julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 7
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad
.
har du styr på årets julepostej?
I nogle familier spiser man altid det samme juleaften. Det kan være en helt speciel populær mandel- eller nøddepostej, eller det kan være mere eksotiske retter. Men hvis man holder jul med traditionelt spisende mennesker, er det en god idé at servere eller medbringe plantebaseret mad, der ligner det, de andre spiser. Nogle mennesker kan føle sig provokerede af anderledes spisevaner – og freden skal jo helst herske, ikke mindst juleaften.
Jeg så for nyligt dette citat: “Folk hader ikke veganere, de hader sandheden”.
Som regel laver jeg en eller to nye opskrifter på en julepostej hvert år. Her er et bud på en postej med svampe, der især får umami-smag fra tamari-ristede solsikkekerner.
Men der venter endnu en helt ny postej i julekalenderen, når vi nærmer os jul. Så vent med at bestemme dig.
.
lav en generalprøve
Hvis det ikke er “same procedure as last year”, så lav gerne en ny type julepostej en gang inden jul. Hvis man ikke er rutineret i plantepostejer, er det rart at tjekke, om man har helt fod på konsistens og smage.
.
med eller uden æbler og svesker
Nogle holder af æbler og svesker i julepostejen. Jeg har medtaget de to ting i opskriften her, men de kan sagtens udelades.
.
postej med hele “udtrækket”
En julepostej skal selvfølgelig serveres med min berømte brune sovs, brunede kartofler og rødkål (her finder du forskellige forslag) eller marinerede rødløg (nederst i indlægget). På fotoet er det rødløg.
.
svampepaté med æbler og svesker
(4 personer)
50 g solsikkerkerner (evt. græskarkerner)
2 spsk tamari
olivenolie
100 g løg
400 g brune champignon
2 spsk citronsaft
250 g selleri (rå)
100 g havregryn
2 spsk tørret salvie
1 spsk fintskåret rosmarin
3-4 spsk plantefløde
salt, friskkværnet peber
75 g tørrede svesker
200 g æbler
evt. laurbærblade og stjerneanis
.
Rist solsikkekernerne gyldne på en tør pande. Tilsæt tamari og 1 spsk olivenolie.
Svits kernerne, til al væden er opsuget. Kernerne skal være tørre. Du kan roligt lave en større portion, da kernerne er fine som umami-smag til mange retter.
Hak løgene og svits dem i 2 spsk olie, til løgene er bløde.
Hak svampene og tilsæt dem sammen med citronsaften. Svits til svampene har afgivet væde.
Riv sellerien groft og rør den i de svitsede svampe.
Rør farsen sammen med havregryn og krydderurter. Tilsæt de ristede solsikkerkerner og lidt fløde. Smag farsen godt til med salt, peber, citronsaft og tamari.
Pres farsen sammen i en skål og lad den stå en halv times tid.
Vurdér konsistensen. Måske skal der lidt flere havregryn i – eller lidt mere fløde. Smag til igen.
Skær svesker og æbler i skiver.
Læg halvdelen af farsen i en smurt postejform. Læg svesker og æbler ovenpå. Bred resten af farsen ud øverst. Pres den godt sammen i formen med en spatel.
Pensl med lidt olivenolie og pynt evt. med et par laurbærblade og/eller stjerneanis.
Sæt formen i en 200 grader varm ovn og bag postejen ca. 40 minutter.
Postejen egner sig også til julens frokostbord.
.
..
mange flere ideer til postejer og frikadeller
Hvis du har brug for flere forslag til postejer mv., kan du finde dem i denne bog med mere end 100 opskrifter på frikadeller, bøffer, pateer og postejer”, der også indeholder opskrifter på sovse og andet tilbehør.
Eller måske en julegave til en ven, der ønsker at leve mere plantebaseret?
.
Kan postejen laves i forvejen og evt fryses. Vh Lotte
Kære Lotte,
Jeg har ikke prøvet at fryse den, men jeg tror det er OK.
En sikker metode er at lave farsen og fryse den. Når den er optøet, smages til igen, og konsistensen vurderes, og du kan om nødvendigt tilsætte flere havregryn eller mere væde.
God fornøjelse.
Kh Kirsten
Tak, og glædelig jul 🤗🧑🏼🎄