Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

søndag

8

december 2019

6

KOMMENTARER

pølsegryde med svampe og spidskål – 8. låge i julekalenderen

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

decembers hurtigste hverdagsret

En ny travl december-uge med mange gøremål ligger foran os. Det ser lidt gråt ud derude, så vi må have fat i den indre sol.

Der kom heldigvis lige en rødhåret juleengel forbi med idé til en lynhurtig og lækker ret i den travle december. Hun gjorde opmærksom på, at december ikke KUN er lækre og udsøgte retter til julefrokosten og juleaften. Der er også dage, der kalder på mere almindelig mad, og ikke mindst noget, der er hurtigt og sundt – og velsmagende.

Alt hvad der kan laves i én gryde eller én pande er som regel hurtig mad, men det betyder ikke, at det ikke er lækker mad.

Med den nemme pølsegryde bliver du desuden tanket op med en masse sunde næringsstoffer. Det kan der være brug for i en måned, hvor nogle af os kan komme til at overspise af det usunde!

.

en grydefuld sundhed

Man kan næsten se på fotoet, at denne ret strutter af sundhed. Og så er den billig. Jeg har brugt de mest almindelige vintergrøntsager som kartofler, gulerødder og kål – og så har jeg drysset med lidt friske blade af rosenkål, men du kan sagtens komme hele eller halve rosenkål i retten også. Så bliver den ekstra sund. Der er stort set frit slag med hensyn til hvilke grøntsager, der bruges. Et par håndfulde hakket grønkål er fx også godt.

En røget smag hører til en pølsegryde, og det kan man få enten med røget paprika eller flydende røg. Jeg har brugt flydende røg i et par tidligere retter, og der har været en del interesse for, hvordan man bedst får røgsmag i maden. Hvis man kan finde en paprika med stærk røgsmag, er det formentlig at foretrække. Det er en smags sag,  om man vil bruge den kemiske flydende røg. Hvis du vil være sikker på, hvad du indtager, så læs her om, hvad røgen indeholder.

.

tofupølser

Der fås flere forskellige slags plantepølser på markedet. Det er individuelt, hvilke man foretrækker. Jeg har her brugt tofupølser. Bryder du dig ikke om denne form for køderstatning, kan du sagtens vælge kogte bønner, kikærter eller linser i stedet.

.

pølsegryde med svampe og spidskål

(4 personer)

150 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk kokos- eller olivenolie

250 g markchampignon

2 spsk citronsaft

½ kg kartofler, hvide og/eller søde

300 g gulerødder

2-3 dl grøntsagsbouillon

2 tsk tørret timian

½ kg hvidkål eller spidskål

2 tsk røget paprika

1-2 dl plantefløde

6-8 plantebaserede pølser, jeg har brugt tofupølser

evt. 1-2 tsk flydende røg

salt, friskkværnet peber

evt. lidt afdryppet planteyoghurt

frisk timian

.

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er gyldne.

Skær svampene i kvarte og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits et par minutter mere.

Skær kartoflerne i terninger og gulerødderne i skiver. Kom dem i gryden og tilsæt bouillon og timian.

Lad grøntsagerne simre 5 minutter.

Skær kålen i terninger og tilsæt den sammen med paprika, fløde og pølser. Du kan evt. skære pølserne i mindre stykker.

Lad retten simre endnu 5 minutter.

Tilsæt evt. lidt flydende røg. Pas på, det bliver hurtigt for meget, så start med 1 tsk.

Smag godt til med salt, peber og røg.

Du kan evt. dryppe med lidt yoghurt. Drys med frisk timian – og servér gerne kogt quinoa eller hele korn som perlebyg eller perlespelt til pølsegryden.

.

 

.

Share

6 Kommentarer

  1. Per Nørregaard
  2. Annette Bader

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.