karry”sild” til frokosten
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in frokostretter, julemad
.
“sild” på den gode måde
Begrebet en lækker sild dækker over flere betydninger. Lige her og nu handler det om en jule-“sild”, der har undergået en vis forvandling.
Sild er en selvfølgelighed på mange af julens frokostborde. Bare ikke for vegetarer og veganere. Men man kan faktisk lave plantebaserede “sild”, så man ikke tror sine egne smagsløg!
Personligt har jeg aldrig været vild med sild, hverken sild i eddike eller karry eller nogen som helst andre former for sild.
Men mange synes ikke en julefrokost er en rigtig frokost uden sild. Derfor har jeg begivet mig ud i et alkymistisk sildeeventyr som en lille gave til alle jer plantespisere, der savner silden. Jeg har lavet en kopi, der smager næsten nøjagtig som den traditionelle sild i karry. Prøv den. Måske får du lyst til af dupere dine fiskespisende venner? Jeg vil meget gerne høre fra dig, hvad du mener om “opfindelsen”.
.
et stykke med “fremtids-fisk”
Fisk er ligesom alt andet på denne klode ikke en uudtømmelig ressource, vi bare kan spise løs af uden omtanke. Der overfiskes mange steder, og fisk lider desuden under den hårde behandling, de udsættes for inden selve aflivningen, der er langsom og pinefuld. Derfor er der al mulig grund til at lade silden og alle de andre fisk svømme rundt i havene og nyde deres fiskeliv.
Jeg vil ikke prale med, at disse fremtidens “sild” er min egen opfindelse. Der findes flere opskrifter på nettet, hvor man bruger aubergine i stedet for fisk.
Andre former for plantebaserede fisk er “sild” med appelsindressing og “sild” med sennepsdressing.
Endnu en mulighed er “snydesild”.
inspiration fra flere sider
Jeg har også ladet mig inspirere af Danmarks ukronede konge af smørrebrød: Adam Aamann. Adam har bragt det klassiske danske smørrebrød til uanede kulinariske højder i sin restaurant på Østerbro i København. Det er ganske vist traditionelt smørrebrød med kød og fisk, men jeg har snuppet Adams ideer til pynt af silden med ristet boghvede, karse og peberrod.
jule”silden” er landet!
“sild” i karry
300 g aubergine
1 1/2 dl koncentreret hyldeblomstdrik
1/2 dl ris- eller frugteddike
2 laurbærblade
1 tsk allehånde (kan udelades)
2 tsk sorte eller blandede peberkorn (sorte, hvide, grønne, rosenpeber)
karrydressing:
1 spsk kokos- eller rapsolie
2-3 tsk karry (afhængig af styrken)
1 dl havre-, mandel- eller sojafløde eller anden fløde
1 dl sojayoghurt eller anden yoghurt
salt, friskkværnet peber, citronsaft, agavesirup
1 lille æble
evt. peberrod
evt. 4 spsk hel boghvede
1 lille rødløg
karse eller dild
Skær auberginen igennem på langs og del de to halvdele i ca. 20 fileter.
Bring hyldeblomstsaften i kog sammen med eddike, laurbærblade, allehånde og peberkorn.
Lad auberginestykkerne simre 5 minutter. Sluk for varmen og lad fileterne afkøle i lagen. Gem lagen og brug den fx i en salatdressing – eller, hvis du som jeg, ikke bryder dig om rå løg, så skær rødløget i ringe og kog dem op i lagen et øjeblik. Tag løgringene op og afkøl dem.
Lav karrydressingen: varm olien op i en gryde og tilsæt karryen. Svits karryen et par minutter og hæld fløden i gryden. Lad den koge lidt ind og sluk for varmen. Afkøl karryfløden.
Rør yoghurten i og smag godt til med salt, peber, citronsaft og agavesirup.
Skær æblet i meget små terninger og rør dem i dressingen sammen med de afkølede fileter.
Karry”silden” serveres på rugbrød. Du kan pynte med høvlet peberrod, ristet boghvede (rist boghvedekernerne gyldne på en tør pande), løgringe og karse eller dild.
tip
Du kan også lave røde jule”sild” med rødbede og kapers. Se opskriften her.
Adam Aamannn auberginer i karry hel boghvede julefrokost uden kød og fisk julesild karrydressing til sild karrysild Månebarnet sild sild forlorne sild i karry vegansk julefrokost veganske sild i karry vegetarisk julefrokost vegetariske sild i karry
Kære Kirsten
Hvor er du opfindsom , dem må jeg prøve.
Glædelig jul
Hanne Brix
Kære Hanne,
Jeg håber, du bliver glad for resultatet! Glædelig jul til dig og godt nytår – ønsker
Kirsten
Hvor længe kan sildene holde i køleskab og stadig være lækre?
Kære Merete,
Jeg ved det faktisk ikke. Jeg spiste mine “sild” straks! Men hvis jeg var dig, ville jeg spise dem allersenest tredjedagen. Jeg gætter på, at de er bedst den dag, de er lavet, samt dagen efter.
Rigtig glædelig jul – nu med sild!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Dem vil jeg også prøve at lave 😊 Har prøvet at lave Kafka’s kærlighed og de er også rigtigt gode. Man bliver overrasket over hvor meget de minder om “rigtige” sild når man nu som jeg kun har været vegetar i 18 måneder og altid har været glad for karrysild. Tak for alle dine lækre opskrifter 😊
Kh Susanne
Hi Susanne,
Det er dejligt, at du har lyt til at prøve karry”sildene”. Skriv gerne tilbage og fortæl, hvad du synes – og så glæder det mig, at du kan bruge mine opskrifter. Tusind tak.
Kh Kirsten
Hej kære Kirsten, du er simpelthen genial, for jeg blev meget spændt på hvad “sildene bestod af”, fantastisk, kærlig hilsen Jette og rigtig glædelig jul 🌲🎅
Kære Jette,
Det er sandelig en flot udnævnelse. Tusind tak! Jeg håber, du mener det samme, når du har sat tænderne i “silden”.
Rigtig glædelig jul til dig.
Kh Kirsten
Denne “sild” vil jeg overraske med til vores julefrokost 🙂
Tak skal du have kære Kirsten.
Selv tak, Wanda,
Jeg er bange for, at gæsterne vil tro, du har fået tilbagefald og er blevet fiskespiser!
Knus fra Kirsten
Tillykke kære Kirsten, din udnævnelse som genial er hermed slået fast, jeg/vi satte tænderne i “sildene ” idag til frokost, og de “holdte vand”.👍
De skulle testes inden jul, og bestod med bravur, tusind tak, kærlig hilsen Jette, syntes lige du skulle vide det.👏
Jamen tusind tak, kære Jette! Det er da en udnævnelse, der vasker sig. Jeg er meget beæret. Det er virkelig en flot julegave.
Nå, vigtigst er jo, at “sildene” fungerede. Det er faktisk sjovt, at man kan lave noget, der er så tæt på det oprindelige, men skåner både dyr og natur!
Rigtig glædelig jul og en dejlig julefrokost – ønsker
Kirsten
Kirsten, er den hyldeblomst saft man skal bruge det samme som hyldeblomst saftevand? Eller er det den rene hyldeblomstsaft i ufortyndet tilstand? (tænker at det vel bliver lidt for stærkt…?)
Julehilsner fra Grith
Kære Grith,
Ja, det er jo et godt og relevant spørgmål. Den saft jeg har brugt, hedder “Økologisk koncentreret hyldeblomstlæskedrik med 5% hyldeblomstudtræk. Der står på flasken, at den er produceret for Dansk Supermarked. Den er beregnet til fortynding (1 del til 4 dele vand). Men da saften er op mod den sure eddike, har jeg brugt den koncentreret.
Rigtig glædelig jul og godt nytår.
Mange julehilsener fra Kirsten
Kære Kirsten,
De blev jo virkelig lækre som alle andre her på bloggen også syntes. Nu vil jeg lave dem til påsken også, men da jeg ikke har så meget tid tænkte jeg at det ville være hjælpsomt hvis jeg kunne lave ‘sildene’ på forhånd – og så fryse dem ned! Tror du man kan det? Har du erfaring med at fryse tilberedte auberginer og så tø dem op igen?
Min tanke er at tø dem op dagen før og så lave dressingen på selve dagen.
God grøn og gul påske 😀
Kh,
Grith
Kære Grith,
Dejligt at du også har fået held med “sildene”. Jeg tør faktisk ikke sige, om auberginerne kan fryses, for jeg har ikke prøvet. Men det er vel ikke så heldigt, at du har en lille rest tilbage, af dem du allerede har lavet? Så kan du jo lave en lille prøve, og se om det virker. Jeg TROR, det må være O.K., men som sagt: jeg tør ikke garantere.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
3 måneder blev det til at de små filletter lå i vores fryser førend de idag blev taget op og kom i en dressing. Det virker fint kan jeg så hilse og sige. Så man kan roligt lave de små basser i god tid før man skal bruge dem og så vupti tage dem ud af fryseren dagen før man skal bruge dem, til jule- påske- eller pinsefrokosten. Hurra for det.
Kære Grith,
Mange tak for den gode melding. Det gør det meget mere overkommeligt at lave “sildene”, hvis man kan lave dobbelt portion. Eller man kan simpelt hen tilberede dem i god tid inden en frokost og så blot lave marinaden, når de skal serveres. Det var dejligt at høre om det vellykkede “forsøg”. Tusind tak!
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
jeg har lige spist min “silde-mad” og hold nu op, jeg er imponeret og begejstret- den “sild” er lige i skabet og har en god konsistens og smag, hurtig at lave og karrydressingen er top. Selv med de modifikationer jeg gjorde, fordi jeg ikke havde hyldeblomst-saft og fløde. Jeg havde noget hjemme-dyrket kirsebærsaft stående, og så blev det jo bare til krydder-sild! Og fløden blev til mælk.
På toppen af den ret store sildemad dryssede jeg mit klassiske sildetilbehør, som er kapers og løg.
Denne opskrift er og jeg må tilslutte mig koret- genial !!!
Nogle gange skal man ikke dømme en sild på det ydre !!
Mange glade silde-hilsner
Janne
Hi Janne,
Hvor er det dejligt at høre, at du også er glad for “sildene”. Jeg er selv temmelig overrasket over, at man kan lave en så troværdig efterligning. Det er virkelig at spare ressourcer. Og det lyder også godt med kapers som tilbehør. Den idé kan andre bestemt benytte sig af. Og prædikatet genial tager jeg til mig med stor TAK!
Rigtig god jul og hjertelig tak for din søde hilsen,
Kirsten
Ih, det vil jeg lave så jeg kan tage det med til mig selv til vores familiejulefrokost… og så vil jeg lave noget mock duck, og noget levepostej… så kan jeg også spise med af de andres tilbehør. Tror du ikke din ‘silderet’ her kan holde et par dage på køl? Eller skal det laves samme dag?
Kære Anna-Maybritt,
Det lyder, som om de andre til julefrokosten bliver godt misundelige. Lad dem endelig smage på dine “sild”!
Og jo, karry”silden” kan formentlig godt holde sig et par dage. I al fald kan du sagtens tilberede dem dagen i forvejen.
Rigtig god fornøjelse – og glædelig jul.
Kh Kirsten
Imponerende! Skulle have kvinde-julefrokost samme dag opskriften tikkede ind. Altid en udfordring, når nogle af os ikke kunne drømme om at undvære silden, men at vi også er nogle vegetarer i blandt os. Opskriften fungerer SÅ godt! Den smager som karrysild, har en god konsistens. Personligt syns jeg, at det er et meget syrligt æble, men også det rå løg og absolut også ristet boghvedekerner, der løfter retten og gør den pikant i smagen.
Kære Gitte,
Ih, hvor heldigt, at mine “sild” kom med til kvinde-julefrokost. Det er de stolte over! Jeg er rigtig, rigtig glad for at høre, at de faldt i god jord. Tusind tak for din søde hilsen – og rigtig glædelig jul fra
Kirsten
Kære Kirsten. Sikke en kreativ og inspirerende sildeanretning . Hvor er den lækker! Næste gang vil jeg prøve at lave sildesalat.
Spørgsmål: jeg tænker, at sildene/auberginerne i marinaden kan holde sig længe i køleskabet. Hvis man kan lave dem en uge i forvejen, er det meget enkelt at lave karrydressingen og at blande det hele den dag, man gerne vil servere anretningen. Hvad tror du?
😋kh Betty
Kære Betty,
Ja, det er da virkelig nogle forrygende “sild”. Du har ret i, at auberginerne sagtens kan holde sig nogle dage i køleskabet, men om de kan holde en hel uge, tør jeg simpelt hen ikke tage ansvar for. Selv ville jeg nok nøjes med højst 4 dage før servering.
Kh Kirsten
Nøj, de smager godt! Jeg har dog ikke fulgt opskriften helt, for der var udsolgt af sojayougurt alle steder . Så dressingen blev lavet på vegansk mayo, sojafløde, karry, salt, peber og gurkemeje 🙂
Kære Trine,
Det glæder mig meget. Tusind tak. Jeg er faktisk selv vild med de “sild”! Tak for tippet med mayo og fløde i stedet for yoghurten Det er altid dejligt med nye ideer.
Rigtig god påske!
Kh Kirsten
Dine dejlige opskrifter er meget inspirerende, tak! Jeg ville høre om disse sild kan laves 3 dage før tid?
Tak for dit gode arbejde og glædelig jul!
Kære Ruth,
Jeg siger selv tak. Det er dejligt at høre, at du lader dig inspirere.
“Sildene” burde kunne holde sig fra fremstillingsdagen og 2-3 dage frem. Opbevar dem i et lufttæt glas i køleskabet.
Rigtig god fornøjelse – og glædelig jul.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy