pat thai – thailandsk nudelret
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en thailandsk klassiker
Denne ret med brede risnudler, bønnespirer og røræg er en klassiker i Thailand.
Pat thai er smagsmæssigt en dejlig blanding af chili, syltede grøntsager og syrlig lime eller citron. Retten skal balancere mellem stærkt og mildt, og konsistensen spænder fra de bløde risnudler til den sprøde tofu og terningerne af knasende agurk.
.
Servér fx salat af grøn papaya til pat thai.
pat thai – thailandsk nudelret
200 g tofu
200 g brede risnudler
olie til stegning
4 fed hvidløg
2 æg
1-2 dl grøntsagsbouillon
2 spsk lime- eller citronsaft + ekstra lime
2-3 spsk tamari (sojasovs)
tørret eller frisk hakket chili efter smag
1 spsk bønnesovs, hoisin (kan udelades)
evt. 2 spsk hakket mælkesyregæret kål eller radise (kan udelades eller erstattes af hakkede syltede agurker)
75 g saltede jordnødder
1 pakke bønnespirer
4 forårsløg
1/2 salatagurk
koriander
Sæt tofuen i pres, se hvordan her.
Hæld kogende vand på nudlerne og lad dem stå en halv times tid.
Skær den afvandede tofu i små terninger og steg dem gyldne ved rask varme. Brug gerne en wok eller stor pande. Læg tofuen på fedtsugende papir.
Hak hvidløgene og svits dem i 1 spsk olie til de er gyldne. Pisk æggene sammen og hæld dem i wokken. Vend rundt i æggemassen til røræg. Fjern rørægget fra wokken.
Varm endnu 1 spsk olie op i wokken og tilsæt de bløde og afdryppede nudler. Vend rundt i nudlerne og tilsæt bouillonen. Vend rundt i nudlerne og skrab dem ned af wokkens sider, indtil de krøller lidt sammen.
Tilsæt chili efter smag samt limesaft og evt. bønnesovs. Hvis du bruger mælkesyregærede grøntsager så hak dem fint og kom dem i wokken sammen med halvdelen af jordnødderne.
Snit forårsløgene.
Vend tofu, røræg, bønnespirer og forårsløg i nudlerne. Varm det hele igennem lige inden serveringen.
Servér retten med resten af de hakkede jordnødder, små terninger af agurk samt hakket koriander og både af limefrugt.
et lille klenodie fra Laos
Jeg lader risnudlerne afdryppe i sigten på billedet, som jeg købte af en kvinde i en lille samling huse langt ude i bushen i Laos.
På billedet nedenfor hænger sigten endnu på væggen øverst th. Sigten er lavet af et stykke metal, der er forsynet med huller, banket ud og forsynet med en hank af et stykke ståltråd, der er fastgjort i kanten af sigten. Et smukt, håndgjort stykke køkkentøj!