julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 6
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, julemad
.
auberginer med mandler og granatæble i yoghurtsovs
Hvad serverer man for gæster i løbet af december? Ja, det kan fx være denne ret med auberginer og masser af smagsnuancer.
Det er en meget lækker og nem ret med inspiration fra Mellemsøsten. Den kan spises enten som frokostret eller som middagsret her i december. Retten har fået et touch af jul med mandler og kerner af granatæble. Og så er retten smagt til med sorte hvidløg.
Kender du de sorte, fermenterede hvidløg? Faktisk er fermentering ikke det helt rigtige udtryk, for hvidløgene skifter farve fra hvide til sorte gennem en opvarmnings- og tørringsproces, der nærmere karamelliserer hvidløgene, fordi sukkerstoffer og proteiner ændrer sig i processen.
Smagen i hvidløgene er temmelig speciel, den minder en smule om balsamico, og den går rigtig godt i spænd med yoghurt. Men det er min erfaring, at det kan være svært at finde de fermenterede hvidløg, så du kan sagtens bruge de almindelige hvide og ubehandlede.
Hvidløg virker stærkt antibakterielle og antiinflammatoriske. Disse egenskaber forstærkes gennem fermenteringen. Hvidløg virker desuden kolesterolsænkende og regulerende for blodtrykket. Alt sammen noget kroppen vil sætte pris på, ikke mindst i december!
.
yoghurt eller hummus
Hvis du hverken er til yoghurt eller sorte hvidløg, så vælg i stedet en hummus som “bund” i retten, se nederst i indlægget.
Det nemmeste er at servere brød til retten, men løskogt ris eller hele hvedekerner, perlespelt eller lignende går også fint.
.
granatæble
Granatæble er meget brugt i iransk madlavning. Frugten stammer herfra og fra det nordlige Indien. Både her og i middelhavsområdet har denne specielle frugt været dyrket i tusindvis af år.
Granatæble er især rig på C-vitaminer.
.
auberginer med mandler og granatæblekerner i hvidløgsyoghurt
(4 personer)
50 g mandler
1 kg auberginer
1 spsk spidskommenfrø
4 spsk olivenolie
50 g rosiner
1 granatæble
4 fed fermenterede hvidløg (eller 4 fed friske hvidløg)
4-5 dl planteyoghurt naturel
1-2 spsk citronsaft
salt, friskkværnet peber
1 bdt frisk koriander
Skær mandlerne i flager og rist dem gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.
Skær auberginerne i små både. Skær først auberginen igennem på langs, og derefter på skrå i små stykker.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande. Tilsæt olien og derefter auberginestykkerne.
Steg auberginerne gyldne på alle sider. Steg dem ved rask varme, da de ellers suger alt for meget olie. Tilsæt rosinerne og drys med lidt salt og peber.
Tag kernerne ud af granatæblet og bland halvdelen med auberginerne. Du kan se her, hvordan du undgår saft i hele køkkenet.
Du kan vælge at hakke hvidløgene fint, eller du kan blende dem med yoghurten. Hvis du blender, bliver yoghurten temmelig mørk som på fotoene. Ellers rører du bare de hakkede eller pressede hvidløg i yoghurten.
Hvis du ikke har fermenterede hvidløg, så smag blot yoghurten til med 3-4 fed pressede, friske hvidløgsfed.
Smag godt til med citronsaft, salt og peber. Også gerne lidt reven citronskal.
Læg yoghurten (eller hummus’en) i en cirkel på et rundt fad. Læg auberginerne i midten og drys med de ristede mandler, resten af granatæblekernerne og koriander.
I stedet for yoghurtsovsen kan du vælge hummus.
.
Du kan vælge en hummus som ovenstående som bund i aubergineretten – eller hummus med rødbede eller en mandel- og broccolihummus. Se de to opskrifter her.
Sorte hvidløg mums! Fik det i september i Grækenland hvor det var hovedingrediens i en sauce. Det smagte himmelske. Hjemme har jeg kun kunne finde det som granulat, ved ikke om det smager lige så godt. Hvor finder du dine?
Kh – og endnu engang tak for skøn inspiration –
Tytte
Kære Tytte,
Tusind tak for din hilsen _ og selv tak.
Det er sjovt med de sorte hvidløg, for nogle elsker dem, andre er knapt så glade!
Jeg havde mine sorte hvidløg helt tilbage til, da Irma eksisterede. Jeg tror eneste mulighed nu for at finde sorte hvidløg er på nettet.
Kh Kirsten
Jeg havde lidt problemer med denne opskrift: for det første, hvordan skærer man auberginer i små både? Auberginer er store grøntsager – jeg endte med at skære dem i tynde både på den lange led, alligevel var det svært at få dem møre.
Du skriver at granatæblekernerne skal blandes i retten mens den steger på panden. Senere i opskriften skriver du at de skal drysses over til sidst?
To spiseskefulde spidskommen er virkelig meget! Selvfølgelig er det en smagssag, men jeg kom kun en spsk i, og smagen var ret gennemtrængende. Ville mene en var nok. Til gengæld kom jeg en smule chiliflager i. Kan anbefales. mvh, Pia
Kære Pia,
Det er jeg ked af at høre.
Jeg skærer auberginen i både ved først at skære auberginen igennem på langs – og derefter skiver på skrå. Det burde nok vises på et foto.
Og du har ret: kernerne af granatæble er ikke særlig skarpt beskrevet.
Du skal have mange tak for at gøre mig opmærksom på disse uklarheder. Jeg har forsøgt at rette op på det i opskriften.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Det er simpelthen nogle fantastiske opskrifter du sender ud – lækre og velsmagende retter. Tusind tak- sikke en dejlig julegave det er at åbne din kalender op hver dag. Stor taknemmelighed her fra mig – og min familie som nyder godt af det også 😀
Glædelig Jul til dig og dine kære.
Mange julehilsner Ingelise
Kære Ingelise,
Hjertelig tak. Hvor er det sødt af dig at skrive. Det er SÅ dejligt og motiverende at høre.
Jeg ønsker dig og familien en dejlig, grøn og velsignet jul – og et smukt nyt år.
Kh Kirsten