vegetarisk nytårsmenu 2014 – små rosenkålspateer med dadelpuré
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in festmad, hovedretter, nytår
31. december 2014
30. december 2014
konfekt til nytåret
Hvis du har marcipan til overs fra julen, kan du hurtigt bage lækkert nytårskonfekt.
Se opskriften her.
29. december 2014
nytår med portionspateer
kål forfremmet til festmad
Rosenkål er en lidt overset grøntsag. Nogle kan slet ikke lide den lille faste kål, der minder om en rose, når bladene løsnes. Men den lidt skarpe smag af kål er helt forsvundet i denne ret.
Rosenkålspateerne er svøbt i grønkålsblade og ledsages af dadelpuré. To typer kål forvandlet til elegant festmad.
Grønkål er traditionel nytårsmad. Her spiller kålen en mindre rolle som “indpakning” til pateerne.
små rosenkålspateer med dadelpuré
50 g skalotteløg
400 g rosenkål
4 spsk olivenolie
1 tsk reven muskatnød
1 spsk tørret timian
50 g havregryn eller rasp
1 dl sojafløde eller anden fløde
2 spsk tamari (soja)
2 æg eller ægerstatning, se nedenfor
evt. 3-4 grønkålsblade
dadelpuré:
1 spsk hakkede skalotteløg
1 spsk olivenolie
100 g dadler
2 spsk balsamico
2-3 spsk blåbærsirup eller anden sirup
1 spsk finthakkede kapers
Hak løget og snit rosenkålene. Svits løg og rosenkål sammen med muskatnød og timian 4-5 minutter.
Rør havregryn eller rasp i rosenkålen sammen med fløden. Smag til med tamari og peber.
Rør æggene i et ad gangen.
Grønkålsbladene er til foring af formene, men du kan evt. udelade dem og blot smøre formene med olie. Hvis du vælger at bruge grønkålen, så klip de grønne stykker af midterribberne. Overhæld kålen med kogende vand og lad den stå et par minutter, til den er blød.
Afdryp kålen og beklæd fire små bageforme med kålen – eller vælg én stor form.
Fordel rosenkålsblandingen i formene og pres den sammen med en spatel.
Bag pateerne i en 200 grader varm ovn ca. 30 minutter. Lidt længere hvis du bager pateen i én stor form.
Pateerne kan bages dagen før, de skal serveres, og varmes op i ovnen før serveringen.
dadelpuré
Servér evt. en sød/syrlig dadelpuré til de små pateer:
Svits løgene i olien. Skær dadlerne i små terninger. Tilsæt dem til løgene og hæld balsamicoen ved. Kog balsamicoen ind og kom ca. 1/2 dl vand i gryden sammen med siruppen. Læg låg på gryden og lad pureen simre 8-10 minutter.
Tilsæt de hakkede kapers og et nip salt. Kom evt. mere vand i pureen, hvis den er for tyk. Smag til med sødt og surt.
forslag til andre nytårsretter:
romersk aubergine-squashrulle
Se opskrifte her.
kartoffel-spinatroulade med kaperssovs
Se opskriften her.
artiskokker med svampe
Se opskriften her.
blåbærsirup dadelpuré dadler grønkål kapers marcipan marcipankonfekt nytårskonfekt rosenkål rosenkålspateer med dadelpuré skalotteløg vegetarisk hovedret vegetarisk nytårsmenu
Jeg er vild med rosenkål og selleri. 🙂
Selleri de lux har jeg spist de sidste 2 dage. 🙂 Frede kan ikke lide smagen af selleri, så han fik noget andet.
Rosenkålen bliver lavet efter nytåret, da jeg lige pt har andre planer med kosten 🙂
Denne ret ser super godt ud og jeg glæder mig til at lave den.
Godt Nytår kære Kirsten – Glæder mig til at følge dig i år 2015 også
Knus fra Wanda
Kære Wanda,
Så har jeg ramt rigtig igen! Dejligt.
Glædeligt nytår til dig og familien – og
kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten.
En stor tak for links til flere marokkanske retter den anden dag. Hvor ser det dog dejligt ud. Man kan næsten mærke duften af mynte, kanel, koriander mm bare ved at se på de smukke billeder. Glæder mig meget til at prøve dem. Jeg skal i hvert fald også prøve aubergine/squashrullerne med f.eks. romesco sovs fra siden her i dag.
Rigtig godt nytår og tak for året, der er gået.
Anna Marie
Kære Anne Marie,
God fornøjelse med de marokkanske retter. Jeg håber, du bliver glad for dem.
Auberginerullen er også god, men som jeg skriver, er den lidt tidkrævende. Men det lønner sig.
Rigtig glædeligt nytår til dig og tak fordi du følger med på min blog.
Kh Kirsten