halloweensuppe med blåbær og spirer
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
.
halloween nærmer sig: slik eller ballade …
… eller på engelsk: “Treat or tricks” = “hvis jeg ikke får slik, laver jeg ballade!” Sådan lyder det, når engelske og amerikanske børn besøger venner og naboer til Halloween.
Halloween er dagen, hvor skeletterne rasler ud af skabene, gravstenene danser, mens græskarmændene smiler huldsaligt, og flagermusene er på vingerne. Uuuuhhhh, det er rigtig uhyggeligt … Det er simpelt hen aftenen, hvor det er rigtig dejligt at varme sig på en krydret græskarsuppe.
Jeg ved ikke, om du kan lokke en skål dejlig halloweensuppe med søde blåbær i børnene, når de banker på. Som det ses på tegningen, kan det være svært at gøre alle børn glade, men suppen burde opfylde alle deres ønsker.
to x powerfood går til halloween-fest
Græskarsuppen indeholder to af de sundeste grøntsager, vi har: græskar og søde kartofler. Hertil kommer de stærkt antioxidante blåbær, der er ren guf for hjernen, og chili der øger forbrændingen.
Se her hvor sund græskar er. Her kan du læse om søde kartofler.
Gurkemeje, som forstærker græskarrets gyldne farve, er et dejligt krydderi, som alle burde spise hver dag. Gurkemeje er en fast bestanddel i karryblandinger, men gurkemeje er ikke blot til mad, det er også den ingrediens, der giver de buddhistiske munkes rober de smukke gul-orange farver.
Gurkemeje er stærkt antiinflammatorisk og forebygger kræft. For at få det fulde udbytte af gurkemeje, skal krydderiet opvarmes, og der skal tilsættes friskkværnet peber. Et eksempel på, hvordan nogle produkter interagerer med hinanden og forstærker virkningen.
græskarsuppe med søde kartofler og blåbær
1 spsk spidskommenfrø
150 g porre
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
2 spsk kokosolie eller olivenolie
250 g søde kartofler
1/2 kg hokkaidogræskar
ca. 1 l grøntsagsbouillon
1-2 spsk reven ingefær
1 spsk gurkemeje
1 tsk friskkværnet peber
1 økologisk limefrugt
2-3 spsk blåbærsirup
100 g blåbær
1 håndfuld solsikkespirer eller andre grønne spirer
Rist spidskommenfrøene i en tør gryde til de dufter.
Snit porren og hak hvidløg og chili (fjern kernerne). Kom olie i gryden med spidskommen og lad den smelte. Svits porre, hvidløg og chili et par minutter.
Skær søde kartofler og græskar i små terninger. Kom dem i gryden sammen med 8 dl grøntsagsbouillon, ingefær, gurkemeje og peber.
Læg låg på gryden og lad suppen simre 8 minutter. Lad suppen afkøle et kvarters tid og purér den. Tilsæt mere bouillon, hvis suppen er for tyk.
Riv ca. 1 spsk af limeskallen og rør det i suppen sammen med 2-3 spsk limesaft.
Smag suppen godt til med salt, peber, limesaft og blåbærsirup.
Servér suppen portionsvis med blåbær og spirer på toppen.
Spis evt. halloweenbrød til suppen.
flere græskarsupper
Du kan finde opskrift på græskarsuppe med knas og kerner her
og græskarsuppe fra en orientalsk bazar
.
supper fra hele verden
Er du rigtig vild med supper, så kig på min bog om supper fra hele verden.
Læs mere om bogen her.
.
Kære Kirsten
Superlækker græskarsuppe, som jeg lavede fredag aften for at servere den som forret lørdag. De fleste kunne lide alt ved den, men en enkelt er ikke så vild med spidskommen. Næste gang vil jeg udelade /minimere mængden, men jeg vil lige høre om du har et forslag til et andet krydderi, der også passer til (til de kræsne), eller om jeg bare skal udelade spidskommen.
Mange hilsner, jeg er virkelig glad for at have fundet din hjemmeside!
Kære Helle,
Jeg er glad for, at græskarsuppen faldt i god jord. Og jeg må jo indrømme, at spidskommen er et lidt heftigt krydderi. Jeg tror det er med spidskommen som med koriander: enten elsker man det, eller også hader man det! Men du kan sagtens udelade spidskommen. Der er mange smagselementer i suppen alligevel. Men du kunne også forsøgsvis prøve med 1/2 spsk fennikelfrø. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg er en kvinde i 60-erne, der intereserer mig for kost og helbred. Min erfaring er at jeg trives bedst med mindre kød og flere grøntsager.
Jeg synes din hjemmeside er rigtig god. Der er jo både de gode opskrifter og ikke mindst de spændende beskrivelser fra dine rejser, krydret med flotte billeder.
Udsendelserne på DK-4 var både oplysende og hyggelige.
Du skriver også bøger (som jeg har flere af). Mit ønske er at du kunne få lyst til at skrive en bog for os som ønsker at spise efter A blodtype kost.
Med blodtype A er det godt at være vegetar, men det er jo nogle grøntsager der optimale, mens andre er knap så optimale.
Kan du forestille dig hvor svært det er at stykke måltiderne sammen, så de er gode og man får dækket sine behov, når man er opflasket med landlig kost med masser af svinekød?
Håber virkelig du vil tage udfordringen op, ved ikke hvem jeg ellers skal opfordre.
De kærligste hilsner
Ulla Jensen
Karise
P.S. Jeg kender DET helbredende KØKKEN.
Kære Ulla,
Mange tak for din hilsen. Hvor er det dejligt at høre, at du kan lide min blog og også har nogle af mine bøger. Tusind tak for rosen.
Desværre må jeg sige, at jeg ikke er i stand til at skrive en bog om blodtype-mad. Jeg har ikke den ringeste forstand på, hvilken slags mad, det drejer sig om. Desuden er jeg helt optaget af andre opgaver.
Det er desværre ikke så enkelt at lave en bog. Jeg har netop udgivet “Powerfood revolutionen”, som det har taget mig et årstid at producere den.
Skulle jeg til at sætte mig ind i et helt nyt mad-system, ville det være uoverkommeligt for mig. Jeg håber, du har forståelse for problematikken.
Men jeg håber også, at du trods alt kan have glæde af de opskrifter, som du ved, passer til din blodtype. Og ja, jeg er helt klar over, at det er lidt af et arbejde at få sammensat den rette kost. Så vidt jeg husker, er der dog udgivet nogle få bøger om blodtype-diæter. Hvis du ikke kender dem, så spørg evt. på biblioteket.
DE kærligste hilsener fra
Kirsten