julekalenderen 2024, låge nr. 22 – tærte med bagte rodfrugter på cremet tahinbund
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, frokostretter, hovedretter, julemad
..
farver lyser op i decembermørket
Hvad gør man, når der pludselig dukker uventede gæster op i julen? Ja, hvis man har butterdej i fryseren og rodfrugter i grøntsagsskuffen, så laver man lynhurtigt en farvestrålende tærte.
Når december åbenbarer samtlige nuancer af gråt dag efter dag, må der ekstra kulør på maden. Men nu har lyset vendt, og vi går atter mod lysere tider. Indtil da, er det en god idé at lade maden lyse op.
Og så er det værd at huske på, at mad med mange farver indeholder mange forskellige næringsstoffer.
.
lynhurtig tærte med butterdej
Alle holder af en tærte. Tærte er en gammel klassiker, og den kan varieres på uendelig mange måder.
Jeg har her valgt butterdej, fordi det gerne må gå lidt stærkt her i travle december. Men du kan vælge en hvilken som helst anden tærtedej. På bloggen ligger mange forskellige opskrifter på tærtebunde, både med og uden gluten. Søg efter “tærte” i søgefunktionen th.
Under “tærte” kan du også finde mange forslag til den “creme”, der ligger i tærtebunden eller dækker fyldet. Til denne tærte er foreslået en hurtig rørt creme af tahin og afdryppet yoghurt.
.
bag rødderne mens du har ovnen i gang
Tærten er lidt atypisk, fordi bunden og fyldet bages hver for sig. Jeg har valgt de gode gamle vinterrødder: rødbeder og gulerødder. Du kan evt. vælge flere forskellige farver gulerødder. Du kan også supplere med andre rodfrugter som selleri og jordskokker. Lidt dampede rosenkål kan udgøre små “julekugler” rundt om i tærten.
Bag gerne rødderne og evt. tærtebunden, hvis du alligevel har ovnen i gang med julebagning. Du kan fx sagtens bage både rødderne og tærtebunden dagen før, de skal bruges. Så kan du lave tærten færdig på 15 minutter.
.
tærte med bagte rodfrugter på cremet tahinbund
(4 personer)
400 g rødbeder
400 g gulerødder eller andre rodfrugter
1 økologisk citron
ahornsirup eller rørsukker
4 plader frossen butterdej eller hjemmebagt bund
25 g pistacienødder eller andre nødder
1 æble
tahincreme:
50 g rosiner
2 dl afdryppet plantebaseret yoghurt
4 spsk tahin, gerne den lyse
tamari, friskkværnet peber
1-2 spsk fintklippet estragon + ekstra til pynt
Du kan koge eller bage både rødbeder og gulerødder. Jeg vil dog anbefale at bage dem, da det giver en mere fortættet smag.
Bag store rødbeder 40-60 minutter i en 200 grader varm ovn (varmluft). Mindre rødbeder og gulerødder: 30-40 minutter.
Skær de bagte rodfrugter i passende stykker. Smag saft af ½ citron til med sirup eller sukker. Tilsæt 2 tsk reven citronskal. Hæld blandingen over rodfrugterne og lad dem trække en halv times tid.
Tø butterdejen op og rul den ud, så den passer til den valgte bageform.
Bred dejen godt ud i formen og prik den med en gaffel. Vær opmærksom på at butterdej ”krymper” lidt under bagningen.
Bag tærtebunden ved 200 grader til den er gylden, ca. 20 minutter.
Hæld kogende vand på rosinerne og lad dem udbløde et kvarters tid. Afdryp og hak dem.
Rør yoghurten godt med tahin, tamari, peber, estragon og rosiner. Smag godt til med tamari og peber, evt. også lidt sødt. Det er vigtigt, at der er meget smag i cremen, da rodfrugterne ikke har så meget smag i sig selv.
Pres den hævede bund på tærten ned og fordel cremen på bunden.
Gem evt. lidt af cremen og sæt “dutter” på fyldet, når tærten er bagt.
Læg rodfrugterne på cremen i et pænt mønster.
Skær æblet i tynde skiver, vend dem i citronsaft og læg dem på i en vifte.
Varm evt. tærten i en 200 grader varm ovn 10 minutter. Du kan også servere den kold.
Pynt tærten med lidt mere creme og drys med pistacienødder og lidt mere estragon.
.