broccoli- og bønnegratin
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
bønner og broccoli – hverdagsmad i en fart
En ovnret betyder næsten altid hurtig mad. Sådan er det også med denne gratin.
Jeg kalder den for hverdagsmad, men egentlig bryder jeg mig ikke om udtrykket hverdagsmad, for jeg synes, at al mad skal være lækker og fuld af gode næringsstoffer. Og det er denne gratin i al fald.
.
broccoli kan byttes ud
Til min evige undren findes der mennesker, der ikke bryder sig om broccoli. Det forstår jeg slet ikke. Rent faktisk smager broccoli ikke af så forfærdelig meget. Den er fx ikke så distinkt i smagen som blomkål og rosenkål.
Men skulle du høre til broccoli-fornægterne, så erstat den med blomkål eller rosenkål. Hvis du vælger rosenkål, så skær de små kål igennem og læg dem i kogende vand 2-3 minutter. Afdryp dem og brug kogevandet til at bage sovsen op med.
.
.
drømmer jeg, eller …
Desværre tror jeg, at jeg drømmer. Ikke desto mindre er Danmarks Naturfredningsforening netop kommet med otte konkrete forslag til omstilling af dansk landbrug. Et landbrug, der belaster vores klima og miljø med 22% af den samlede CO2 udledning.
Bl.a. foreslår Naturfredningsforeningen, at vores marker i fremtiden bruges til at dyrke menneskeføde i stedet for korn til dyrene, eller lægges ud til græsning. De foreslår også, at antallet af køer og grise halveres, og at der lægges afgifter på udledning af drivhusgasser mv.
Læs om alle forslagene her.
Endnu en god melding er, at de Radikale vil investere over 4 milliarder i omstilling til plantebaseret kost.
Som led i klimaforhandlingerne med landbruget vil partiet have fokus på langt mere plantebaseret mad. Det er SÅ glædeligt.
Se hvad TV2 skriver om forslaget.
Hvis du heller ikke kan få armene ned, kan du lave et lille virkelighedstjek. Kig på kommentarerne til de Radikales forslag på TV2´s Facebook-side. Her er det tydeligt, at det bliver et langt sejt træk.
Men tænk, hvis landbruget kan flyttes fra deres dyrefabrikker til at avle planteproteiner til mennesker. Tænk engang, hvad det vil betyde for hele vores natur, for den luft vi indånder, og for den mad vi spiser. For dyrene. Fagre nye verden …
Lad det ikke blive ved drømmen. Vi har alle hver især indflydelse på, at det går den rigtige vej.
.
Sovsen til gratinen skal smages godt til med citronsaft, så retten får en tydelig smag af citron.
.
broccoli- og bønnegratin
(4 personer)
200 g limabønner (butterbeans) eller andre bønner
4 spsk rapsolie
4 spsk hvede- eller havremel
ca. 4 dl plantemælk/grøntsagsbouillon
2 spsk gærflager (kan udelades)
citronsaft
salt, friskkværnet peber
½ kg broccoli
1 dl hakkede, tørrede tomater i olie + 1/2 dl olie
4 spsk hakkede kapers (kan erstattes af oliven)
1 spsk tørret oregano eller basilikum
4 spsk rasp
Sæt bønnerne i blød i rigeligt vand ca. 8 timer. Kog dem møre i nyt vand, ca. 40 minutter.
Afdryp bønnerne. Du kan også bruge bønner fra dåse.
Varm olien op i en gryde. Drys melet i og bag op med plantemælk og/eller bouillon.
Tilsæt gærflagerne, en spsk citronsaft og et drys salt og peber. Smag til og læg låg på gryden. Lad sovsen simre, mens du gør resten klar.
Del broccolien i små buketter. Skæl stokken og skær den i terninger.
Bland bønner, broccoli, tomater, kapers og oregano i et lavt ovnfast fad sammen med lidt af olien fra tomaterne. Drys med lidt salt og peber.
Dæk blandingen med sovsen og drys overfladen med rasp. Dryp evt. med lidt olie. Du kan også lægge nogle skiver citron på toppen.
.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn, til overfladen er gylden.
Spis gerne en kålsalat til gratinen, fx en salat med spidskål.
.
.
spidskålssalat med valnødder
Se opskriften på spidskålssalaten her.
.
kære Kirsten
Dine menu opskrifter er så skønne og let tilgængelige .
Jeg kunne tænke mig at mailen blev forkortet og ikke så mange billereder ved hver eneste mail.
men dit kæmpe arbejde er beundringsværdigt mange år frem .
Mange tak Kirsten
Kære Jetta,
Det er dejligt at høre, at du kan bruge mine opskrifter. Tusind tak.
Med hensyn til fotos i mailen forstår jeg ikke, hvad du mener. Den mail, der sender besked om en ny opskrift, indeholder mig bekendt ingen fotos.
Mener du mon fotoene på bloggen? I så fald er det en del af layoutet, og vil ikke blive væsentligt ændret. Antal fotos varierer dog fra opskrift til opskrift.
Nu ved jeg ikke, hvorfor du ikke bryder dig om billederne. Er der på grund af, at du får dem med, hvis du printer en opskrift ud?
I så fald, gå ned nederst i indlægget og klik på “Print friendly”. Så kommer du ind et sted, hvor du kan klikke fotoene væk og kun printe den sorte tekst.
Fortæl mig gerne, hvis jeg ikke har forstået dig ret.
Kh Kirsten
Hi igen Jetta,
Jeg kom til at skrive en forkert besked: hvis du vil printe ud, så gå ind nederst i indlægget under “share/save”. Så kommer du ind til en række muligheder. Gå frem til “Print friendly” – så kan du printe ud uden fotos.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Endelig har jeg fået en printer, og nu vil jeg gerne udskrive din opskrift på broccoligratin. Men hvordan er det nu, jeg gør, når jeg bare vil have opskriften og ikke dine mange billeder?
Kh Gitte
Kære Gitte,
Det er ganske enkelt at printe ud uden billeder, bare man ved hvordan! Og det er virkelig ærgerligt at stå med en bunke farvefotos.
Når du skal printe ud uden fotos, gør du sådan: gå ind nederst i indlægget under “share/save”. Så kommer du ind til en række muligheder. Gå frem til “Print friendly” – så kan du printe ud uden fotos.
Kh Kirsten
Ohh, endnu en skøn, indbydende opskrift fra din hånd🥰
Hvad er det for nogle blade du har pyntet af med?
Kh. Lise
Kære Lise,
Mange tak!
Det er broccoliblade, som ligger øverst på retten. Mine var usædvanligt store, men de kan jo absolut udelades.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Denne opskrift er bare så fantastisk…Nem, billig og supper lækker. Endnu en af dine opskrifter er med i “den må vi ha’ igen..”
Altid velsmag og lækkert.
Kærlige madhilsner fra
Anni
Kære Anni,
Hjertelig tak. Større ros end at man har lyst til at spise en ret igen, findes ikke. Det glæder mig rigtig meget.
Rigtig glædelig påske til dig.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy