leve(r)postej med tangbacon
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, julemad, madpakke, vegansk julemad
.
også små frokoster fortjener lækker mad
Ligesom de tidligere år i december udsender jeg i år en rigtig GRØN 🌲 julekalender med 24 forskellige forslag til bæredygtig julemad: frokostretter, hovedretter, årets julemiddag, den ultimative julesovs, salater og andet tilbehør.
Nogle af ideerne kender du måske i forvejen, andre er helt nye opskrifter udarbejdet til dette års julekalender.
I julekalenderens låge nr. 1 finder du et bud på fremtidens leverpostej: en såkaldt leve(r)postej! I år kommer vi ikke til de store julefrokoster med mange mennesker og (alt for) bugnende fade. Og faktisk kan det være meget hyggeligere at samles i små selskaber, for julehygge og lækker mad skal vi have. Men måske vi skulle fejre en “lidt men godt”-jul i år?
Når jeg tænker på, hvilket madorgie julen sædvanligvis har været, og hvor meget mad, der smides ud i december måned, er det nyttigt med en lille “tænke”pause. Et tilbud om at revidere vores madvaner, om beskaffenhed og mængder, tænke over dyrenes elendige forhold og klodens tilstand. Det betyder heldigvis ikke fravalg – men tilvalg af helt nye store smagsoplevelser.
Måske kan vi nøjes med lidt mindre i år? Og spiser vi grønt, kan vi glæde os over, at det er både dyre-, krop- og klimavenligt.
Jeg håber, du vil tage godt imod mine december-ideer og nyde dem med de mennesker, du holder af.
.
postej med svampe og “bacon”
Denne postej kan serveres som en frokostret med svitsede svampe og sprød “tang”bacon.
.
postej er yndlingspålæg
Der er utallige muligheder for lækkert pynt på en postejmad. Ovenfor er det svitsede svampe og tang-“bacon”. Du kan også vælge marinerede agurker og/eller rødløg. Se opskrifter her.
.
fremtidens kød er plantebaseret
Linser er som skabt til postej. De indeholder gode og klimakærlige proteiner. Der er ca. 25 g proteiner pr. 100 g linser. Det er det samme som i kyllingekød, mere end i roastbeef og dobbelt så meget som i æg.
Desuden er postejen kalorielet og helt fri for kolesterol.
.
leve(r)postej med svampe og tangbacon
(4 personer)
300 g linser (grønne, brune eller “du puy” linser)
100 g skalotteløg
4 fed hvidløg
4 spsk kokosolie
200 g svampe + evt. flere til topping
50 g hasselnødder eller valnødder
1 økologisk citron
2 tsk tørret timian
1 spsk tørret, smuldret salvie
4 spsk tamari
4 spsk olivenolie
.
Kog linserne i rigeligt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem og findel dem i food processoren. Du kan også bruge en stavblender, så kan du bedre styre, at postejen ikke bliver for lind.
Hak de to slags løg og svampene. Svits dem i olien ca. 5 minutter.
Rør løg og svampe i de purerede linser. Hak nødderne fint og tilsæt dem.
Smag til med citronsaft, lidt reven citronskal, krydderurter, tamari og peber.
Rør 4 spsk olivenolie i postejen – eller udelad olien hvis du tæller kalorier.
Bag postejen i en 190 grader varm ovn, til overfladen er gylden, 30-40 minutter.
Hvis du vælger svampe som topping så skær ca. 150 g svampe i kvarte eller skiver og svits dem i lidt olie, til de er gyldne. Smag til med salt, peber og citronsaft.
.
sprød tang”bacon”
3 spsk tamari
1/2 spsk ahornsirup
2 tsk røget paprika
1 spsk ristet sesamolie (kan udelades)
1/2 tsk flydende røg (kan udelades)
6-8 stykker ”bacon”tang (savtang) eller 2-3 risplader (dem der bruges til vietnamesiske forårsruller)
.
Rør de fem første ingredienser sammen til en marinade. Smag til. Marinaden skal smage lidt røget men pas på med den flydende røg og kom den kun i marinaden dråbevis. Hvis der kommer for meget i, får marinaden en ubehagelig skarp smag.
Hvis du bruger risplader så klip dem i strimler med en saks og læg dem et øjeblik i meget varmt vand i en tallerken. Lad vandet dryppe af og vend strimlerne i dressingen.
Tangen pensles blot med marinaden.
Du kan enten stege ”baconen” på en pande i lidt olie, eller du kan bage den i en 150 grader varm ovn 15-20 minutter. Hold øje med at ”baconen” ikke bliver for mørk.
..
Uhmmm ÆÆÆlllsker dine postejer 🙂
Skøøøøønt at høre.
Tusind tak Wanda!
Knus fra Kirsten
TAK for opskriften Kirsten. Har lavet postejen i dag. Den er fantastisk. Glæder mig til din øvrige 23 opskrifter.
KH Dina
Kære Dina,
Selv tak. Og hjertelig TAK for den fine ros. Det glæder mig, at postejen faldt i smag!
Jeg håber at de resterende juleopskrifter også vil vække glæde.
Kh Kirsten
Den postej må prøves! Kan den fryses?
Kære May,
Det glæder mig!
Postejen kan godt fryses, men den kan blive lidt “vandet” efter optøning. Rør evt. lidt havregryn i – om nødvendigt.
Kh Kirsten
Jubiiiiiii – får jeg den skønneste julekalender her i december måned med dine dejlige opskrifter og inspiration. Denne tænkte jeg netop på i går – da jeg vil lave et lille charmeoffensiv overfor en der ikke kan slippe kødet, men så gerne vil. Denne postej – er bare SÅ herlig og smager fantastisk.
Det er bare helt almindelig tankeoverføring, Pernille!
Jeg håber, postejen vil overbevise ALLE tvivlere.
Kh Kirsten
Hvor skønt med denne julekalender <3 det er den bedste og eneste jeg skal åbne denne julemåned :0)
Kære Dorthe,
Jeg er stolt over at være din eneste julekalender. Så håber jeg bare, at du HVER dag kan lukke op for noget godt!
Kh Kirsten
Skøn go postej. Basis ting med et tvist. Hurtig at lave og alke i familien kunne li den. ♥ ♥
Kære Stinne,
Det er dejligt at høre. Tusind tak – og glædeligt at postejen faldt i smag hos alle.
Kh Kirsten
Skøn postej, dog brugte jeg kikærter i stedet for linser. Også godt!
Kære Kirsten,
Det er dejligt at høre – og tak for tippet med kikærterne.
Kh Kirsten
Kan jeg bruge soja i stedet for tamari? Kan ikke finde tamari nogen steder.
Kære Marie-Louise,
Ja, de kan du sagtens. Tamari er også soja, blot fermenteret, hvilket giver en dybere smag, synes jeg.
Glædeligt nytår.
Kh Kirsten
Tak, så vil jeg kaste mig ud i det i morgen.
Glædelig (bag)jul og tak for mange skønne opskrifter og inspiration
Kære Marie-Louise,
Jeg håber, det bliver vellykket – og ønsker et godt, grønt og glædeligt nyt år.
Kh Kirsten
Tak for din gode inspiration Kirsten. Ang. At fryse postejer er min erfaring at de bliver bedst hvis de fryses rå i en bageform og bages når de kommer op. Glasbeholdere fra Ikea er gode de kan både gå i fryser og ovn og de har er godt tæt låg til opbevaring i køleskab
Kære Hanne,
Selv tak. Det er en fornøjelse!
Jeg anbefaler også altid, at man fryser den ubagte postej ned, frem for at bage den først, hvis den skal fryses.
Tak for tippet med beholderne fra Ikea.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy