røgen indeholder.
.
tofupølser
Der fås flere forskellige slags plantepølser på markedet. Det er individuelt, hvilke man foretrækker. Jeg har her brugt tofupølser. Bryder du dig ikke om denne form for køderstatning, kan du sagtens vælge kogte bønner, kikærter eller linser i stedet.
.
pølsegryde med svampe og spidskål
(4 personer)
150 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g markchampignon
2 spsk citronsaft
½ kg kartofler, hvide og/eller søde
300 g gulerødder
2-3 dl grøntsagsbouillon
2 tsk tørret timian
½ kg hvidkål eller spidskål
2 tsk røget paprika
1-2 dl plantefløde
6-8 plantebaserede pølser, jeg har brugt tofupølser
evt. 1-2 tsk flydende røg
salt, friskkværnet peber
evt. lidt afdryppet planteyoghurt
frisk timian
.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er gyldne.
Skær svampene i kvarte og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits et par minutter mere.
Skær kartoflerne i terninger og gulerødderne i skiver. Kom dem i gryden og tilsæt bouillon og timian.
Lad grøntsagerne simre 5 minutter.
Skær kålen i terninger og tilsæt den sammen med paprika, fløde og pølser. Du kan evt. skære pølserne i mindre stykker.
Lad retten simre endnu 5 minutter.
Tilsæt evt. lidt flydende røg. Pas på, det bliver hurtigt for meget, så start med 1 tsk.
Smag godt til med salt, peber og røg.
Du kan evt. dryppe med lidt yoghurt. Drys med frisk timian – og servér gerne kogt quinoa eller hele korn som perlebyg eller perlespelt til pølsegryden.
.
.
Uhmmmmm 🙂 <3
Den lyd er jo SÅ dejlig. Tak søde Wanda.
Knus fra Kirsten
Hej Kirsten,
Tak for dine let tilgængelige og velsmagende opskrifter som jeg har brugt i årvis
Har lige prøvet din pøsegryde for 2. gang. superlækker, billig og hurtigt.
Må dog tilstå, min kone og jeg er ikke vegetarer- vi har flere kødfrie middage –
så i stedet for røgelse har jeg brugt fedtfattig bacontern.
kh,Per
Kære Per.
Selv tak. Det er glædeligt, at jeg har kunnet “levere” ideer til dig gennem tiden.
Også dejligt at høre, at I kan lide pølsegryden hjemme hos dig. Det et altid hyggeligt at høre om gode erfaringer med en opskrift. Og hver eneste kødfrie dag tæller. Så jeg håber, at jeg kan lokke med lækkerbidder fremover.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Tusinde tak for denne dejlige og nemme opskrift. Pølsegryden smager fantastisk. Jeg brugte også tofupølser, hvilket passer perfekt.
Du er en stor inspiration med al din dejlige mad og dine holdninger.
Kærlig hilsen
Annette
Kære Annette,
Jeg siger selv tak og glæder mig over, at gryderetten blev en succes.
Og tak for de smukke ord. Det er dejligt, at du kan bruge mine ideer.
Kh Kirsten