rødbedesalat med vandmelon, valnødder og feta
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
fifty shades of red and green
spis regnbuemad
Jo flere forskellige farver, der findes i et måltid, desto flere næringsstoffer er man sikker på at få. Det er velkendt, at grøntsager indeholder vitaminer og mineraler. Mindre kendt er den store gruppe af plantenæringsstoffer, der kaldes flavonoider.
Flavonoiderne er kraftigt virkende antioxidanter, der bl.a. bekæmper betændelsestilstande i kroppen og nedsætter risikoen for sygdomme som hjerte-karlidelser og nogle former for kræft. Stofferne sænker desuden det dårlige kolesterol og øger det gode.
stoffer der giver smag og duft
Nogle af flavonoiderne er de pigmenter, som giver planterne deres farve, bl.a. lilla i aubergine, rød i tomater og vandmelon – og gul og orange i søde kartofler og gulerødder. Andre flavonoider giver planterne deres duft og smag som fx bitter eller sødt. Flavonoiderne beskytter planterne mod angreb af sygdomme og skadedyr, og når vi spsier grøntsagerne booster flavonoiderne også vores immunsystem.
valnødder og omega 3
Valnødderne i salaten indeholder den eftertragtede, essentielle Omega 3 fedtsyre, der forebygger hjerte-karsygdomme og sænker det dårlige kolesterol. Nødderne er også fiberrige og indeholder desuden proteiner, E-vitamin og selen. Og så styrker valnødder de “små grå”.
under og over jorden
Rødbederne i salaten vokser som bekendt under jorden. Rødbeden er en bastant grøntsag, der indeholder en pæn portion jern, kalk og magnesium. Af vitaminer er det især B-, C- og K-vitaminer.
Den store basse af en vandmelon består af mere end 90% vand, og det hjælper nyrerne til at udskille giftstoffer. Vandmelon er i modsætning til den bastante rødbede en let frugt, der indeholder B- og C-vitaminer. Men vigtig er ikke mindst den antioxidant, der hedder lycopen, og som også findes i fx tomater. Lycopen har samme virkning i kroppen som flavonoiderne omtalt ovenfor.
de små nye vitaminbomber er her
små nye rødbeder
De første nye rødbeder med friske grønne blade er fremme nu. Hvis du køber rødbeder med blade, så brug blade og stilke hakket på samme måde som spinat, fx stuvet med lidt sojafløde.
Jeg har i denne salat brugt både røde og stribede rødbeder sammen med den noget mere eksotiske vandmelon, som også er i sæson nu. Desværre mister de stribede rødbeder deres smukke røde striber, når de koges.
krydderurter – tidligere tiders medicin
Du kan vælge få eller mange krydderurter i salaten. Tag dem, du har eller brug bare en enkelt. Men der er masser af mikronæringsstoffer og æteriske olier i krydderurter, så drys endelig med rund hånd. Jeg har brugt persille, mynte, basilikum, salvie og timian + tallerkensmækker (nasturtium), som indeholder det stærkt antioxidante stof lutein, der bl.a. er gavnligt for synet.
rødbedesalat med vandmelon, valnødder og feta
400 g rødbeder
300 g vandmelon
50 g valnødder
100 g fetaost eller gedeost
1-2 dl hakkede krydderurter
dressing:
4 spsk valnøddeolie eller olivenolie
2 spsk frugteddike
1 spsk blåbærsirup eller et nip råsukker
1 fed presset hvidløg
reven ingefær efter smag
1 nip chiliflager
Kog rødbederne møre – eller bag dem i ovnen en dag, hvor du alligevel har ovnen tændt.
Afkøl og flå rødbederne. Skær dem i små terninger.
Skær også vandmelonen i terninger.
Hak valnødderne groft og bræk osten i små stykker.
Bland alle ingredienserne med krydderurterne. Vælg de krydderurter, du har. Jeg har brugt persille, basilikum, mynte, timian, salvie og tallerkensmækker, men du kan sagtens nøjes med en enkelt urt.
Rør dressingen sammen og smag den godt til med salt, peber, chili, ingefær og sirup eller sukker.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt.
Brødet på bakken er en ciabattabolle bagt med æltefri dej. Bollerne er fine at servere til salaten.
Hvis du vil printe opskriften ud, så klik på save/share nedenfor. Her kan du trykke på “print friendly” og printe ud uden billederne.
Kære Kirsten.
Alle,alle tiders salat.Tusind tak for opskriften.
Vi har i øjeblikket vores faste her i Egypten.Den gjorde stor lykke ved bordet.
Det er altid en stor glæde at få dinne opskrifter i min mailboks.
De venligste hilsener her fra Pyh….ramiderne.😄
Tusind tak for dejlig hilsen, Marianne. Det er skønt at høre, at I kan lide salaten helt dernede i Nordafrika. Og jeg er ekstra stolt over at komme så langt ud i verden – og selvfølgelig at du kan lide mine opskrifter! Fortsat god fornøjelse med Ramadanen.
Kh Kirsten