glædeligt og grønt nytår 2022 – årets sidste godbid
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, forretter, frokostretter, julemad, nytår
.
Jeg ønsker alle bloggens læsere et rigtig godt nytår. Tak fordi I følger med og lader jer inspirere til mere grøn mad til glæde for dyr og klima. Tak for alle de venlige hilsener i årets løb. De både glæder og motiverer.
Ligesom Kong Frederiks nytårsønsker hvert år gik til søens folk, går mine hvert år til de forpinte produktionsdyr. Her er der desværre ikke meget at glæde sig over i det forgangne år. Vores mere end 30 millioner svin lever stadig en kummerlig tilværelse, der ikke kommer i nærheden af at opfylde dyrenes naturlige behov.
De mere end 125 millioner kyllinger frister om muligt et endnu værre liv. De går i store stalde med op til 40.000 kyllinger, vinge mod vinge. Ofte brækkede og med ben, der ikke holder til den tunge kropsvægt.
I den netop overståede jul har danskerne spist mere kød end de fleste mennesker på denne jord. En avis taler endog om “animalske lækkerier”. Hvordan kan det være lækkert at spise sine medskabninger?
Sammenligner vi danskere os med resten af verden, spiser vi dobbelt så meget kød som gennemsnittet, og vi tilhører de 10% af verdens befolkning, som udleder flest drivhusgasser – og rigtig mange af dem kommer fra den animalske produktion.
Hvis vi blot ville følge kostrådene, som inkluderer kød i moderate mængder, ville det give en klimagevinst på op mod 4 millioner ton CO2 om året. Og der ville være langt færre dyr, som skulle igennem den pinefulde opdræts-mølle. Det ville ikke blot være til gavn for klimaet, også vores grundvand ville måske kunne reddes, det samme kan siges om regnskovene. Og sådan kunne jeg blive ved. Animalsk produktion trækker et lidelsesfuldt og blodigt spor over hele kloden. Vi har i endnu et år savet endnu dybere i den gren, vi sidder på.
Hver gang vi putter mad i munden, har det effekt, også på den anden side af kloden.
.
En virkelig god nyhed i det forgangne år er, at minkene har fået fred. Minkavl topper vel, når vi taler om mishandling af dyr? Og noget mere overflødigt kan man vel heller ikke finde.
Jeg vil ønske et godt, grønt og glædeligt nytår, ikke mindst til alle dem, der lider, mennesker som dyr. Jeg håber, at mange vil åbne deres hjerter i det nye år og se, hvad produktion af dyr betyder for os alle og for klodens helbred.
Hvis du kender nogen, der er parate til at spise mere plantebaseret i det nye år så giv dem gerne adressen på min blog: www.kirstenskaarup.dk. Der ligger efterhånden et par tusinde opskrifter til fri afbenyttelse, og er man ny i den grønne verden, er det godt at få inspiration og noget lækkert at starte med. Fortæl også gerne, at man kan tegne gratis abonnement på nye opskrifter.
Rigtig godt nytår!
.
årets sidste festret
Det er ikke til at se det …
men det ER altså en sød kartoffel, der i anledning af nytåret har fået lov at optræde som festmad. Du har sikkert allerede nytårsmenuen planlagt, men der kommer forhåbentlig mange andre festlige dage i det nye år. Så gem opskriften. Eller forkæl dig selv med en lækkerbid på en helt almindelig dag. Hver dag bør være en fest, ikke mindst hvad angår den gode grønne mad.
.
lag-på-lag af velsmag
Søde kartofler er skåret i tynde skiver på et mandolinjern og lagt sammen med tynde skiver af krydret, marineret tofu imellem lagene. Man kan også kalde det en millefleur af søde kartofler.
.
som forret, frokostret eller lille hovedret
En enkelt servering pr. person passer som forret eller som del af flere frokostretter.
.
en lille hovedret
Hvis du serverer retten med tilbehør, kan den også udgøre en lille hovedret. Du kan i så fald servere to af kartoffel/tofustykkerne pr. person.
.
grillede søde kartofler med spicy tofu
(4 personer)
marinade:
2 spsk ahornsirup eller anden sirup
2 spsk tamari
2 spsk sød chilisovs
2 spsk hyldeblomstsaft
kartofler og tofu:
200 g tofu, gerne røget
4 store søde kartofler, ca. ½ kg
2 spsk olivenolie
Rør dressingen sammen og smag til.
Pres al væden ud af tofuen og skær den i tynde skiver. Læg skiverne i marinaden og lad dem marinere et par timer, evt. kan du lægge tofuen i marinaden dagen før, retten skal tilberedes.
Skær kartoflerne til, så de måler ca. 5×8 cm (brug det overskydende i en suppe). Høvl kartoflerne i tynde skiver på et mandolinjern.
Læg kartoffelskiverne sammen med tofuskiverne. Du kan lave fire eller flere stabler afhængig af, hvor mange skiver du har.
Sæt stablerne i et ovnfast fad. Stik et tyndt træspyd igennem dem, så de ikke skrider ud under bagningen.
Rør olien i den dressing, der er til overs. Hvis der ikke er 3-4 spsk marinade til overs, så lav lidt mere.
Dryp stablerne med marinaden og sæt dem i en 200 grader varm ovn.
Bag kartoflerne 15 minutter og dryp resten af marinaden over. Bag dem endnu 15-20 minutter.
Sæt evt. kartoflerne under grillen endnu nogle minutter, til overfladerne er helt gyldne.
.
Her er kartoffel/tofustykket serveret med skiver af stegte kejserhatte. Det er et tilfælde, at en af svampene ligner julemandens rensdyr!
.
Kære Kirsten.
Et lykkebringende Nytår ønsker jeg dig.
Jeg er ny her på bloggen, fandt den i december og har nydt at læse de skønne opskrifter og dejlige billeder. Tak fordi du holder fanen højt- det er meget inspirerende.
Mange hilsner fra Marianne Aarhus
Kære Marianne,
Tusind tak – og det samme ønsker jeg for dig.
Og så vil jeg sige velkommen i det grønne univers. Jeg håber, du finder mange gode retter med masser af smagsoplevelser.
Kh Kirsten
Tak for årets sidste lækre opskrifter. Så inspirerende. I en snæver vending kan almindelige kartofler sikkert også bruges ?? Godt nytår!
Kære Claus,
Selv tak. Det glæder mig, at du bliver inspireret – og ja, du kan sagtens bruge hvide kartofler i stedet for søde. Farven bliver selvfølgelig ikke helt på smuk.
Rigtig godt nytår til dig.
Kh Kirsen
Kære Kirsten
Tusind tak for alle de dejlige opskrifter du løbende udgiver. Jeg fik din “vegetariske festmiddage” fra 1980 i julegave (fra genbrug👍). Hold da op, hvor er der sket meget siden da. Mange lækre opskrifter – javist, og heldigvis findes der nu alternativer til de mange Æg og mejeriprodukter, der anvendes deri. Så bogen er stadig relevant.
I aften står den på din “thailandske curry med Mango”. Katten min er allerede skræmt fra vid og sans, så jeg bliver hjemme og passer på den.
Tak for din utrættelige kamp for dyrene og vores klima.
Rigtig godt nytår 🥂🌷🥂🌷
Vivi
Kære Vivi,
Selv tak. Det er en fornøjelse at levere opskrifter!
Og hvor ER det morsomt, at du fik min første, nu ældgamle, bog i julegave. Dengang var der stort set ingen kogebøger med opskrifter på plantebaseret mad. Og da jeg selv startede i det grønne køkken, spiste jeg en del mælkeprodukter og æg. Det kan være en udmærket overgang for kødspisere, der vil gå langsomt over til plantebaseret.
Men det er ikke kun produkterne, der er forældede. Det er opskrifterne så sandelig også. Og heldigvis, synes jeg. Det havde været kedeligt, hvis jeg havde kørt i samme rille i de mange år.
Rigtig godt nytår til dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Tak for din inspiration, som bliver ved med at glæde. I alle de år, hvor jeg har lavet mad efter dine opskrifter, har jeg altid kunne stole 100% på, at det blev lækkert. Jeg har aldrig prøvetilberedt før gæster, for jeg har været så tryg ved, at det altid er velsmagende. Aldrig har jeg tænkt, at den ret laver jeg nok ikke mere. Du er ret unik og tak for det.
Venlig hilsen
Lis
Kære Lis,
Selv tak. Fornøjelsen er stor på min side.
Jeg er rigtig, rigtig glad for at høre, at du synes, opskrifterne fungerer så godt. Man laver jo mad på lidt forskellig måde, og jeg ved sjældent, hvordan det går med mine opskrifter ude i køkkenerne. Derfor er jeg rigtig glad for at høre dine rosende ord. Tusind tak!
Rigtig godt nytår.
Kh Kirsten
Godt nyt år, Kirsten og tak for inspirerende grøn mad og for din vedholdenhed i ønsket om større bevidsthed for vores klode.
Kærlig hilsen Birte
Kære Birte,
Selv tak: Rigtig godt nytår til dig!
Bevidstheden om klodens (og dyrenes) tilstand kan man ikke snakke for meget om. Desværre er der langt igen, men jeg håber, at det nye år vil bringe nye indsigter.
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for din nytårhilsen og for de mange skønne opskrifter, som du rundhåndet deler ud. En del af retterne er blevet evergreens hos mig. Det er også dejligt at blive oplyst om, hvilke smagskombinationer, der passer sammen, hvis man som mig ikke altid har kræfter til at lave hele den foreslåede ret. Lad os håbe, at flere og flere i det nye år får øjnene op for, hvor godt man kan spise som vegetar, og at produktionsdyr snart må være fortid.
Også de bedste nytårshilsner til dig og de andre bloglæser fra Mona
Kære Mona,
Selv tak. Det er en stor fornøjelse for mig at arbejde med den grønne mad.
Og så er det selvfølgelig ekstra glædeligt at høre, at nogle af retterne er blevet klassikere hos jer. Det er en kæmpekompliment, som jeg siger stor tak for.
Og ja: lad alle gode kræfter samles om at få flere og flere til at indse nødvendigheden af at tage gaflen i den grønne hånd i det nye år.
Rigtig godt nytår.
Kh Kirsten
Godt Nytår og tak for inspiration
Kære Hanne,
Hjertelig tak – og selv tak.
Rigtig godt nytår til dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Du ønskes et Rigtigt Glædeligt og Forrygende Nytår – med Stort TAK for alle de skønne opskrifter du har sendt,
her i December, i din Grønne Mad-julekalender!
De Bedste Hilsener,
fra Marianne 😀
Kære Marianne,
Tusind tak – og rigtig godt og forrygende 2022 til dig.
Det glæder mig, at opskrifterne i “julekalenderen” har kunnet bruges. Hjertelig tak.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Godt nytår ønskes du og hjertelig tak for dine fine og relevante indlæg og opskrifter.
Produktionsdyrene lever jo også kummerligt, så hvorfor er de ikke afskaffet? ligesom minkene?
Tak for årets input.
Kærlig hilsen Tina
Kære Tina,
Mange tak – og rigtig godt nytår til dig. Det glæder mig, at du synes om indholdet på bloggen.
Hvad angår produktionsdyrene bliver det nok ikke stoppet, før der kommer endnu en pandemi, der kræver at alle svin bliver aflivet. Danskerne er SÅ fikseret på kød, at det ikke bliver ad frivillighedens vej, at vi kan nedlægge det grusomme erhverv.
Men trods alt: det grønnes en smule! Jeg sætter min lid til et bedre 2022.
Kh Kirsten
Gott Nytt År och tack i år igen för all inspiration! Jag har lagat många av dina julkalenderrätter i år och allt har varit lika välsmakande! Du är en sann ambassadör för en grön livsstil och jag rekommenderar dina recept och böcker till alla jag känner! ❤
Kære Anna,
Rigtig godt nytår til dig – og hjertelig tak for sin søde hilsen, som har rørt mig dybt.
Tak fordi du rekommanderer mine recepter. Det er jeg meget lykkelig for. Jeg går ud fra, at du bor i Sverige, så jeg er sandelig stolt, hvis mine recepter også bliver udbredt i Sverige.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Hold da helt op, hvor ser det lækkert ud. Kan man eventuelt udskifte tofuen? Jeg tænker over det, men kan ikke lige komme på noget at bytte den ud med.
Kære Mette,
Tusind tak, Det glæder mig.
Jeg tænker, du kan bruge tempeh i stedet for tofu. Skiver af svampe kunne også være en mulighed.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy