bagt blomkål med quinoa, kantareller og misosovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
bagt blomkål er bare bedst
forvandlingskålen
Blomkål er en grøntsag med flere personligheder. Alt efter tilberedningsform skifter kålen smag. Hvis du spiser den rå, har den en let nøddeagtig smag, river du den fint til “sne” får den en helt anden mild smag. Koger du den, får du den klassiske blomkålssmag, og bager du den, åbenbarer den endnu en smagsvariant, nu mere fortættet.
.
grøn eller hvid kål
Du kan bruge den kendte hvide blomkål til retten – eller vælge den nye grønne “fætter”, romanescokålen.
.
nyd årets sidste kantareller
Der er formentlig ikke flere kantareller derude i skovene, men de kan stadig købes hos grønthandleren 0g i nogle supermarkeder. Så nyd årets sidste små guldklumper i denne ret. Men du kan også vælge alle mulige andre svampe. Både champignon, kejserhatte og østershatte egner sig fortrinligt.
.
hvad med quinoa?
Jeg har valgt quinoa som proteinrigt tilbehør til den bagte blomkål. Men hvordan er det nu med quinoa – har vi ikke ødelagt livsgrundlaget for de lokale indianere, der dyrker det sunde frø på de stejle bjergsider i Andesbjergene?
Jo, det har vi til en vis grad. Quinoa er blevet så succesrigt og dyrt et produkt i Vesten, at de lokale avlere, de fattige bønder i bl.a. Bolivia, ikke mere har råd til selv at spise sig mætte i qunoa, der har været deres basisføde i årtusinder. Det må vi tage ansvar for, og jeg tør også kun anbefale quinoa, fordi jeg ved, der er dansk dyrket quinoa på vej. Det er glædeligt, at dette supersunde frø nu også dyrkes i Danmark.
Når det er sagt, vil jeg ikke undlade at gøre opmærksom på, at dem, der kritiserer vores indtag af quinoa, ikke taler om den afbrændning af regnskov, udpining af jord og fordrivelse af fattige bønder i Sydøstasien og Sydamerika, der foregår for at skaffe soja til vores produktionsdyr i Vesten. Det er i en helt, helt anden målestok (der tilmed ødelægger klimaet også), men de mange, der fordømmer vores forbrug af quinoa (med rette!), glemmer at tænke på natur og mennesker, når det handler om at producere dyr. Det er trods alt mere etisk forsvarligt og klimavenligt at spise et produkt direkte end først at sende det gennem dyrene. Med ødelæggelse af natur, klima og store lidelser for dyrene til følge. Og heldigvis er quinoa nu et produkt, vi snart kan spise med god samvittighed.
et supersundt lille frø
Quinoa er et lille frø, der vokser på de magreste jorder i Sydamerika, specielt i Bolivia, og ikke desto mindre indeholder en masse næring.
Quinoa betyder moderkorn på de lokale indianeres sprog, og som vegetar og veganer er det et fantastisk næringsmiddel, fordi det er så proteinrigt.
Quinoa er ikke et korn men et frø fra en etårig plante, som har været dyrket i Andesbjergene i tusindvis af år. Man siger, at quinoa var selve grundlaget for inkakulturen.
Quinoa indeholder, foruden proteiner (alle essentielle aminosyrer), en mange antioxidanter samt mineraler som kalk og jern – og de essentielle omega 3 fedtsyrer.
.
bagt blomkål med quinoa, kantareller og misosovs
1 stort eller 2 mindre blomkålshoveder, ca. 3/4 kg
oliven- eller rapsolie
50 g hasselnødder
150 g quinoa
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
3 spsk kokos- eller olivenolie
250 g kantareller eller andre svampe
2 spsk lime- eller citronsaft
salt, friskkværnet peber
1 spsk friske timianblade + ekstra til pynt
sovs:
1 spsk brun miso – læs evt. mere om miso her
3-4 spsk kogende vand
2 spsk tahin (sesampasta), kan erstattes af jordnøddesmør
2 dl sojafløde eller anden fløde
tamari
Pensl blomkålen godt med olie og sæt den i en bageform. Bag kålen i en 200 grader varm ovn 25-30 minutter. Hold øje med kålen, den må ikke blive for mørk.
Skær hasselnødderne i flager og rist dem gyldne i lidt olie. Sæt dem til side.
Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand med et lille drys salt ca. 20 minutter. Tilsæt mere vand om nødvendigt. Hæld evt. overskydende vand væk, når quinoaen er kogt.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien til løgene er klare.
Skær kantarellerne i halve eller kvarte og kom dem på panden. Svits ved rask varme, til svampene afgiver væde. Tilsæt lidt citrussaft og et drys salt og peber samt timianblade.
Tag panden af varmen.
.
Rør misoen til sovsen med lidt kogende vand. Tilsæt tahin og evt. væde fra de stegte svampe. Rør fløden i og smag til med tamari, peber og citrussaft. Varm sovsen op i en gryde inden serveringen. Den må ikke koge.
Rør quinoaen i de stegte svampe og læg blandingen i et fad. Sæt den bagte blomkål på quinoaen og pynt med lidt frisk timian og de ristede nødder.
Servér sovsen til separat.
Denne skal afprøves snarest 🙂
Tror jeg må bytte de svampe ud med noget andet hi hi Du ved Frede og svampe !!!
Knus fra Wanda og tak
Hmmmm … hvad skal vi stille op med ham Frede? Det ER jo ikke nemt! Du kan bruge små terninger af aubergine eller røget tofu i stedet. Begge dele lidt hårdt stegt. God fornøjelse!
Knus fra
Kirsten
God ide med aubergine eller peberfrugter, løg, squash bønner. Der er ski meget jeg kan komme i. 🙂 Nå kan han ikke lide kosten, må han selv hitte ud af noget hi hi Lige nu sidder han og griner af os, jeg læste jo højt hvad jeg havde skrevet og du med hi hi Rigtig god dag kære Kirsten. Knus Wanda
Jeg glæder mig til at høre, hvad du finder ud af, Wanda. Der er jo ganske rigtig utallige muligheder.
Knus fra Kirsten
Tjaaaa jeg har ikke fået bagt blomkålen endnu. Ved ikke hvornår så, men det kommer sådan lige pludselig. Ligenu er jeg i gang med at koge tomatsuppe uhmmm elsker det.
Har diverse godter til at komme i, bl.a. peberfrugter, aubergine og så lige nogle porre uhmmmm
Kan næsten ikke vente.
Du når nok det hele, Wanda. Tomatsuppen lyder jo også super. Det er lige suppevejr i dag!
Knus fra Kirsten
Jeg har faktisk lige købt et blomkål, som jeg passende kunne afprøve denne opskrift på. Du er altså bare så opfindsom. Jeg vender retur, når jeg har prøvet. God weekend til dig.
Kh D
Dejligt at du vil prøve blomkålen, Deborah. Jeg glæder mig til at høre dommen!
Rigtig god weekend til dig også – og
mange kærlige hilsener
Kirsten
Hej igen Kirsten
Jeg har fået retten her til aften. Jeg måtte lave lidt om på den, og bruge ris istedet for Quinoa, som jeg egentlig troede jeg havde og så brugte jeg Portobellosvampe, men ellers nøjatigt som foreskrevet. Rigtig lækkert og helt klart anbefalelsesværdig.
Hi Deborah,
Tusind tak for tilbagemeldingen. Det er en god idé at bruge ris i stedet for quinoa. Og man kan selvfølgelig også bruge alle slags svampe. Dejligt, at du kunne lide retten – dog med kreative ændringer!
Kh Kirsten
Hvor mange personer er der til? 🙂
Alle mine opskrifter er altid til 4 personer. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Tak for den skønne opskrift med bagt blomkål, var lidt skeptisk med hensyn til miso sovsen, men det hele gik op i en højere enhed, og jeg blev familliens madhelt.
I aften vil jeg prøve den tyrkiske græskar ret.
Det er virkelig pænt af dig sådan at lægge dine opskrifter ud på nettet.
Hilsen Birgitte
Kære Madhelt,
Det er dejligt, at du trods skepsis kastede dig ud i miso-sovsen. Og dejligt at det blev en succes. Jeg håber, at det er gået lige så godt med græskar-retten.
Det er altid den fornøjelse at dele med andre – ikke mindst når det bliver så godt taget imod som hos dig!
Kh Kirsten
Kære Kirsten,
Denne ret serverede jeg nytårsaften – og den smagte himmelsk! Alle voksne festdeltagere var glade for den – både vegetarer og kødspisere. Sovsen er fuldstændig fantastisk, går til flere ting og er meget let at tilberede. Jeg valgte at tilberede retten som blomkålsbuketter – som jeg bagte dagen før, hvor jeg også klargjorde alle de øvrige ingredienser. Jeg kunne ikke få kantareller, men brugte istedet nogle skønne kastanjechampignons, skåret i kvarter. På selve dagen kogte jeg quinoaen, stegte skalotteløg, hvidløg og svampe, samlede retten med de øvrige ingredienser og tilberedte sovsen. Serverede det hele varmt i et stort ildfast fad. En super mættende og velsmagende ret, som vi heldigvis havde rester af til aftensmaden her dagen efter. 😊👍🏻
Kære Charlotte,
Ih, hvor det glæder mig, at du har haft så meget glæde af blomkålsretten. Netop nytårsaften skal maden gerne “klappe”, så det er SÅ dejligt, når alle nyder de forskellige smagsoplevelser.
Og som du har gjort, kan man sagtens vælge andre svampe end kantareller. Ekstra dejligt er det, når også kødspisere nyder den grønne mad.
Rigtig godt nytår til dig.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Kan den bagte blomkål laves med tørrede kantareller?
Jeg er glad for bagt blomkål og glæder mig til at prøve denne ret.
Kh. Lone
Kære Lone,
Tørrede kantareller vil mætte for lidt i denne ret, så jeg foreslår, at du i stedet bruger friske champignon eller kejserhatte (hvis du kan få dem). Du kan så tilsætte lidt tørrede kantareller for ekstra smag, hvis du synes.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Der er en rigtig god dyrker af økologisk quinoa på Baagø, udenfor Assens. Tine Kirkegaard er kvinden bag de fine frø.
Så slipper man både for at tage maden fra andre og for den lange transport. Frøene er i virkelig flot kvalitet.
Hun kalder stedet for Elmegården.
Kærlig hilsen og tak for dine altid superlækre input og opskrifter!
Rikke
Hi Rikke,
Mange tak for tippet om quinoa-avleren på Fyn.
Det er SÅ dejlit, at vi nu dyrker quinoa i Danmark, for vi var ved at lægge Bolivia øde!
Tak for rosen. Den glæder mig meget!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy