årets nytårsmenu 2015
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, julemad, nytår
2. januar 2016
når mad er medicin
I dag skriver Frederiksborg Amts Avis om min nye bog, “Powerfood revolutionen”, der udkommer på tirsdag. Du kan læse omtalen her.
.
OBS: gør et kup!
Jeg har hørt, at Arnold Busck boghandlerne sælger “Powerfood revolutionen” for kr. 80,-. Så skynd dig før den bliver udsolgt. Den vejledende udsalgspris er kr. 199,90. Så der er virkelig noget at spare!
En af de allerførste kunder, Charlotte, har skrevet til mig: “Jeg synes, det er mageløst og generøst, Kirsten. Har netop siddet og bladet din bog igennem, og de mest appetitlige og lækre og sunde retter springer op fra siderne. Sikke en god begyndelse på 2016. Og på – i hvert fald i mit hjem – et sundere og mindre klimabelastende liv.”
en god start på det nye år
Så er vi i gang med 2016. Hvis én af nytårsforsætterne har været at spise sundere og tage hensyn til kroppen, dyrene og klimaet, eller hvis du har brug for at smide lidt julefedt, så er det en god idé at følge med her på bloggen.
I dag vil jeg anbefale en dejlig varmende vinterret. Det er bidende koldt udenfor i dag, så denne chili sin (uden) carne med guacamole er et godt valg. Hvis du bruger bønner fra dåse er retten oven i købet hurtig at lave.
1. januar 2016
.
rigtig godt nytår alle sammen!
Jeg vil gerne ønske alle bloggens læsere et rigtig godt og grønt nytår. Tak fordi I fulgte med i 2015 – og ikke mindst tak for de mange kærlige hilsener jeg har fået fra jer i årets løb, ikke mindst her til jul og nytår. Det er meget opmuntrende og inspirerende med tilbagemeldinger og ros og ris. Heldigvis har jeg mest fået ros.
hvor grønt blev det i 2015?
Selv om der nu kom en klimaaftale i stand i Paris, har det slet ikke rykket nok med hensyn til klima og dyrevelfærd. Politikerne kan sætte nogle rammer (som måske ikke er mere værd end det papir, de er skrevet på), men det er os, du og jeg , der må skabe forandringen. Det er igennem milliarder af menneskers handlinger hver dag, vores valg af mad, transport, indkøb i det hele taget, der kan flytte noget. Det er et valg at blive bevidst om, at alt hvad vi foretager os, har en effekt på omgivelserne.
Vi må få helt ind i bevidstheden, at hver eneste handling, vi vælger, ikke blot har virkning i de nære omgivelser, men også på den anden side af jorden. Det handler om solidaritet, også med de mennesker og dyr vi ikke ser i øjnene hver dag. Men i Danmark går det tilbage. Nu må der gødskes og forgiftes mere på markerne, der skal “fremstilles” flere svin etc. Milliarder brugt på genopretning af naturen er nu spildt.
Min helt store bekymring er de stakkels produktionsdyr. De har heller ikke fået det bedre. Tværtimod! Jeg kan ikke nok henstille til at boykotte dyr som ernæring. Hvis du vil spise dyr, så vælg i det mindste dyr, der har haft et nogenlunde liv.
Et lillebitte lys i mørket er, at følgerne på bloggen her vokser støt og stadigt. Jeg håber, det betyder mere grøn mad på flere tallerkener.
Mit eget 2015 har været travlt optaget af min nye bog: “Powerfood revolutionen”, der udkommer om et par dage. Den handler om alt det gode, man kan gøre for kroppen og dermed automatisk også for klimaet og kloden. Kort sagt: de tre kærlige K’er.
Og så har jeg igen lavet hundredvis af nye opskrifter til bloggen her. Jeg blogger også for Urtekram, og jeg leverer opskrifter til Alternativets facebook-side hver mandag.
Der er mere end nok at gøre for alle, der vil en mere ren verden uden dyremishandling. Jeg håber, du følger med i 2016. “Jorden kalder”, som de siger i Alternativet.
Kærlige nytårshilsener fra
Kirsten
29. december 2015
.
.
grøn nytårsmenu
Vi er knap færdig med julemaden, før nytårsmenuen trænger sig på. Hvis nytårsforsættet går ud på at skåne klimaet og spise mindre kød – og måske smide et par kilo, er der god grund til at vælge grønt på årets sidste aften – og forhåbentlig fortsætte hver eneste dag i det nye år.
Her er forslag til en delikat og festlig suppe til forret, små grøntsagsruller, squashi, blinis, og større retter som aubergineruller, kartoffel/spinatroulade og små porrepateer.
Hvis du ikke er til suppe som forret, kan du fx vælge de klassiske blinis eller en anden form for pandekager.
jordskokkesuppe med chips, ristede mandler og trøffelolie
Jordskokkesuppen er en festlig forret.
squashi – små grøntsagsruller
Squashi er sushi med squash og gulerødder som “omslag” i stedet for tang. Retten kan serveres som en af flere retter.
blinis
Blinis – de små buttede pandekager – er en klassisk ret til nytår. De serveres som forret.
pandekager med spændende fyld
De fyldte pandekager er også en forret eller en lille ret blandt flere andre.
aubergine/squashrulle
Den lækre rulle med aubergine og squash er en hovedret.
kartoffel/spinatroulade
Kartoffel/spinatrouladen er også en hovedret.
små porrepateer med romescosovs
De små porrepateer er en mellemret eller en hovedret.
aubergine/squashrulle blinis dyremishandling forretter til nytår Frederiksborg Amts avis hovedretter til nytår jordskokkesuppe kartoffel/spinatroulade Kirsten Skaarups nye bog klimaproblemer nytårshilsen nytårsmad nytårsmiddag pandekager med fyld af vagtelæg små porrepateer squashi sushi vegansk nytårsmenu vegetarisk nytårsmenu
Kære Kirsten
Hvor ser det lækkert ud – jeg skal helt sikkert bruge nogle af dine idéer til nytår.
Og Kirsten altså, så MÅ jeg bare lige takke dig får din opskrift på kikærtepostej. Jeg har lavet den mange gange efterhånden med al muligt forskelligt tilbehør. Jeg har også prøvet at tilføje at godt drys graham masala på toppen og det er rigtig godt. I dag lavede jeg postejen med kidney-bønner og det blev også superlækkert! Vi spiste den med en lækker rødkålssalat.
Juleaften lavede jeg din porrepostej, den er også vildt god! For ikke at tale om din porretærte med kartofler, som vi fik i går. Jamen jeg er total fan – og ikke mindst begejstret for, at du kan blive ved med at finde på nye, superlækre opskrifter. Tak og glædelig jul og GODT NYTÅR!
Bedste hilsner
Dorthe
Kære Dorthe,
Ih, tusind tak for al den ros! Jeg bliver både rørt og glad. Det er stærkt inspirerende med så megen glæde over min mad. Men rent faktisk er det ikke noget særligt. Mad er min store passion, og jeg er så heldig, at ideerne kommer helt af sig selv. Og når jeg nu ikke KAN stoppe, er det vidunderligt, hvis jeg kan glæde andre.
Tak for dine søde hilsener i årets løb. Jeg ønsker dig et glædeligt og smukt nyt grønt år!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
GODT NYTÅR kære Kirsten og 1000 TAK for spændende inspiration til Nytårsaften. – Vi glæder os til at følge dine opskrifter! 😊
Kære Karin,
Dejligt at du synes om nytårsideerne. Så håber jeg bare, at de bliver en succes, og at du får en dejlig nytårsaften.
Vi “ses” på bloggen i det nye år. Tak fordi du følger med!
Glædeligt nytår og
mange hilsener fra Kirsten
Hej Kirsten!
Det er vel nok lækker inspiration, som kan bruges til mange festlige lejligheder – jeg har dog valgt, at jeg vil lave en aspargestærte efter en af dine andre opskrifter, portobellosvampe med fyld (de hakkede stilke, rød pesto, hvidløg og hvad jeg ellers finder på, ja, det er egen opskrift ) samt div. tilbehør, og så har jeg fået en svensk vegansk kogebog i julegave, og i den er en spændende opskrift på is, som skal afprøves til dessert.
De bedste ønsker om et godt, grønt og lykkebringende Nytår til både dig og alle, som læser med her.
Kærlig hilsen
Merete.
Hi Merete,
Jeg er glad for, at du synes om inspirationen. Og ja, retterne kan bruges til mange andre festlige lejligheder end nytårsaften.
Det lyder spændende med din nytårsmenu. Fyldet til portobellosvampene skal nok blive godt – og is, uhmmm …
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig aften og et smukt nyt og grønt år.
Kærlige hilsner fra
Kirsten
Hej Kirsten
Tusind tak ,for at du vil dele alle dine opskrifter med os andre.
Jeg er total fan af dig , du giver så meget inspiration , så man bare må prøve dine opskrifter.
Din Nytårs menu er bare helt fantastisk, og ser lækker ud, glæder mig til at prøve den.
Rigtig godt Nytår
Hanne
Hi Hanne,
Sikken dejlig hilsen. Jeg er glad for, at andre kan bruge mine frembringelser, så jeg siger TAK, fordi du følger med på bloggen. Jorden har brug for så mange “grønskollinger” som muligt.
Rigtig godt nytår til dig – og mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
Tusind, tusind tak for al den inspiration, du uafladelig kommer med. Jeg er så glad for at få dine grønne madhilsner lige ind i mailboksen, og synes dine opskrifter er fantastiske, både spændende og også til tider lidt udfordrende, men jeg elsker det, og også at lave ‘grønskollingemad’ (super ord iøvrigt 😍)
Mange ønsker om et godt, grønt og lykkebringende 2016 til dig og dine
Kærlige hilsner Ulla
Klre Ulla,
Ja, her på de sidste dage af året er jeg ved at drukne i ros! De er fantastisk, mageløst og måske ikke helt fortjent. Men altså: tusind tak for din søde hilsen. Jeg bliver SÅ glad, når maden falder i god jord. Og det er dejligt at dele gode oplevelser med andre. Så jeg håber, at jeg også i det nye år vil både glæde, udfordre og overraske dig!
Rigtig godt grønt nytår – og tak fordi du er med til at gøre kloden grønnere.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten!
Tag du bare glad og stolt imod alle de rosende ord, for de er meget velfortjente. Godt nok følger jeg sjælden en opskrift til punkt og prikke, men jeg lader mig inspirere af opskrifter og lækre billeder, og uden dine kogebøger og din skønne hjemmeside er jeg ikke sikker på, at jeg ville have været “grøn” i dag. Det er nu knap 3 år siden, jeg besluttede at give “det helbredende køkken” en chance, og sikke en god beslutning det har været for både mit fysiske og mentale helbred. Resultaterne er ubeskrivelige! Det har dog også været – og er stadig – lidt af en udfordring at være den eneste, der spiser vegansk i en kødelskende familie og vennekreds, men her har dine skønne opskrifter været en stor hjælp. Jeg får den lækreste mad hver eneste dag, og jeg bliver så glad bare af at se på de farverige retter på min tallerken. Og oven i det, kan jeg glæde mig over den positive forskel, mine grønne valg gør for vores klode.
Så, ja, de kræfter og det engagement, du lægger i både dine bøger og her på hjemmesiden, betyder noget. Tag stolt imod alle de rosende ord, og lad dem give dig endnu flere kræfter og endnu mere lyst til at arbejde for en grønnere kost og en grønnere verden.
Godt Nytår endnu en gang
– og kærlig hilsen
fra
Merete.
Kære Merete,
Tak igen for din søde hilsen. Jeg vil øve mig i det nye år på at modtage komplimenter! Der er altid noget at arbejde på.
Og jeg må sige, at det glæder mig SÅ meget, at du har fået et bedre liv efter du stiftede bekendtskab med “det helbredende køkken”. Det ER fantastisk så helbredende mad kan være. Det er også det, jeg skriver om i min nye bog “Powerfood revolutionen”, der udkommer om et par dage. Men som du også skriver, er det en udfordring for kødspisende mennesker. Jeg tror fuldt og fast på, at man kan “vinde” dem ved hjælp af velsmag. Og så må jeg sige, at mine venner laver fantastisk vegetarisk mad til mig. Det er jeg meget taknemmelig for.
Endnu en gang ønsker jeg dig alt det bedste i det nye år.
De kærligste hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
Det er dog fantastisk – intet mindre! Her stod jeg på årets første hverdag i Arnold Busck og skulle købe en gave. Jeg kiggede i en lækker kogebog, som var sat ned til kun 80 kr. Jeg troede, det var en tidligere bog med nogle år på bagen, som nu var kommet på udsalg….
Men hør nu: Det var jo Kirsten Skaarups nye bog “Powerfood revolutionen”, som lå der og bød sig til, for sølle 80 kr. Netop udkommet i januar 2016.
Jeg synes, det er mageløst og generøst, Kirsten. Har netop siddet og bladet din bog igennem, og de mest appetitlige og lækre og sunde retter springer op fra siderne. Sikke en god begyndelse på 2016. Og på – i hvert fald i mit hjem – et sundere og mindre klimabelastende liv.
Tusind tak for inspirationen til mindre kød og mere grønt. Det er højst værdsat og hjælper sådan en vege-nybegynder som mig til at lave sjovere og bedre mad. Faktisk har jeg dine bøger fra 80’erne (og Poul Holdts) – men din nye bog forekommer endnu mere kraft- og saftfyldt!
Og så har jeg to spørgsmål, som du måske kunne svare på: 1) Har det overhovedet nogen effekt at salte og af-bitre auberginer? Jeg synes ikke, de virker bitre, selvom de ikke af-saftes? Og skal det endelig være, så forekommer det ikke optimalt at udvande auberginen i saltvand? Og 2) Quorn er ikke nævnt i bogen/på bloggen. Er det et underlødigt produkt, som man bør holde sig fra?
Med ønsket om et godt og perspektivrigt nyt år!
vh charlotte
Kære Charlotte,
Det er da fantastisk, at Arnold Busck sælger “Powerfood revolutionen” for 80,- kr. Den vejledende pris er faktisk 199,90! Så der er virkelig noget at spare.
Du har garanteret købt det allerførste eksemplar, for faktisk udkommer bogen først på tirsdag. Og din flotte reaktion er den første, jeg får på bogen. Det lover virkelig godt, at du synes om den. Det er jeg MEGET lykkelig for. Forhåbentlig bliver den til gavn for mange, både mht til helbred, klima etc.
Også morsomt at du har været med helt tilbage til 70’erne. Der er virkelig sket meget på den grønne mad-front siden.
Med hensyn til om auberginer skal ligge i saltvand eller ej, er det en smagssag. Jeg har prøvet begge dele over lang tid, men faktisk er jeg kommet frem til, at jeg foretrækker, at skiverne ligger i saltvand en halv times tid. Det skyldes først og fremmest, at jeg synes, de “våde” suger mindre fedtstof, når de steges. Smagen tror jeg egentlig ikke, jeg kan mærke forskel på.
Tak for din dejlige hilsen. Jeg ønsker dig et rigtig glædeligt nytår – og at du bliver glad for bogen, også når du får kigget nærmere på den.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Hi igen Chaelotte,
Jeg fik ikke svaret dig på spørgsmålet om quorn. Jeg bruger det ikke, fordi jeg ikke selv kan tåle det. Jeg får det mærkeligt, men det behøver ikke at gælde andre mennesker. Der er dog dem, der mener, at det ikke er noget godt produkt.
Jeg kan kun anbefale, at du selv prøver det, og ser, hvad du synes.
Kh Kirsten
Også i Arnold Busch’s web-shop står bogen til 79,95, så jeg har lige bestilt den – og jeg glæder mig vildt til at modtage den.
Kærlig hilsen
Merete.
Det lyder godt, Merete. Jeg håber, du bliver glad for bogen.
Kh
Kirsten
Mht. til auberginer og saltning eller ej – jeg salter aldrig auberginer, men steger dem inden brug uden fedtstof enten på pande eller i ovn.
Kærlig hilsen
Merete.
Jeg er enig i, at man ikke behøver at salte auberginerne, men jeg synes alligevel, at konsistensen bliver lidt bedre MED saltning/udblødning.
Og det er i alle tilfælde en god idé at stege i ovn, da der så ikke bruges megen olie. Du steger oven i købet helt uden. Flot!
Kh
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy