æltefrit græskarbrød – grydebrød med græskar
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød
.
et dejligt luftigt brød med sprød skorpe
Jeg har udviklet dette brød i forbindelse med Halloween – men det kan nydes året rundt!
Raslende skeletter, slik og spøgelser, udhulede græskarmænd og græskarretter er sjovt. Den amerikanske tradition, der minder lidt om vores fastelavn med udklædning, sang og raslen med bøssen for at få slik eller penge, er omdiskuteret.
Jeg synes, man skal gribe enhver mulighed for sjov og løjer – og for at give børn lejlighed til fest og farver. Og hvilke børn har ikke fortjent det?
Men skal man se lidt mere praktisk på Halloween, vi jeg ikke mindst hilse traditionen velkommen, fordi den har åbnet vores øjne for det supersunde græskar. Og ikke kun som græskarlygte! Så spis endelig græskarbrød året rundt!
Det er nemlig sådan, at vi er begyndt at spise masser af græskar om efteråret, og det er både god og sund fornuft. Græskar er supersundt, så det er fornuftigt at gå i amerikanernes fodspor og fejre græskarret sidst i oktober måned, og spise græskarsuppe, græskartærte, græskarmos eller ovnbagt græskar, og her har jeg bagt et brød med både græskarkød og græskarkerner.
Jeg har bagt brødet som et såkaldt grydebrød, hvor dejen ikke skal æltes, og hvor brødet bages i en brændende varm gryde.
Læs mere om grydebrød i min bog “Det æltefri grydebrød”. Bogen er også udkommet i Sverige, Norge og Tyskland. Desværre er den udsolgt i Danmark.
powerfood
Når græskarret ligger højt på Top 10-listen over powerfood, er det fordi den gyldne frugt indeholder fantastisk mange næringsstoffer i forhold til det lave kalorieindhold på kun 24 pr. 100 g græskar.
Der er utrolig meget mad i et græskar, og græskar fylder godt i maven. Kødet har et lavt indhold af kulhydrater (4,2 g pr. 100 g), hvilket betyder, at du kan spise løs og samtidig holde dit blodsukker stabilt og taljemålet intakt. Græskar er simpelt hen ideel slankemad.
Det store bær, som græskar retteligt er, er en af de bedste kilder til betacaroten (forstadiet til A-vitamin), som er en kraftig antioxidant, der er med til at nedsætte risikoen for aldersrelaterede synsproblemer. Græskar indeholder også B-, C- og E-vitaminer.
Mineraler som kalk og magnesium styrker knoglerne. Græskar indeholder meget kalium, som virker positivt på væskebalancen og blodtrykket og styrker hjertet. Stoffet beta-sitosterol balancerer kolesteroltallet.
Du kan læse meget mere om powerfood i min bog “Sund vegetarisk” (tidligere udsendt med titlen “Powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunsystemet og få masser af energi”). Læs mere om bogen her.
æltefrit græskarbrød
150 g renset hokkaidogræskar
1/2 tsk gær
1/2 l koldt vand
3 tsk salt
1 tsk rørsukker
25 g græskarkerner
250 g fuldkornsemmer og -speltmel (eller fuldkornsspeltmel alene)
350-400 g hvedemel + ekstra til foldning af dejen
lidt olivenolie
evt. 1 spsk kartoffelmel
1-2 liters gryde
Start dejen 12-18 timer, før du vil bage.
Riv græskarret groft. Du behøver ikke at skrælle det.
Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og sukker. Opløs det i væden og rør det revne græskar i. Tilsæt de fleste af græskarkernerne.
Rør fuldkornsmelet i og tilsæt så meget hvedemel, at dejen bliver temmelig fast, men den skal ikke kunne æltes. Rør dejen godt sammen.
Dæk dejen med et klæde og lad den hæve i stuetemperatur 12-18 timer.
Hæld dejen ud på et godt melet bord (den vil være temmelig lind) og fold den sammen fra hver side 6-8 gange. Brug rigeligt med mel.
Hæld en smule olie i hævefadet og læg dejen tilbage. Hvis du vil bage både et brød og boller, så del portionen i to forskellige skåle.
Jeg har bagt et enkelt brød i en 1 liters gryde med stanniol over. Hvis du har låg til din gryde så vælg en 1 1/2- eller 2-liters gryde.
Foruden grydebrødet har jeg bagt 7 boller af denne portion.
Lad dejen efterhæve et par timer.
Tænd ovnen på 250 grader og sæt gryden, du vil bage i, samt låget i ovnen.
Tag den glohede gryde ud, når temperaturen er nået (pas på fingrene!!!).
Drys lidt mel i gryden og hæld dejen i. Drys med resten af græskarkernerne. Hvis du vil være sikker på, at græskarkernerne sidder fast, så rør lidt kartoffelmel ud i vand og pensl dejen med jævningen, inden du drysser frøene på. Men du skal arbejde hurtigt. Dejen skal i ovnen så hurtigt som muligt.
Læg låg på – eller bind stanniol om gryden, hvis du ikke har et låg – og sæt gryden i ovnen.
Bag brødet 30 minutter. Skru ned til 225 grader og fjern låget eller stanniolen.
Bag brødet færdigt til overfladen er gylden, endnu 15-20 minutter.
boller
Hvis du ønsker at bage boller, så del den efterhævede dej i boller og sæt dem på bagepapir på en bageplade. Sæt en anden bageplade i ovnen.
Træk bollerne med bagepapir over på den opvarmede plade og bag bollerne 5 minutter ved 250 grader. Skru ned og bag bollerne færdige, til de er gyldne, ca. 10 minutter.
Hej Kirsten – jeg har været vegetar i 41 år og ved, at du inspirerer ikke bare mit vegetariske køkken, men langt ud over vegetarverdenen 🙂 Vil lige nævne, at Halloween oprindeligt stammer fra kelterne, dvs. Irland og Skotland.
Hi Ann, Tusind tak for din søde hilsen. Jeg er virkelig glad for at høre, at jeg har inspireret dig. Men da du er en garvet vegetar, er jeg sikker på, at du kan selv.
Jeg ved godt, at halloween er en gammel keltisk skik, men når man snakker om halloween i dag, er det altid om amerikanernes fejring. For en hel del år siden udgav jeg en bog om halloween skrevet af den amerikanske ambassadørfrue i Danmark på det tidspunkt, Katrina Lantos Swett.
Kh Kirsten
Hej 🙂
Det ser super lækkert ud!
Hvad kunne man evt udskifte melet med så at det blev glutenfrit? Har du et forslag til det?
Vh Nikita 🙂
Kære Nikita,
Jeg er glad for, at du synes brødet ser lækkert ud. Det er det faktisk også, men jeg tror desværre ikke, du kan bytte hvedemelet ud. Sagen er, at et grydebrød ikke vil hæve ordentligt uden hvedemel. Ærgerligt!
Kh Kirsten
Er lige faldet over din hjemmeside – fordi jeg ledte efter “verdens bedste brød”, som en kollega fortalte varmt om. Jeg planlægger nu at prøve. Men lige to ting:
1. Vedrørende gluten: Jeg mener at have hørt/læst en gang, at speltmel dels indeholder mere gluten end alm. hvedemel og dermed hæver fint OG at mennesker, der ikke tåler gluten fra alm. hvedemel GODT kan tåle gluten fra speltmel. Så måske kunne brødet laves kun med spelt og alligevel både hæve og tåles af glutenallergikere?
2. Dine fotos på hjemmesiden: De er meget flotte og afspejler er særlig sans for billedkomposition med former og farver. F.eks. er billedet af kasserne med kål i lilla, hvidt og grønt “justeret” tilpas med små strejf af de orange gulerødder. Meget smukt – det vækker en særlig glæde.
VH Lone
Kære Lone,
Mange tak for din hilsen. Jeg er rigtig glad for, at du har fundet min blog. Jeg håber, du vil få inspiration fra den fremover.
Med hensyn til gluten er det en delikat sag. Jeg har hørt flere glutenallergikere(overfølsomme) sige, at de kan tåle speltmel men ikke almindeligt hvedemel. Jeg ved ikke om det er generelt. Det findes vistnok ingen undersøgelser. Du kan sagtens bage med speltmel alene, men jeg kan ikke garantere, at du kan tåle det, hvis du er overfølsom overfor gluten. Der er ikke andet at gøre end at prøve.
Og så tusind tak for rosen. Jeg er kun amatørfotograf, men det glæder mig rigtig meget, at du kan lide mine billeder.
God fornøjelse med bagningen og glædelig jul.
Kh Kirsten
Her er et gammelt tip fra en amerikansk blog: Læg bagepapir på bagsiden af en bageplade og sæt bollerne på. Træk den varme bageplade ud, så den står lidt skråt ned mod ovndøren. Da bagsiden af en plade er helt glat, er det let at føre den ind over den varme plade, og papir med bollerne vil glide ned på den varme plade, mens man trækker flyttepladen ud. Man kan tage i de to yderste snipper og rette på papir med boller, hvis det hele ikke ligger helt rigtigt. Det går hurtigt – og ingen brændte fingre! Skal man bage mange boller, sættes de til hævning på bagepapir på bordet; derefter er det let at skubbe flyttepladen ind under papiret, når de skal i ovnen.
Kære Elisabeth,
Mange tak for den fine og udførlige instruktion til flytning af boller. Den er virkelig nyttig.
Kh Kirsten
Super dejligt med et græskar brød – jeg har stadigvæk (!) 3 store orange alm.hjemmegroede græskar på mit havebord som jeg har søgt inspiration til at få brugt. Så stor var glæden da jeg så din opskrift på græskar brød. Juhuu! Ikke mere suppe eller bagt græskar. I aften har jeg bagt 36 boller af en dobbelt portion og nabokonen siger de smager godt 😀 Jeg har dog brugt et ganske almindeligt græskar og ikke et hokkaido, så det kan man altså godt. Nu håber jeg bare ungerne i min søns klasse bliver lige så glade når de får dem i klassens time i morgen eftermiddag.
Kære Grith,
Atter en dejlig melding fra dig. Tusind tak. Hvis du fortæller ungerne, at det er Halloween-boller, bliver de sikkert begejstrede.
Jeg kan godt misunde dig alle de gode grøntsager, du selv høster. Det må vvære fantastisk, selv om man måske godt kan få FOR mange squash og græskar!
Kæerlige hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten.
Jeg tåler ikke så godt hvedemel. Er der noget andet, man kan bruge??
Hjertelig hilsen Maia
Kære Maia,
Jeg har ikke erfaring med andre meltyper til grydebrød. For at få det lette brød med den sprøde skorpe er det nødvendigt med mel med et glutenindhold. Så desværre: jeg tror du må vælge et andet brød.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy