julekalenderen 2024, låge nr. 23 – en sød afslutning på kalenderen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in desserter, festmad, julemad
.
julekalenderen ønsker glædelig jul
Min julekalender har kun 23 låger, så i dag ønsker jeg alle en rigtig glædelig jul. Jeg ønsker fredfyldte dage med hygge og dejligt samvær med dem, vi holder af.
Jeg håber også at mange plantebaserede retter vil finde vej til julemiddagen og julefrokosten. Vi behøver mere end nogensinde før en plantebaseret jul til glæde for både de lidende dyr og vores belastede klode.
.
den søde afslutning
Den klassiske dessert juleaften er risalamande. Den er jeg ikke så vild med, og er der andre med samme smag, så prøv denne creme bruleee, som både er nem at lave og dejlig at nyde med cremen under det knasende låg af sukker.
.
creme brulee
(4 personer)
4 dl kokosmælk 18%
1 dl plantefløde
½ stang vanilje
50 g rørsukker + ekstra til drys
ca. 1 tsk gurkemeje
3 spsk kuzo, arroweoot eller maizena
.
Kom kokosmælk og fløde i en gryde.
Skrab kornene ud af vaniljestangen til tilsæt dem sammen med sukker, gurkemeje og kuzo eller en af de andre jævningsmidler.
Du kan måske nøjes med mindre sukker? Smag selv til.
Afpas også gurkemejen efter, hvor gul du ønsker cremen.
Bring blandingen meget langsomt i kog, og pisk det meste af tiden.
Lad cremren simre et minut eller to og fordel den i fire forme med lav kant.
Sæt formene i køkeskabet nogle timer eller til næste dag.
Drys et jævnt lag sukker på cremen og brænd overfalden gylden med en gasbrænder.
.
.
Tusinde tak for alle de dejlige opskrifter. Samt dine skønne bøger. Som jeg er så heldig og eje adskillige af. Du er virkelig en fantastisk pioner og ambassadør for grøn lækker mad. Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig også. Mvh. pia
Kære Pia,
Selv tak. Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge mine ideer. Tusind, tusind tak.
Glædelig jul til dig – og et smukt og grønt nyt år.
Kh Kirsten
Tusind tak, igen. Glædelig jul til dig også❤️
Vi er meget enige om det med risalamande.
Her laver jeg altid mandelfromage med opskrift fra Frk. Jensens tidligste kogebog. Den står ikke i den senere.
Godt nytår 2025, når du når dertil. Helle
Kærlig hilsen Helle
Kære Helle,
Dejligt med en meningsfælle! Og det lyder rigtig godt med den mandelfromage.
Glædelig jul til dig – og et smukt og grønt nyt år, ønsker jeg.
Kh Kirsten
Tusind tak, i lige måde.
Rigtig glædelig jul , til dig og dine, også ❤️- og tusind tak, for endnu et år med de skønneste opskrifter 🧅🥦🌶️🫐🍉 Lad os håbe for det nye år, at glæden ved plantemaden spreder sig – til nytte for både mennesker, dyr og miljø 🌎
Kære Sonja,
Mange tak for din søde hilsen. Det glæder mig, at du synes om mine opskrifter. Tusind tak.
Og jeg tilslutter mig ønsket om et nyt år med meget mere vind i sejlene for plantemaden – og medfølelse med dyrene.
Glædelig jul til dig – og et smukt og grønt nyt år, ønsker jeg.
Kh Kirsten
Jeg kan godt spise risalamande denne ene gang om året, luksusudgaven af grødmad, som jeg ellers holder mig langt væk fra.
Ønsker dig rigtig glædelig jul og et fredeligt nytår for hele verden !
Kære Dorit,
Ja, jeg kan også godt spise risalamande, men jeg vil hellere have noget andet!
Rigtig glædelig jul – og et smukt og grønt nyt år, ønsker jeg dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Glædelig jul til dig og tak for årets mange inspirerende opskrifter. Jeg har været stille længe, for i april fik jeg en blodprop i hjernen, og ja, det kan også ske for os, der lever grønt, jeg vælger dog at mene (uden at kunne bevise noget), at min plantebaserede kost sandsynligvis har udsat blodproppen adskillige år, samt at blev mindre med færre skader, og at jeg nu efterfølgende er kommet mig hurtigere netop på grund af mit kostvalg.
Ris a la manden blev hos os til havre a la mande, en lidt mere rustik dessert, men lækker og velsmagende.
Jeg glæder mig til endnu flere opskrifter og grøn inspiration fra din hånd i det kommende år.
De bedste ønsker og kærlige hilsener
fra
Merete.
Kære Merete,
Hvor er jeg ked af at høre om din sygdom. Så kan jeg bedre forstå din tavshed. Men godt at du er kommet helskindet igennem det. Og jeg er helt enig med dig i, at alle mennesker kan blive syge, uanset hvor mange hvidkålshoveder, vi spiser. Der er masser af faktorer, der spiller ind på helbredet. Men at kroppen er i god stand, når sygdom rammer, betyder alverdens for helbredelsen.
Jeg ønsker dig et rigtig godt nytår – med rigtig godt helbred!
Kærlige nytårshilsener
fra Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy