Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

6

december 2024

6

KOMMENTARER

julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 6

Skrevet af , Posted in festmad, hovedretter, julemad

.

 auberginer med mandler og granatæble i yoghurtsovs

Hvad serverer man for gæster i løbet af december? Ja, det kan fx være denne ret med auberginer og masser af smagsnuancer.

Det er en meget lækker og nem ret med inspiration fra Mellemsøsten. Den kan spises enten som frokostret eller som middagsret her i december. Retten har fået et touch af jul med mandler og kerner af granatæble. Og så er retten smagt til med sorte hvidløg.

Kender du de sorte, fermenterede hvidløg? Faktisk er fermentering ikke det helt rigtige udtryk, for hvidløgene skifter farve fra hvide til sorte gennem en opvarmnings- og tørringsproces, der nærmere karamelliserer hvidløgene, fordi sukkerstoffer og proteiner ændrer sig i processen.

Smagen i hvidløgene er temmelig speciel, den minder en smule om balsamico, og den går rigtig godt i spænd med yoghurt. Men det er min erfaring, at det kan være svært at finde de fermenterede hvidløg, så du kan sagtens bruge de almindelige hvide og ubehandlede.

Hvidløg virker stærkt antibakterielle og antiinflammatoriske. Disse egenskaber forstærkes gennem fermenteringen. Hvidløg virker desuden kolesterolsænkende og regulerende for blodtrykket. Alt sammen noget kroppen vil sætte pris på, ikke mindst i december!

.

yoghurt eller hummus

Hvis du hverken er til yoghurt eller sorte  hvidløg, så vælg i stedet en hummus som “bund” i retten, se nederst i indlægget.

Det nemmeste er at servere brød til retten, men løskogt ris eller hele hvedekerner, perlespelt eller lignende går også fint.

.

granatæble

Granatæble er meget brugt i iransk madlavning. Frugten stammer herfra og fra det nordlige Indien. Både her og i middelhavsområdet har denne specielle frugt været dyrket i tusindvis af år.

Granatæble er især rig på C-vitaminer.

.

auberginer med mandler og granatæblekerner i  hvidløgsyoghurt 

(4 personer)

50 g mandler

1 kg auberginer

1 spsk spidskommenfrø

4 spsk olivenolie

50 g rosiner

1 granatæble

4 fed fermenterede hvidløg (eller 4 fed friske hvidløg)

4-5 dl planteyoghurt naturel

1-2 spsk citronsaft

salt, friskkværnet peber

1 bdt frisk koriander

Skær mandlerne i flager og rist dem gyldne på en tør pande. Sæt dem til side.

Skær auberginerne i små både. Skær først auberginen igennem på langs, og derefter på skrå i små stykker.

Rist spidskommenfrøene på en tør pande. Tilsæt olien og derefter auberginestykkerne.

Steg auberginerne gyldne på alle sider. Steg dem ved rask varme, da de ellers suger alt for meget olie. Tilsæt rosinerne og drys med lidt salt og peber.

Tag kernerne ud af granatæblet og bland halvdelen med auberginerne. Du kan se her, hvordan du undgår saft i hele køkkenet.

Du kan vælge at hakke hvidløgene fint, eller du kan blende dem med yoghurten. Hvis du blender, bliver yoghurten temmelig mørk som på fotoene. Ellers rører du bare de hakkede eller pressede hvidløg i yoghurten.

Hvis du ikke har fermenterede hvidløg, så smag blot yoghurten til med 3-4 fed pressede, friske hvidløgsfed.

Smag godt til med citronsaft, salt og peber. Også gerne lidt reven citronskal.

Læg yoghurten (eller hummus’en) i en cirkel på et rundt fad. Læg auberginerne i midten og drys med de ristede mandler, resten af granatæblekernerne og koriander.

I stedet for yoghurtsovsen kan du vælge hummus.

.

Du kan vælge en hummus som ovenstående som bund i aubergineretten – eller hummus med rødbede eller en mandel- og broccolihummus. Se de to opskrifter her.

 

Share

6 Kommentarer

  1. Tytte Schnack
  2. Pia Bengtsson
  3. Ingelise kamronn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.