ugens suppe – go’ gammeldaws hvidkålssuppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, supper
.
gammel klassiker spicet op
Mens vi venter på de nye urter og grøntsager, leverer et hvidkålshoved en masse god og gedigen mad. Denne suppe kan spises som hovedret.
Hvidkålssuppe er gammeldags bondemad og noget, som tidligere alle med en kålgård havde råd til at spise. Måske derfor hænger der en aura af fattigdom og kedelig kållugt omkring et hvidkålshoved.
Det vil jeg gerne ramme en pæl igennem med denne suppe.
.
klog kone er god at gæste
Da trangen til en gammeldags hvidkålssuppe forleden dag overmandede mig, konsulterede jeg min samling af gamle kogebøger. En af dem, der havde gode ideer, var Johanne Ottosen (1864-1921) i bogen om rationel ernæring og madlavning fra 1908. Her har hun et par velsmagende forslag til ingredienser i retter med hvidkål. Den ene er kardemomme, og den anden er valnødder.
Begge ting overraskede mig. Men de passer som fod i hose sammen med hvidkål. Jeg havde en forestilling om, at kardemomme for mere end 100 år siden var noget meget eksotisk, og at salt, peber og kanel stort set var de eneste smagsgivere, man brugte dengang.
Men Johanne Ottosen var en klog og fremsynet ernæringsekspert omkring det forrige århundredskifte.
Johanne var født i Norge, men voksede op i USA. Forældrene rejste til det adventistiske Battle Creek Sanatorium i Michigan, som blev ledet af J.H. Kellogg, der er mest kendt i Danmark som opfinderen af corn flakes. Johanne blev uddannet som sygeplejerske og studerede ernæring og diætetik. Senere blev hun gift med lægen Carl Ottosen, og sammen var de med til at grundlægge Skodsborg Kuranstalt.
Parret arbejdede i det hele taget for sundhed og dermed også for vegetarisk mad, både til raske og syge. De stod også bag lanceringen af forskellige plantebaserede erstatninger for kød. Virksomheden bag de nye produkter, der var drevet af adventisterne, blev senere til firmaet Nutana.
.
suppe er som et varmt knus
Supper hører til min yndlingsmad. En velsmagende suppe er som et varmt knus til hele kroppen. Men hvad der også tæller for mig er, at en suppe er lynhurtig af lave, og så kan man tilsætte grøntsager med mange forskellige næringsstoffer. Det betyder, at man kan lave et lukullisk måltid med en suppe, der er både antiinflammatorisk og antioxidant.
.
spis overvægten væk
En suppe som denne er virkelig kalorielet, hvilket kan være godt at vide for de mere end 50% af Danmarks befolkning, der er overvægtige.
Overvægt er et enormt helbredsmæssigt problem, men med grøntsagssupper kan man nemt og uden afsavn smide en hel del kilo. Både grøntsager og væske giver dejlig mæthed i lang tid samtidig med, at der stort set ikke behøver at være fedtstof i en suppe.
.
al slags kål kan bruges
Denne suppe kan laves med både hvidkål, savoykål og spidskål. Og du kan også tilsætte andre kål som rosenkål, blomkål og/eller broccoli.
Jeg har valgt linser som protein, men de kan erstattes af alle slags bønner eller kikærter.
Når jeg vælger at tilsætte grøntsagerne lidt ad gangen er det fordi, jeg godt kan lide, at der er lidt bid i fx gulerødderne. Ønsker du en suppe, hvor grøntsagerne er kogt lidt ud, kan du tilsætte dem sammen med linserne.
.
hvidkålssuppe med kardemomme og valnødder
(4 personer)
6-7 kardemommekapsler eller 1 tsk stødt kardemomme
100 g løg
4 fed hvidløg
150 g renset porre
3 spsk olivenolie
150 g linser
ca. 1 l grøntsagsbouillon
200 g kartofler
200 g gulerødder
½ kg hvidkål (kan erstattes af savoykål eller spidskål)
2-3 spsk tamari, salt, friskkværnet peber
2 dl afdryppet planteyoghurt
50 g valnødder
1 bdt dild
evt. ristet rugbrød
Tag frøene ud af kapslerne og stød dem i en morter.
Hak løg og hvidløg. Snit porren.
Svits de fire ting i olien 5-6 minutter.
Tilsæt linserne og ¾ liter bouillon. Bring suppen i kog og kog den 12 minutter.
Skær kartoflerne i terninger og tilsæt dem. Kog suppen endnu 5 minutter.
Skær gulerødderne i skiver og hvidkålen i terninger. Kom dem i gryden.
Kog suppen endnu 5 minutter.
Tilsæt evt. mere bouillon.
Smag godt til med tamari, peber, evt. lidt salt samt kardemomme.
Servér suppen portionsvis med en skefuld yoghurt, hakkede valnødder og klippet dild på toppen.
Giv gerne ristet rugbrød til suppen.
.
.
Kære Kirsten,
jeg har med mundvandet løbende og med stor fornøjelse hoppet rundt på din side og jeg synes simpelthen dine billeder er super flotte.. Må jeg spørge hvem der tager dem? MVH Louise
Kære Louise,
Ih, hvor dejligt at høre. Det var jo lige det, jeg håbede på!
Det er mig selv, der tager billederne.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg har ledt forgæve efter en grøntsagsbouillon uden palmeolie. Har du et godt bud? Jeg har forsøgt at lave en selv, men i en travl hverdag er det svært at få tid til…
Kære Marie,
God bouillon er virkelig et problem. Jeg er heller ikke tilfreds med den bouillon, jeg selv koger.
Indtil videre har jeg fundet en type bouillon uden palmeolie, nemlig Urtekrams “Bouillon Vegetable powder”. Muligvis findes der andre.
Kh Kirsten
Og tak for en virkelig inspirerende blog!
Hi igen Marie,
Selv tak. Det glæder mig meget.
Kh Kirsten