Jern Henriks grønkålssuppe med sprøde chips
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
en grøn immunstyrker
Supper er superenkle og hurtige at lave, så der er ingen undskyldning for ikke at give immunforsvaret et ordentligt boost. Ikke mindst i disse tider.
Her er det en grønkålssuppe, og grønkål er simpelt hen noget af det sundeste, man kan drive op af jorden. Det er kongen af kål!
Grønkål gror direkte i Moder Jords eget apotek.
.
jeg ved, hvor der findes en have …
Jeg har fået en dejlig portion grønkål fra dennne smukke økologiske have i Hundested. Her dyrker René de skønneste grøntsager, og Henrik kokkererer i køkkenet. Hvis du vil se nogle af Henriks plantebaserede retter, så kig på Instagram-profilen Greendogville. Her kan du se, hvordan Henrik tryller med alt godt af det hjemmegroede med en utrolig variation og opfindsomhed.
.
gaven fra haven
Sundhedsmæssigt kan man dårligt overvurdere grønkålen. Grønkål indeholder A-, B-, C- og K-vitaminer, og af mineraler er den især rig på jern og kalk.
Kålen virker antiinflammatorisk i kroppen og er spækket med plantenæringsstoffer med svære navne som thiocyanater, indoler, lutein, zea-xanthin, sulforafan og isothiocyanater. Disse stoffer er meget kraftfulde og forebygger flere forskellige former for kræft og andre velfærdssygdomme.
Mange forsøg har vist, at kål er en virksom kræfthæmmer. Det skyldes også det store indhold af antioxidanter og mængden af glukosinolater, som næsten kun findes i kål. Det svovlholdige stof, som giver kålen dens karakteristiske smag, bruger planten til forsvar mod sygdomme og skadedyr. Og forskerne mener, at disse stoffer muligvis har samme virkning i kroppen.
Kål indeholder mange fibre, som din tarmflora vil elske. Disse fibre er gode for fordøjelsen og binder også brugt kolesterol og østrogener.
.
suppe med sprøde chips
Ligesom grønkål er også palmekål en rasende sund plante. Grønkålen i denne suppe kan evt. byttes ud med palmekål. Har du lige samlet ramsløgblade, kan du også med fordel tilsætte en håndfuld af dem. Så får du virkelig et C-vitamin-boost.
Palmekålen er i blomst nu, og de gule blomster derfra er drysset på suppen.
De hele grønkålsblade er sprøde efter en tur i ovnen og skal helst serveres til suppen separat, da de hurtigt blive bløde i den varme suppe.
.
Jern Henriks grønkålssuppe
(4 personer)
1 spsk spidskommenfrø
100 g løg
4 fed hvidløg
chili efter smag
2 spsk kokos- eller olivenolie
100 g røde linser eller gule flækærter
8-10 dl grøntsagsbouillon
100 g pastinak eller persillerod, evt. kartofler
150 g grønkål + evt. ekstra til sprøde blade (kan erstattes af ramsløg)
1 syrligt æble
1 økologisk citron
salt, friskkværnet peber, rørsukker
Rist frøene gyldne i en tør gryde.
Hak løget, hvidløgene samt evt. en lille smule chili. Kom de tre ting i gryden sammen med olien.
Svits løgene 3-4 minutter.
Tilsæt linserne og bouillonen. Bring det i kog.
Skær rodfrugten i små terninger og kom dem i gryden. Kog suppen 10 minutter.
Riv grønkålen i mindre stykker. Du kan bruge det meste af midterribben. Fjern blot det nederste lidt grove stykke.
Skær æblet i små terninger.
Kom kålen og æblet i suppen og kog den yderligere ca. 10 minutter.
Afkøl suppen lidt og purér den.
Hæld den tilbage i gryden og tilsæt ca. ½ spsk reven citronskal og et par spsk citronsaft.
Smag godt til med salt, peber, citronskal og -saft.
Servér suppen portionsvis, måske med en spsk yoghurt på toppen. Jeg har yderligere pyntet med lidt blomster fra palmekål. Du kan bruge andre af årstidens blomster som fx blomster fra ramsløg. Du kan også nøjes med sprøde stykkker grønkål.
Du laver den sprøde kål således: pensl hele grønkålsblade med olie og drys med lidt salt. Læg dem på en bageplade og sæt dem i en 180 grader varm ovn. Hold øje med bladene efter et par minutter. De bliver hurtigt gyldne.
Du kan også tilsætte suppen lidt friske æbleterninger.
.
.
har du stadig meget grønkål i haven?
Hvis du stadig har en masse grønkål i haven, så kan bladene fx bruges til pesto. Du kan se en opskrift her.
.
grønkålssalat med pærer og valnødder
Her er en enkel og lækker salat med frisk grønkål. Se opskriften her.
.
Grønkål suppen laver jeg i dag. Tak
Kære Viveca,
Det lyder godt. Jeg håber, suppen bliver vellykket!
Kh Kirsten
Tak Kirsten for denne fantastiske suppe. Den smager skønt, og friskt med citronen. Bliver legeret godt med røde linser og gule flæk bønner (jeg tog 1/2 af hver), og så er der samtidigt meget protein i suppen. Den blev revet væk ved frokostbordet i dag. Den vil jeg lave ofte.
Kære Jenni,
Selv tak. Hvor er det dejligt at høre, at suppen faldt i smag. Og ja, jeg synes også selv, at den er både god og mættende. Det er dejligt, når man kan kombinere vitaminer, mineraler og proteiner i den samme gryde.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Helt enig! Men hvordan påvirker kogningen entegentlig næringsindholdet i suppen? Forsvinder de fleste vitaminer ikke ved opvarmning?
Mange hilsner Katrine
Kære Katrine,
Der er ingen tvivl om, at det optimale er at spise rå grøntsager, når det handler om vitaminer og mineraler.
Det er dog ikke sådan, at de fleste vitaminer forsvinder ved kogning, men noget går tabt. Præcis hvor meget, kan jeg ikke sige. Det afhænger af grøntsagen og hvor skånsom varmebehandlingen er.
Kh Kirsten