claus dalbys surdejsrugbrød
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
Min gode ven, havemanden Claus Dalby, kan ikke kun trylle med blomster, han er også et geni i et køkken. Ikke mindst hans rugbrød leverer velsmagende energi til rugbrøds”motoren”.
.
Claus Dalbys surdejsrugbrød
første dag:
90-100 g g surdej (fx fr Bageriet Aurion)
¾ l lunkent vand
2 spsk råsukker
4 spsk tamari (soja)
1 spsk salt
375 g hvedemel
375 g groft rugmel
anden dag:
½ l lunkent vand
½ kg rugflager
ca. 2 dl frø, fx hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø etc.
første dag:
Rør surdejen ud i det lunkne vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dem godt sammen.
Sæt dejen tildækket og lunt til næste dag (1/2-1 døgn).
anden dag:
Tilsæt ½ l lunkent vand, rugflager og de ønskede frø.
Tag ca. 100 g dej fra. Kom det i et glas med skruelåg og sæt det i køleskabet til næste bagning.
Hæld dejen i to bageforme – eller i andre forme. Dæk dem til og lad dejen hæve 2-3 timer.
Bag brødene ved 100 grader i 1 time. Skru op til 175 grader og bag brødene endnu 1 time.
Lad brødene hvile til næste dag, inden du skærer skiver af dem.
Brødene kan holde sig i køleskabet i mindst 2 uger. De kan også fryses, men krummen bliver lidt tør.
.
små rugbrødsmuffins
De små runde rugbrøds”boller” er bagt i en muffinsform.
.
rugbrødsburger
Jeg har opfundet rugbrødsburgeren i håb om, at de mange danske børn, der ikke spiser rugbrød, vil kaste sig over denne lækkerbid.
Skær bollen igennem og smør den med hummus, jordnøddesmør eller mayonnaise smagt til med sennep.
Læg burgeren sammen med en skive postej eller paté, men en kartoffel- eller bønnefrikadelle, med skiver af avocado eller grillede grøntsager.
Læg også tomatskiver og evt. agurkeskiver samt lidt grønt imellem.
Læs mere om fyld til burgere her.
Hej Kirsten
Hvor lang tid vil du bage rugbrøds muffinerne? Jeg tænker de skal have korter tid, end vis de var i en brød form.
Vh. Tina
Hi Tina,
Du skal regne med at bage muffins’ene mindre end halvdelen af tiden for de store brød. Men hold øje med dem efter 35-40 minutter. Hvis du tager en muffin ud af formen og banker i bunden, og det lyder hult, så er brødet færdigt.
En lidt hurtigere mulighed end surdejsbrødet er at bage muffins’ene som valnødderugbrød med gær, se opskriften her: http://wp.me/p5bjYH-e7.
Kh Kirsten