ugens menu uge 20 2012, asparges, asparges, asparges …
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in ugens menu
____________________________________________________________________________________________________________________
Hvis du vil være sikker på at følge med i de nye opskrifter her på bloggen, så tilmeld dig E-mail abonnementet, se nedenfor th. Så får du besked, når der er nye lækker- bidder. Hvis du vil afmelde abonnementet, så gå ind samme sted – og send desuden en mail til mig: kirsten.skaarup@privat.dk
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
23. maj 2012
___________________________________________________________________________________________________________________________________
e n r i g t i g s o m m e r s a l a t
salat med vandmelon og valnødder
Hvis du lavede suppen med vandmelon i går og har noget af den kæmpestore frugt tilovers, så prøv denne salat, der ligesom suppen er frisk og kølende på en varm sommerdag.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_________________________________________________________________________________________________________________________________
22. maj 2012
___________________________________________________________________________________________________________________________________
k o l d s u p p e p å e n v a r m d a g
vandmelonerne er kommet
Vandmelonerne ligger og lokker lige nu. Store, runde og saftfulde. Her på billedet er det i Riga i Letland.
Vandmelon er en – synes jeg – meget kølende frugt, så hvad er mere oplagt end at lave en kold suppe af vandmelon på en rigtig varm dag?
Suppen har fået et indisk touch med et drys kardemomme, spidskommen og chili. Hvis du ikke er til det stærke, kan krydderierne udelades.
Har du vandmelon til oves, så kig på bloggen i morgen. Dér kommer opskrift på en salat med vandmelon.
kold suppe med vandmelon og kardemomme
Klik på billedet, så får du opskriften.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
21. maj 2012
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
f r i s k e æ r t e s k u d
givende grønt
Da jeg var barn, snuppede man et par blade fra ærteplanterne og nød den let ærteagtige smag, allerede før ærterne var store nok til at spise.
Hvis man ikke har have, kan man ikke lige nappe et par skud. Derfor er det glædeligt, at man nu kan købe ærteskuddene i små bakker.
Og det er nogle virkelig givende små planter. Jeg har plukket af mine ærteskud i flere uger, og planterne skyder villigt nye skud.
ærteskud i salatkålen og til de nye grøntsager
Ærteskuddene kan naturligvis nydes i alle slags salater. Men du kan også drysse dem på en tærte eller en pizza – og på alle slags pålæg.
Og så er de virkelig lækre sammen med nye kogte kartofler, krydderurter, radiser og olivenolie.
_______________________________________________________________________________________________________________________
20. maj 2012
____________________________________________________________________________________________________________________
n o s t a l g i s k s ø n d a g s s a l a t
mormordressing
I gamle dage var salat synonym med grønne salatblade og en sød-syrlig mormordressing.
I dag vil vi gerne have mere saft og kraft, bid og smag i salaterne, så nu indeholder de knasende kål eller robuste rodfrugter.
nye kartofler
I går fik jeg fat i årets første nye kartofler. Jeg har ikke nået at smage dme endnu, mmen jeg har store forventninger til dem.
Jeg vil fejre årets første kartoffelhøst med mandelfrikadeller og spidskålssalat med mormordressing.
Så er det blevet sommer!
spidskålssalat med mormordressing
Klik på billedet, så får du opskriften.
___________________________________________________________________________________________________________________
17. maj 2012
________________________________________________________________________________________________________________
a s p a r g e s i t æ r t e n
aspargessæson
Fordi sæsonen for asparges er så kort, må man udnytte denne Kong Grøntsag på alle måder. En af dem kunne være en tærte med asparges og – om muligt – nye kartofler.
Selv fik jeg i aftes i restauranten i Kunstmuseet Aros i Aarhus en fantastisk forret med grønne asparges og vilde urter.
Retten bestod af et par aspargeshoveder og høvlede strimler af aspargesstænglen garneret med vilde urter som strandkål, salturt, skovsyre og ramsløgblomster. Hertil var en creme af rygeost og små kugler af agurk.
Jeg skal hilse og sige, at det var meget lækkert!
Hvis du vil prøve den mere enkle tærte, så klik på billedet.
__________________________________________________________________________________________________________________________________
16. maj 2012
___________________________________________________________________________________________________________________________________________
a s p a r g e s g l æ d e
Her er helt friske grønne asparges. De er netop høstet på en mark på Samsø.
De grønne er nemmere at dyrke end de hvide, for de gror lige op af jorden og er ikke gemt under en høj jordvold som de hvide.
Og når der er mange nok, bliver aspargesene lagt i kasser og sendt af sted til de utålmodigt ventende kunder på fastlandet.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
De hvide asparges kæmper sig op gennem en høj jordvold. De skal nemlig ikke have lys, så bliver de også grønne.
Men da det netop er det hvide man efterstræber, må de altså pænt holde sig nede i mørket, til de bliver stukket. Her er dog et par som har formastet sig til at kigge ud i den store verden.
forslag til aspargesretter
asparges m. nødder og blå ost … aspargespasta … aspargessalat med grape
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
u g e n s a s p a r g e s o p s k r i f t e r
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
aspargessalat med ramsløg og pistacienødder
Når aspargessæsonen er inde, gælder det om at finde på nye lækre anvendelsesmåder. I denne nye opskrift har hvide og grønne asparges fået selskab af ramsløg og pistacienødder.
Klik på billedet, så får du opskriften.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
risotto med grillede asparges og vilde urter
Risotto er en nem og lækker ret, der kan laves med mange slags grøntsager. Her er stykker af hvide asparges i selve retten – og på toppen grillede asparges og rosenpeber.
Klik på billedet, så får du opskriften.
vegetaropskrift, vegetarret, veganeropskrift, veganerret, kødfri ret, kødfri opskrift
Aarhus Aros asparges asparges fra Samsø asparges med valnødder og blå ost asparges-kartoffeltærte aspargesforret aspargespasta aspargesretter aspargessalat med grape aspargessalat med ramsløg og pistacienødder aspargessæson aspargestærte ærteskud ærteskud i bakke grillede asparges grønne asparges hvide asparges kardemomme kartoffeltærte kold suppe kødfri opskrift kødfri ret kølende salat kølende suppe krydderurter Letland mandelfrikadeller mormordressing nye kartofler pistacienødder radiser ramsløg Riga risotto med grillede asparges salat med vandmelo salater Samsø sommersalat spidskålssalat spidskålssalat med mormordressing suppe med vandmelon valnødder vandmelon vandmelonsuppe veganeropskrift veganerret vegetaropskrift vegetarret