vegetarisk paella
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
en farverig klassiker fra Spanien
Paella er en spansk nationalret. Og det er en lækker men pudsig ret. Det er ikke ofte, man finder både kylling, pølser, muslinger og andre skaldyr i samme ret.
I denne vegetariske udgave er der naturligvis ikke noget af den art. De animalske ingredienser er erstattet af svampe og artiskokker, men paella er stadig en ret med mange ingredienser.
Selv om ingredienslisten er lang, er paella hurtig at tilberede. Retten kan også startes dagen før, den skal serveres, og varmes i ovnen, før den skal på bordet.
Hver gang jeg “vegetariserer” en kød- og/eller fiskeret, er jeg forbløffet over, hvor fantastisk smagen bliver og hvor stor oplevelsen er. Det får mig altid til at tænke: “hvorfor i alverden spise dyr, når maden nu smager så forjættende skønt uden?”
Prøv selv …
spansk vegetarisk paella
300 g brune ris eller andre ris efter smag
olivenolie
grøntsagsbouillon til kogning af risene (evt. vand + Herbamare)
et nip safran eller 2 tsk gurkemeje
1 laurbærblad
150 g kikærter (eller 1 dåse)
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1/2 spsk spidskommen
1 rød peberfrugt
1 grøn peberfrugt
2 tsk paprika
1/2 tsk cayennepeber eller tørrede chiliflager
150 g svampe, fx kejserhatte
100 g ærter (evt. frosne)
100 g majs (evt. frosne)
1 glas grillede artiskokker i olie
50 g sorte oliven
1 bdt persille
Vask risene og svits dem i 2 spsk olie et par minutter. Kog risene efter anvisningen på pakken.
Kom safranen i en morter og knus den med en smule groft salt i en morter. Hæld kogende vand på og opløs safranen. Tilsæt safranen til risene – eller brug gurkemeje. Tilsæt også laurbærbladet.
Brune ris koges i godt dobbelt mængde bouillon ca. 35 minutter. Hvide ris koges ca. halvt så længe. Al bouillonen skal helst være kogt væk. Hvis der er væde tilbage så gem den.
Udblød kikærterne natten over og kog dem i nyt vand ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem sammen med spidskommen i 2 spsk olie, til løgene er klare.
Skær peberfrugterne i små terninger (fjern kerner og frøstole) og svits dem med 4-5 minutter. Drys med paprika og cayennepeber eller chili og lidt salt.
Fjern løg og peberfrugter fra panden.
Skær svampene i tykke skiver og svits dem i lidt mere olie, til de er gyldne.
Bland løg, peberfrugter og kikærter i risene sammen med ærter og majs. Tilsæt evt. overskydende væde fra risene eller lidt bouillon, så risene ikke er helt tørre.
Læg blandingen i et lavt ovnfast fad eller en paellapande.
Skær artiskokkerne igennem og arrangér dem på risen sammen med svampene. Læg de sorte oliven på.
Dæk fadet med folie og varm paellaen i en 200 gader varm ovn ca. 15 minutter.
Drys med persille ved serveringen.
tip
Der kan også tilsættes grøntsager som tomater (evt. tørrede i olie), gulerødder, bladselleri, squash etc. til retten og en krydderurt som timian. Der er i det hele taget rig mulighed for masser af kreativitet i en paella.
Altså Kirsten…..så gør du det igen 🙂 Du er bare go!! Jeg bor ved Malaga, og har ofte savnet at spise paella. Så denne ret vil helt sikkert ( også ) blive en der skal “bo” i mit køkken. 1000 tak.
KH Aase Christensen
Jaaaamen …, kære Aase, hvilken dejlig hilsen her lørdag morgen. Tak for begejstringen. Jeg håber, den bliver ENDNU større, når du smager paellaen.
Mange hilsener til dig og sikkert solrige Malaga fra Kirsten
Uhmmmmm den glæder jeg mig til at lave. Har udskrevet den.
Tak Kirsten og en skøn dag håber jeg for dig.
God fornøjelse, Wanda. Og en dejlig dag til dig.
Kh Kirsten
Tak for endnu en skøn opskrift, jeg glæder mig til at prøve den i weekenden. Alle dine ting er så lækre og delikate, at man straks får lyst til at prøve dem 🙂
Hilsen fra skabsvegetaren Annelise
Kære Annelise,
Kom du bare ud af skabet! Det er her det myldrer med lækkert grønt. Jeg tror, du bliver glad for paellaen. Jeg var selv lidt overrasket over, så lækker den blev!
God fornøjelse og kærlige hilsener fra Kirsten
Åååh jeg har simpelthen ikke ord for denne opskrift, eller nogen af de andre opskrifter du har kreeret! Denne ret smagte fantastisk, og selv min kære far, som ikke er til det vegetariske, var solgt da den første gaffel kom ind i munden! Tak for alt det gode mad du deler med omverdenen! Jeg bruger selv dine opskrifter flere gange om ugen, og spreder budskabet om det guld der bliver delt herinde til andre 🙂 Tak for mad!
Kære Amalie,
Åahhh … jamen jeg må også sige “Åaahhh” til sådan en fantastisk ros. Det er en kæmpe-glæde for mig, at du kan lide mine opskrifter – og ikke mindst din far. Det er tit svært at nå mænd, især den lidt ældre generation, med den grønne mad. Men jeg har selv en stærk tro på, at mad, der SMAGER, vil alle være glade for.
Hjertelig tak fordi du er med til at udbrede kendskabet til mine frembringelser.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, hvor er jeg glad for, at jeg har lært dig at kende. Jeg læser dine beretninger med stor glæde og nyder de smukker billeder der følger.
Jeg glæder mig også til at eksperimenter med dine opskrifter.
Mange hilsner
Ulla Syndberg
Kære Ulla,
Ih, hvor er jeg glad for, at vi har “mødt” hinanden og at du har glæde af mine små historier. Jeg håber, at du også bliver glad for opskrifterne. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Det ser ud som en fantastisk ret, som jeg vil lave til en spansk inspireret pigeaften.
Kan du fortælle mig, hvor mange personer opskriften cirka rækker til?
Bedste hilsner
Stine
Kære Stine,
Ja, det er faktisk en god ret, synes jeg.
Alle mine opskrifter er til 4 personer med mindre andet er nævnt (og det er det sjældent).
Rigtig god fornøjelse med pigeaftnen. Giv gerne veninderne linket til siden her, hvis de synes om paellaen.
Kh Kirsten
Hej jeg faldt lige over denne opskrift hos dig. Jeg er allergisk over for fisk og skaldyr, så jeg har aldrig før smagt paella. Nu skal denne ret testes, det ser bare lækkert ud 🙂
Kære Hanne,
Det glæder mig, at du har lyst til at prøve paellaen. Jeg har fået flere gode tilbagemeldinger på retten, så jeg håber, at du også bliver glad.
Bon appetit!
Kh Kirsten
1000 tak for endnu en FANTASTISK opskrift! Smagen af alle de gode krydderier fylder lige nu min mund.
Jeg har fulgt dig og dine opskrifter i mange årtier og mindes ikke at have smagt noget, jeg ikke kunne lide.
Min mormor gav mig din Vegetarisk Køkkenkalender i 1986, og en opskrift derfra, Hunza Hirseret, var familiens livret i mange år, mens børnene voksede op. Jeg lavede den for nylig igen – efter mange år – og der var stor begejstring og gensynsglæde hos hele familien. Også børnenebørnene, der er tredjegenerationsvegetarer, spiste fornøjet. Den kunne du godt genudgive her på siden 🤗
Khberit
Kære Berit,
Tusind tak for din søde hilsen. Det et altid dejligt at høre fra nogen der har været med næsten siden starten.
Det er sjovt du nævner hirseretten. Den vil jeg prøve at grave frem, så måske kan den få nyt liv.
Tusind tak igen kærlige hilsener fra Kirsten
Hej Kirsten. Tak for alle dine gode opskrifter. jeg vil gerne servere paellaen til en familiemiddag, men: Mn svigerdatter er ikke så vild med kikærter og bønner, – det er den melede konsistens hun ikke bryder sig om. Vil det være ok, tror du, at tilsætte udblødte kikærter som ikke er kogt? (kikærter indeholder jo ikke lektiner). (Tænker at de sprøde udblødte kikærter er mere sprøde i stedet for melede). Kærlig hilsen Inge-Lise
Kære Inge-Lise,
Selv tak. Det glæder mig, at du har valgt paellaen til din familiemiddag.
Du kan godt bruge udblødte, ukogte kikærter i paellaen. Jeg er dog ikke selv så vild med “rå” kikærter, så jeg ville nok enten helt udelade kikærter og bønner eller vælge et af de nye plantebaserede “kød”produkter. Jeg har netop prøvet det produkt, der hedder “pipfri”. Det tror jeg, vil være velegnet til paellaen. Der er jo også tofu. Små terninger af hårdt stegt, røget eller chilimarineret tofu vil også være en idé.
Rigtig god fornøjelse hvad du end vælger!
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg lavede din Paella for gæster i fredags, og de var vilde med den. Eftersom jeg jo selv er vild med den, så var jeg ikke overrasket. Men ingen af de er nogeet, der ligner vegetarer eller veganere. Det er en ret, der vil vinde hver gang. Og en jeg vil lave ofte fremover. Den eer bare så god.
Kærlig hilsen D
Kære Deborah,
Tak for din hilsen. Jeg håber, du havde en god fødselsdag. Det er dejligt at høre, at paellaen blev godt modtaget. Og især er det glædeligt, at den falder i smag hos animalsk spisende.
Faktisk har jeg lavet en opdateret version, som det måske vil interessere dig at prøve: https://wp.me/p5bjYH-5Gk.
Kh Kirsten
Hvor mange personer er der beregnet i denne opskrift?
Kære Olivia,
Opskriften er til 4 personer. God fornøjelse.
Kh Kirsten
Hjertelig tak for anbefalingen, Deborah.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy