spicy svampe- og spidskålssalat fra Laos
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
5. februar 2015
Solnedgang ved Mekong i sydlige Laos
2. Februar 2015
en lækker salat fra Indokina
Det fantastiske ved den østasiatiske mad er den store smagsrigdom og stort set manglen på fedtstoffer. Det er virkelig slankemad – også fordi chili sætter forbrændingen i vejret, og de mange smagsnuancer bevirker, at man hurtigt føler sig mæt og glad.
Denne salat stammer fra kokkeskolen i Villa Lao i Vang Vien ligesom salaten med agurk og gulerod nedenfor.
Der bruges ristet ris i salaten. Det kan man udelade. Også bananblomst må vi undvære i Danmark, men spidskål er en rigtig god erstatning.
spicy svampe- og spidskålssalat
300 g svampe (champignon, østershatte, portobellosvampe, kejserhatte etc.)
50 g skalotteløg
2 spsk olivenolie
1 limefrugt
chili efter smag
50 g ris (kan udelades)
1/2 spidskålshoved
2 forårsløg
1 bdt koriander
1 bdt mynte
evt. vegetarisk fiskesovs
Skær svampene i skiver og hak løgene. Svits begge dele i olien ved rask varme.
Tilsæt limesaft og chili efter smag.
I Laos rister man ris og maler den til mel. Dette kan udelades, men hvis du vil have den originale salat, så rist risene på en tør pande til de er gyldne og dufter. De må ikke brænde på. Mal risene så fint som muligt, f.eks. i en kaffemølle.
Snit spidskålen så fint som muligt og læg den i saltvand en halv times tid. Afdryp kålen.
I Laos bruger man bananblomst til salaten. Den vil være svær at finde i Danmark, så kokken Pra Souk anbefaler spidskål i stedet.
Brug hænderne og bland den malede ris så godt ind i svampene som muligt.
Tilsæt spidskålen, limesaft, sukker, salt og evt. vegetarisk fiskesovs.
Snit forårsløgene og krydderurterne og bland det grønne i salaten.
Smag godt til og du har en herlig laotisk salat.