suppe med flower sprouts, jordskokker og sprøde chips – ugens suppe
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
suppe med små kål”blomster”
Alting springer ud nu, selv rosenkålen kunne man næsten sige.
Vi er på vej ud af sæsonen for varme supper – og for de tunge vintergrøntsager. Nu skinner solen varmt og velsignet og inspirerer til lettere retter.
Her er en forårssuppe med den smukke kål, som ligner en rosenkål, der folder bladene ud i glæde over al det lys, som nu fylder dagene.
Den lille kål er forholdsvis ny i Danmark og har forskellige navne. Den kaldes flower sprout, blomsterkål eller krøllet rosenkål.
Suppen er en enkel hverdagssuppe, som laves på ca. 15 minutter.
.
med chips på toppen
Suppen laves med bl.a. jordskokker (kan erstattes af persillerødder eller pastinak), og har du tid og overskud, er det lækkert med sprøde chips på toppen.
Servér gerne chipsene til suppen separat, da de hurtigt bliver bløde, efter de er lagt i suppen.
Bevar også nogle hele blade af kålen til at drysse på suppen, der ellers er lidt farvefattig.
.
blomsterkål
De små kål”blomster” kan ligne en rosenkål. der har foldet sig ud. Og rosenkål kan nemt erstatte blomsterkålen i suppen her, hvis du ikke finder blomsterkål hos din forhandler. Du kan også erstatte med grønkål eller palmekål.
Et par håndfulde snittet ramsløg vil også pynte i suppen.
.
små skønheder
De små grønne blade med de lilla midterribber er små skønheder.
.
suppe med et strejf af Thailand
Suppen får et let eksotisk præg af citrongræs, lime og kokosmælk. Hvis du vil have ekstra styrke, så smag til med lidt chili. Du kan evt. bruge en thailandsk rød karrypasta.
.
suppe med flower sprouts, jordskokker og sprøde chips
(4 personer – forret)
100 g løg
5 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
200 g flower sprouts (kan erstattes af grønkål, palmekål eller rosenkål)
2 stilke citrongræs
6 dl grøntsagsbouillon
200 g jordskokker (kan erstattes af persillerod eller pastinak)
2 dl kokosfløde/mælk eller anden fløde
limesaft, tamari, friskkværnet peber
.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien 4-5 minutter.
Fjern de yderste blade på citrongræsset og snit den inderste bløde del fint.
Snit kålen og tilsæt den sammen med bouillonen og citrongræsset. Gem en håndfuld blade til drys på suppen.
Kog suppen 5 minutter.
Høvl tynde skiver af 1-2 jordskokker og steg dem i lidt olie på en pande, til de er gyldne og sprøde. Hvis du har ovnen tændt, kan du også tilberede dem på en plade i ovnen.
Skær resten af jordskokkerne i små terninger og kom dem i gryden.
Tilsæt fløden og kog suppen et par minutter. Jordskokkerne må gerne bevares sprøde.
Smag godt til med limesaft, tamari og peber.
Hæld kogende vand på de løse blade og lad dem stå et par minutter. Afdryp dem.
Servér suppen med de løse blade og de sprøde chips på toppen. Servér evt. chipsene til suppen separat, da de lynhurtigt bliver bløde.
.
.