bønnefrikadeller med råstegte jordskokker og broccoli
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
spis lækker mad og lev længe
Vidste du, at mennesker i de såkaldte “blue spots” rundt om på jorden, steder hvor folk bliver ekstraordinært gamle, ofte over 100 år, lever af 95% planteføde og 5% animalsk føde? Og det er vigtigt at bemærke, at disse gamle mennesker er friske og rørige og lever gode liv. Jeg tror nemlig ikke, det er sjovt at blive gammel for blot at sidde på et plejehjem i sin våde ble.
Her er en dejlig varmende grøn suppe på en kold dag.
iransk bønnesuppe
Den iranske suppe smager ikke blot skønt, den er også fuld af gode næringsstoffer fra bønner, kikærter, linser, grønkål og spinat. Suppen kan sagtens spises som hovedret.
.
veganuary
tag en januar uden animalske produkter
Har du hørt om Veganuary? Det er en engelsk verdensomspændende kampagne, der vil gøre opmærksom på, hvad det betyder for hele vores liv og omverden, hvis vi dropper alle animalske produkter – bare i januar.
At sige nej til opdræt af dyr til mad er et af de mest effektive måder at hjælpe kroppen og kloden – for slet ikke at nævne dyrene. Kig ind hos Veganuary. Der er massr af ideer til, hvordan man lever uden produkter fra dyr. Prøv det – måske bare en måned. Det er højst interessant, hvad der sker, ikke mindst i din egen krop. Men jeg advarer: det ER vanedannende!
– eller snup en 4ugers detox-kur
I min bog “Powerfood revolutionen” er der en 4ugers detox-kur. På billedet ser du tre detox-teer. Følger du kuren, aflaster og afgifter du kroppen og får mere energi.
Med detox-kuren vil du hverken sulte eller lide andre afsavn. Tværtimod! Her er masser af velsmag.
Desværre er bogen udsolgt.
.
billig og sund januar-mad
Frikadeller med grøntsager er god gammeldags, klassisk dansk mad. Forskellen på de gammeldags frikadeller og disse her, som hører fremtiden til er, at frikadellefarsen er lavet af bæredygtige bønner.
Jeg har lavet frikadellerne uden hverken æg eller HUSK til at binde farsen sammen. Det kan godt lade sig gøre, men de er en smule skrøbelige, så hvis du spiser æg, så rør et æg i – eller brug HUSK. Frikadellerne er fornuftig januar-mad, og de er også gode om pålæg.
Du kan også bage frikadellerne på en plade i ovnen.
Lige nu er jeg vild med jordskokker. Det startede egentlig med den lækre suppe, jeg lavede til nytår. Jeg havde jeg nogle knolde til overs, og de blev så svitset som tilbehør til frikadellerne sammen med broccoli.
jordskokker
hører til blandt den såkaldte “powerfood”, som jeg skriver om i min nye bog. Jordskokker er geniale på flere punkter: bl.a. indeholder de stoffet inulin, der er med til at holde blodsukkeret stabilt. Derfor er jordskokker især gode for folk med diabetes.
Men ikke nok med det. Inulin er ufordøjelige fibre med en præbiotisk effekt (dvs. stimulerer væksten af gavnlige bakterier) på vores tarmbakterier. Bakterierne er vilde med mad, der indeholder inulin, fordi de bruger inulinen som energikilde, og det styrker vores helbred.
bønner er basismad
Bønner og kikærter er smækfulde med proteiner – og vel at bemærke de letfordøjelige proteiner, som er dem, vi bør spise. De belaster ikke kroppen, jorden og klimaet på samme måde som animalske proteiner, og så er de meget billigere.
Til frikadellerne her kan du i stedet for de store limabønner bruge små hvide bønner, borlottibønner eller brune bønner.
bønnefrikadeller med råstegte jordskokker og broccoli
frikadeller:
200 g limabønner (butter beans)
100 g løg
2 fed hvidløg
200 g champignon
2 spsk kokos- eller olivenolie
2 spsk citronsaft
2 blade grønkål eller tilsvarende spinat
2 tsk tørret timian
1 tsk tørret merian
1 dl sojafløde eller anden fløde
2 spsk olivenolie
25 g rasp
evt. 3 spsk HUSK eller 1 æg
grøntsager:
300 g jordskokker
2 spsk kokos- eller olivenolie
400 g broccoli
kokos- eller olivenolie til stegning
Sæt bønnerne i blød i vand, der dækker, mindst 8 timer. Kog bønnerne møre i nyt vand, 30-40 minutter. Afdryp bønnerne.
Hak løg, hvidløg og svampe og svits dem i olien 4-5 minutter sammen med citronsaften.
Hak kål eller spinat fint og tilsæt det grønne sammen med krydderurterne. Svits grøntsagerne endnu et par minutter.
Blend bønnerne med 1/2 dl vand, fløden og olivenolien. Hvis du bruger HUSK, så rør det først ud i vandet.
Rør rasp og de svitsede grøntsager i farsen og smag godt til med salt, peber og evt. flere krydderurter.
Hvis du bruger æg, så rør det i nu.
Hvis farsen ikke er fast nok, så tilsæt lidt mere rasp. Lad farsen hvile en halv times tid.
Form med hænderne 14-15 frikadeller og steg dem gyldne på begge sider i godt varm olie.
Hold evt. frikadellerne varme i ovnen, mens du svitser grøntsagerne.
Skær jordskokkerne i tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern. Svits et par minutter.
Del broccolien i små buketter og kom dem på panden. Svits grøntsagerne til jordskokkerne er gyldne. Drys med lidt salt og friskkværnet peber.
Servér grøntsagerne sammen med frikadellerne. Hvis du er sovse-fan, så giv evt. en tomatsovs til.
Kære Kirsten.
LIge et spørgsmål til bønnefrikadellerne, som jeg vil prøve at lave:
Kan man erstatte rasp med grovvalsede havregryn (evt. smuldret lidt)? Jeg kan ikke lide køberasp og får aldrig taget mig sammen til at lave min egen af tørt, hvidt franskbrød (som vi sjældent har i huset).
Mange venlige hilsner,
Helle
Kære Helle,
Jeg tror godt, du kan bruge smuldrede havregryn. Især hvis du også bruger HUSK rørt ud i vand eller et æg. Så skulle du være på den sikre side med hensyn til “sammenhængskraften”. God fornøjelse!
Kh
Kirsten
Jeg har heller aldrig rasp i huset – i stedet bruger jeg groft fuldkornsmel, eller til deller kikærtemel. Lige i øjeblikket samler jeg dog tørre brød-ender af fuldkornsbrød i fryseren, som jeg, når jeg synes jeg har nok, vil tørre i ovnen og derefter knuse til rasp i foodprocessoren – ikke fordi jeg savner rasp, men for at mindske vores spild. I fars bruger jeg ofte havregryn – og det er altid godt at lade farven stå i en halv times tid, sådan som Kirsten også anbefaler, så den lige kan “sætte” sig, og væsken dermed kan suges ind i de tørre ingredienser. Efter hviletiden er farsen blevet lidt mere fast og sammenhængende, og det kan bedre bedømmes, om den har brug for en smule mere mel for at blive formbar.
God og spændende idé, Kirsten, at komme hakket grønkål eller spinat i frikadellerne. 🙂
Kærlig hilsen
Merete.
Tak for det gode input om rasp, Merete. Jeg eeeelllsker når alt bliver anvendt. Og det kan brød netop blive, når man gør som du foreslår: at samle sammen i fryseren.
Og ja, det er om at få så meget grønt som muligt, så det er oplagt at smugle det ind alle steder, hvor det passer. Man kan jo også optimere frikadellerne med hakkede mandler, nødder, græskarkerner etc. Ja, mulighederne er uendelige.
Kærlig hilsen fra
Kirsten
Også disse deller ser lækre du. Det bliver engang når energien er dertil 🙂
Har lige været en tur i Ballerup og fik din nye bog til 79.95 kr. 🙂
Dejligt at komme hjem i varmen igen, bussen var nemlig også hundekold.
Glæder mig til at læse din bog og se hvad jeg får ud af den 🙂
Knus fra Wanda
Jeg håber, den nye bog vil varme dig, Wanda. Du bliver helt sikkert skuffet over, at nogle opskrifter har været bragt på bloggen. Men du må glæde dig over, at du nu har dem samlet!
Knus fra Kirsten
Kirsten jeg havde faktisk regnet med det hi hi.
men hvad jeg er super glad for, er de klare og tydelige billeder af retterne.
Tak for en god bog. Håber du får solgt rigtig mange af dem.
Knus Wanda
Tak Wanda. Det er godt, at du ikke er alt for skuffet. Og jeg håber selvfølgelig at rigtig mange finder frem til bogen og bliver glad for den.
Kærligst Kirsten
Hej Kirsten
Har prøvet at lave bønnefrikadellerne og de smager jo bare fantastisk 🙂 meen de var godt nok svære at forme og stege, det blev noget værre “nasseværk” 🙂 jeg kom rasp i selv om jeg ikke er meget for at bruge det, under stegning som var i kokosolie var det som om raspen trængte ud af “dellerne” og det gjorde stegningen meget vanskelig.Ville det evt være bedre at bruge kikærtemel eller havregryn ? de smager supergodt og min mand som ikke er vegetar var vild med dem 🙂 Har lige bestilt din nye bog og glæder mig meget til at få den
Kh
Susanne
Hi Susannne,
Ja, som jeg skriver i opskriften, ER bønnefrikadellerne skrøbelige. Hvis du spiser æg, er problemet nemt at løse. Et æg fx sammen med et par spsk kikærtemel tror jeg vil give faste frikadeller.
Eller prøv, som du selv foreslår, også at udelade raspen og bruge kikærtemel eller sojamel i stedet.
En anden mulighed er at bage frikadellerne i ovnen.
Jeg håber, du har mere held næste gang, og jeg er glad for at høre, at både du og din mand kan lide frikadellerne. Og så håber jeg, at du bliver glad for den nye bog!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Tak for en god opskrift, gode tekster og gode svar!
Det er en fornøjelse at læse, jeg føler mig næsten lige så sund som hvis jeg havde spist frikadellerne:-)
Tak for din fine hilsen, Lars. Jeg håber dog, at du når frem til frikadellerne!
Udtrykket “Blue spots” fører hos Google til “Mongolian blue spots”, en sygdom.
Så hvis man vil vide mere om emnet kan man google “blue zones” i stedet.
De er dog under angreb fra amerikansk mad-“kultur”:
“The arrival of fast food chains like McDonald’s and Pizza Hut in Blue Zones leads to the decline in longevity and the adoption of unhealthy eating habits. Okinawa, once a Blue Zone, has now become one of the least healthy places in Japan due to the influence of junk food and modernization. The American way of living and modernization have resulted in the erosion of the health of these regions, despite some individuals striving to preserve the traditional lifestyle.”
Hi igen Lars,
Tak for den opklarende tekst.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy