simregryde med svampe, æbler og rosmarin
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
simremad er efterårs- og vintermad
Simremad er mad, der skal tilberedes ved lav varme i lang tid. Det er en metode, der mest bruges til kød. Vores tyggeapparat er nemlig ikke skabt til at tygge kød, og derfor skal det nedbrydes langsomt, ofte i timevis, før det kan tygges og fordøjes af mennesker. Kød er tilmed ressourcekrævende og på alle måder – forhåbentlig – på vej ud af mange menneskers holdning til mad, dyrevelfærd og klima.
Helt anderledes forholder det sig heldigvis med grøntsager. De er bæredygtige, lækre og sunde. Denne enkle ret skal blot simre en halv time eller mindre. Det er hurtig og billig hverdagsmad med stor velsmag.
.
nyd den store æblehøst
Det har været et godt æble-år i år. Ikke mindst det gode spiseæble Belle de Boskoop har ydet sit bedste. Træerne har bugnet, og mange kan slet ikke overkomme at spise de mange dejlige frugter. Så med mindre man spiser æblekage hver dag, kan det være svært at få brugt de mange æbler, men her er en rigtig efterårs- og vintergryde, hvor æblerne kommer til deres gode ret.
æbler i selskab med svampe og rosmarin
Svampe, æbler, løg og rosmarin er en dejlig blanding. Hvis du vil gøre retten ekstra mættende, så tilsæt 100 g kogte kidneybønner eller kikærter.
Desuden kan du servere quinoa som tilbehør.
.
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
3 laurbærblade
3 spsk kokos- eller olivenolie
100 g små skalotteløg eller hvide løg
4 fed hvidløg
1/2 kg champignon
2 spsk citronsaft
1 kg madæbler, fx Belle de Boskoop
2-3 dl grøntsagsbouillon
4-5 stilke rosmarin
salt, friskkværnet peber
evt. 150 g quinoa
Svits laurbærbladene i olien et par minutter for at frigive de æteriske olier.
Del store skalotteløg i halve eller kvarte. Bevar små løg hele. Hak hvidløgene.
Kom begge dele i gryden med laurbærbladene og svits løgene et par minutter.
Tilsæt svampene og svits dem for rask varme 3-4 minutter. Tilsæt citronsaften.
Skær æblerne i både (bevar skrællen). Kom æblerne i gryden sammen med bouillon og rosmarin.
Tilsæt et lille drys salt og peber og læg låg på gryden. Lad retten simre ca. 30 minutter under låg. Tilsæt om nødvendigt lidt mere bouillon.
Smag til med salt og peber og servér fx gryderetten med quinoa med hasselnødder og tomater. Se om kogning af quinoa her.
Læg mærke til hasselnødderne på billedet. De er dampede og afskallede, og de smager fuldstændig fantastisk. De er købt i den nye økologiske butik på Saxogade i København: Løs Market, hvor alt sælges i løs vægt.
Løs Market er en fantastisk butik. Læs min beskrivelse om den her.
.
tip
Hvis retten skal være ekstra mættende, så tilsæt 100 g kogte bønner eller kikærter. Du kan evt. på en travl dag snuppe en dåse!
.
Kære Kirsten, åh hvor jeg glæder mig, så bliver det ikke mere nemt, lækkert og bare fantastisk.
Jeg elsker simpelthen netop det mix af ingredienser, der er er i opskriften, og jeg har stadig nogle æbler fra årets høst som bedst egner sig til at blive kogt, så tusind tak for denne opskrift, kærlig hilsen Jette.
Kære Jette
Hvor er det dejligt, at det lige netop er denne opskrift, du gik og sukkede efter – uden at vide det!
Jeg håber, retten lever op til forventningerne. Bon appetit!
Kh Kirsten
Hmmm, æbler og svampe… men det må jeg da prøve, vi har jo netop plukket nogle kasser del Belle de Boskop i haven, og rosmarinen har hygget sig på terrassen hele sommeren, så det her tror jeg lige vi skal have i morgen ! Jeg vil nok putte kidney bønner i, elsker dem, men mange bryder sig ikke om bønner og linser, hvilket jeg jo ikke kan forstå !!
Tak for inspirationen endnu en gang 🙂
Hilsen fra
Dorit
Hvor heldigt, at du næsten har det hele, Dorit. Det er nu specielt dejligt at kunne spise sine egne produkter. Og det skal nok blive godt med bønner. Jeg er også bønnefan, og kan slet ikke forstå de mennesker, der ikke kan lide bønner. Jeg synes, det er en dejlig form for proteiner.
God fornøjelse med retten og selv tak!
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Åh hvor smager denne ret bare fantastisk 😊 Jeg lavede den i går. Jeg kom så kikærter i så den mætter lidt mere. Glæder mig til at skulle spise det igen i dag 😊
Kh Susanne
Hi Susanne,
Hvor er det dejligt, at simregryden også er faldet i god jord hos dig. Det er jo lidt usædvanligt at bruge æbler i en hovedret, men jeg synes selv det er en dejlig kombination med svampene og den let parfumerede rosmarin. Og med bønner eller kikærter bliver det til en dejligt mættende vinterret.
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Uhm, hvor lyder det lækkert med æbler, svampe og rosmarin i samme gryde.
Æbler i karryretter er også en god kombination – jeg bruger ofte revet æble i karrysauce, evt. sammen med revet persillerod eller pastinak, det giver både god smag og fylde.
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Jamen, det ER skam også lækkert. Man kunne sikkert vælge karry i stedet for rosmarin, for du har ret: æbler og karry er en rigtig god kombination. Tak for ideen med æble i karrysovsen. Det vil jeg forsøge næste gang den står på karrysovs.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kirsten for hulen da også. Dette er lige en ret efter min smag. UHMMMM den skal JEG have til jul bl.a. nøøøjjjj hvor jeg glæder mig. Måske jeg ikke kan vente til jul hi hi
Rigtig god weekend kære
Knus fra Wanda
Det er som at vinde i lotteriet, når jeg kan lave en ret, der går lige i hjertet (eller maven?) på dig! Afprøv den hellere inden jul, så du er sikker på, at du kan lide den. Dejlig farverig er den i al fald. Nærmest julepyntet!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Tror du har ret, det vil jeg gøre hi hi
Knus Wanda
Kære Kirsten
Tak for en meget inspirerende side.
Vil lige høre dig om, hvilke(n) grøntsagsbouillon du selv bruger/kan anbefale, når man ikke selv kaster sig ud i at lave sin egen.
Derudover vil jeg gerne vide, hvor mange personer dine opskrifter er skrevet til?
På forhånd tak.
Katrine
Kære Katrine,
Selv tak. Det glæder mig, hvis du har glæde af mine “opfindelser”.
Jeg bruger Herbamares økologiske bouillon. Det er en slags “pasta” i en lille bøtte, som kan købes i helsekostbutikker eller supermarkeder.
Mine opskrifter er altid til 4 personer (med mindre jeg skriver andet). Faktisk er jeg begyndt at skrive det ved hver opskrift, men engang imellem glipper det. Men regn med 4 personer – og nyd det, også fremover.
Kh Kirsten
Kom lige tilbage til denne ret… men det var så en ret, som jeg ikke var så heldig med, det blev nærmest æblegrød med svampe, så ikke særlig indbydende ud, og kommentaren fra den anden side af bordet var da også, at jeg ikke behøver at lave retten mere 🙂 -Men grunden er jo nok den, at æblerne kogte ud, så jeg må prøve igen med mere faste æbler, det skal lykkes !!
Kære Dorit,
Uha, det lyder ikke godt. Det er altid ærgerligt at mislykkes med en ret. Men hvis du har mod på at prøve igen, KAN den faktisk blive temmelig lækker. Det er en enkel ret, men velsmagende og nem at lave. Og det er nok rigtigt, at du har kogt den for længe eller også har æblerne været for bløde.
Kh Kirsteb
🙂
Jeg glæder mig over en ny komposition til SALAT med blomkål, radiser og valnødder. Jeg har fulgt bloggen længe, og det startede med, at jeg søgte på Google med teksten ”TRE INGREDIENSER”, og det stod i en opskrift på bloggen, og siden da har jeg hængt på!
Den første opskrift var med VANDMELON OG RODBEDER, men det varede dog længe, inden at jeg lykkedes med det, for de var ikke tilgængelige på samme tid, og vandmelonerne, som jeg slæbte hjem, var blevet dårlige. Så jeg besluttede, at kæmpe vandmeloner var bedst til en stor fest, og rødbederne kan jo fås som frosne, som er lige så gode. Men kombinationen gjorde lykke, og jeg blev udnævnt til SALATEKSPERT, men jeg vil nu lade æren gå videre, for det er jo ren snyd, når at det i virkeligheden er Kirsten Skaarups blog, som er eksperten! Jeg synes, at almindelige salater med salatblade med danske tomater og agurker er noget så kedelige – og ligger milevidt fra de spændende kombinationer, som ses her på bloggen.
En anden salat gjorde også lykke; det er SPIDSKÅL med dild, VALNØDDER og FERSKNER, som har en dejlig farve. Denne salat er dejlig, netop også fordi at ingredienslisten ikke er så frygtelig lang, men har blot tre hovedting! Dressingen er ligeledes nem, og jeg tager særligt ved lære af dressinger. Jeg udskiftede imidlertid fersknerne med mango, da at årstiden var forbi for ferskner, og det virkede lige så godt! Jeg tog salaten med til et møde, og det er jo lige så godt som kage, (for andre deltagere er måske heller ikke nået så langt med aftensmaden). Jeg havde så lige glemt at få nødder med, men jeg strøede salaten med ROSINER i stedet, og det pyntede også på toppen, så salaten blev ved med at være i en god farvesammensætning! Familien fik lov til at beholde resten, og de var også meget tilfredse med denne salat.
Enkelte ting er det dog gået helt galt med; grydebagt brød vil mine gæster slet ikke spise, men lader det blive liggende på tallerkenen… Blegselleri i suppe synes jeg slet ikke om, men soyasovs til suppen giver et godt pift efter min smag. ÆRTESUPPE er en uovertruffen lækker og enkel spise, som jeg har serveret til forret.
Kære Vita,
Mange tak for din dejlige hilsen. Hvor er jeg glad for, at du fandt min blog. Det er dog langt fra, at der kun er tre ingredienser i retterne, men jeg forsøger at begrænse mig, hvis det er muligt. Men jeg rejser jo meget, og skriver om retter fra andre lande, og de har ofte en hel del ingredienser. Men hvis du følger med på bloggen, dukker der af og til “simple” retter op. Jeg vil anbefale dig udtrækket af tomat, som udgør en meget lækker kold “suppe”.
Det glæder mig meget, at du har fundet gode erstatninger for ingredienser, du ikke lige har haft. Det er heldigvis ofte sådan at meget kan erstattes af andet. Og pludselig har man måske opfundet en hel ny opskrift!
Der vil sikkert altid være noget man ikke bryder sig om, men jeg håber du bliver på bloggen alligevel.
Kh Kirsten
Denne ret ser skøn ud. Lige så skøn som alt hvad du ellers laver.
Men et lille suk herfra:
Jeg kan godt lide at printe opskrifter, som jeg finder på nettet.
Der er et link til en “Printvenlig opskrift” af denne æble-svampe ret.
Den er på 12 sider med meget store billeder.
I min optik er en printvenlig opskrift på 1 side med et lille indbydende billede…
Så bruger jeg ikke al min printerpatron, unødig meget papir og den er nem at arbejde med i køkkenet.
Kære Anne,
Jeg kan godt forstå, du er ærgerlig over at stå med en masse ubrugelige farvesider. Det er alt for dyrt og et stort ressourcespild.
Jeg skriver af og til i mine ugentlige nyhedsbreve, hvad man skal gøre for at undgå spildet.
Du gør sådan:
gå ned nederst i det pågældende indlæg. Her står share/save. Klik her. Så kommer du ind til en masse muligheder. I første kolonne står et stykke nede – med grønt symbol – print friendly.
Hvis du klikker her, kommer du ind et sted, hvor du kan klikke fotoene væk og kun får den sorte tekst.
Jeg håber, det lykkes.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy