salat af grøn papayafrugt
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
en chilistærk salat fra Thailand
Papayasalaten er en klassisk thailandsk salat. I Thailand er den altid meget chilistærk, men du kan naturligvis selv dosere styrken.
I Østen er salaten umådelig populær, og der høvles papayastrimler dagen lang i de mange gadekøkkener, se fotoene nedenfor.
Jeg lavede salaten på en kokkeskole i Vientianne i Laos for nylig. På det tidspunkt vidste jeg ikke, at man kan få umoden papaya i Danmark. Men det kan man heldigvis. Du kan finde den hos kinesiske og andre etniske købmænd.
Det var som sædvanlig madpusheren, der åbnede mine øjne. Peter kom med en velskabt grøn papaya – ganske vist indkøbt i Malmø, men jeg fandt den lige efter hos min egen kinesiske købmand i København.
salat af grøn papayafrugt
1 stor umoden papayafrugt
4 tomater
1 chili uden kerner
2 fed hvidløg
2 tsk sukker
limesaft
1-2 spsk hoisinsovs (bønnesovs), kan udelades
thailandsk basilikum eller mynte
Skræl papayaen og skær den i tynde juliennestrimler. Skær tomaterne i tynde både.
Kom hakket chili efter smag, hvidløg, halvdelen af tomaterne og 1/4 af papayastrimlerne i en blender. Blend til massen er en grov pasta. Tilsæt sukker, limesaft efter smag og bønnesovs. Smag blandingen godt til med salt, sukker, bønnesovs og limesaft. Vend resten af papayaen og tomaterne i ” dressingen”.
Pynt salaten med en frisk krydderurt efter smag.
I Østen støder man papaya og tomater i en kæmpestor morter, men det går fint at bruge en blender.
Du kan få de grønne papayaer i mange thaibutikker også. 🙂
Tak for den info, Susanne. Det lyder dejligt!