Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

3

april 2023

4

KOMMENTARER

skærtorsdagssuppe – ugens suppe

Skrevet af , Posted in forretter, påskemenu, supper

.

glædelig påske – moder jords apotek åbner i disse uger

Påsken er en af årets store højtider, hvor vi holder af at mødes med familie og venner, gerne til en frokost eller anden lækker mad (se ideer til påskemad her, her og her).

Men påsken handler først og fremmest om opstandelse og nyt liv. Ægget er blevet symbolet på forår og det nye spirende liv. Derfor spiller ægget for mange hovedrollen i påskemaden.

Selv foretrækker jeg æggene af chokolade – eller mad tilberedt af alle de fantastiske spirer og blade, der vælder op af jorden i øjeblikket.

Rigtig glædelig påske.

.

naturens gratis vitaminer og mineraler pibler frem

I netop disse dage og uger åbnes dørene på vid gab for alle naturens supersunde og gratis gaver. Både ramsløg, brændenælder, skvalderkål og mælkebøtte kan høstes lige nu.

De nye urter bugner af vitaminer og mineraler. Det havde man ikke mindst i gamle dage et stort behov for på denne tid af året, hvor man i mange måneder havde levet spartansk af kartofler og kål. Derfor fejrede man forårets og påskens komme med denne suppe, som blev spist skærtorsdag. Det kan stadig anbefales.

Og så kan suppen tilberedes på et kvarter.

.

styrk immunforsvaret

Skærtorsdagssuppen er en vaskeægte immunbooster!

I gamle dage bestod suppen af alle de vilde skud, man kunne finde i naturen til påske, og det skulle helst være mindst syv forskellige. Suppen var et hårdt tiltrængt tilskud af næringsstoffer efter en lang vinter, fattig på friske grøntsager. Dengang kendte man ikke til køle- eller fryseskabe. Alle de grove grøntsager som kål, kartofler og andre rodfrugter blev opbevaret i en jordkule, og de sartere grøntsager som grønne bønner og ærter blev saltet for at holde sig nogle måneder ind i vinteren.

Det betød, at der ikke var mange vitaminer tilbage i grøntsagerne sidst på foråret. Derfor var det fantastisk med alle de grønne, vilde planter, der kæmper sig op af jorden i det tidlige forår og leverer betragtelige mængder gode næringsstoffer, især C-vitamin.

I dag kan vi få friske grøntsager året rundt, men mon ikke mange alligevel godt kan bruge en ordentlig sundheds-booster lige nu, hvor forårstrætheden kan melde sig. Skærtorsdagssuppen er powerfood fra længe før, det begreb blev opfundet!

Jeg har tilføjet kartofler og broccoli for at give suppen ekstra fylde og endnu mere energi.

.

en pyntesyg suppe

Suppen kan pyntes med friske vilde urter eller spiselige blomster. Jeg har også drysset med lidt ramsløgfrø, som har overvintret i min fryser. Husk endelig at samle frøene sidst i maj, når ramsløgblomsterne er afblomstrede. Det vil du glæde dig over vinteren igennem.

.

ramsløg er et hit

Jeg tror, det er svært at komme i tanker om andre gratis gaver fra naturen, der er så potente som ramsløg. Her har jeg pyntet suppen med de friske blade samt en stilk skvalderkål.

Ramsløg er for alvor blevet populære, efter at det nye nordiske køkken har slået rødder. Og det er en urt, der beviser, at småt er godt.

Ramsløg indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: de er antioxidante, antiinflammatoriske, immumstyrkende og blodtrykssænkende. Og så indeholder ramsløg mange gange flere C-vitaminer end citroner.

Pas på med ikke at forveksle ramsløgblade med bladene af liljekonval, som er stærkt giftige.

Ramsløgblade skal lugte kraftigt af hvidløg. Hvis ikke, har du fat i de forkerte!

.

skærtorsdagssuppe

(4 personer)

100 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk olivenolie

200 g kartofler

7-8 dl grøntsagsbouillon

125 g vilde planter som ramsløg, skvalderkål, mælkebøtte, løgkarse, brændenælde etc.

100 g broccoli

1-2 dl havrefløde

1 økologisk citron

salt, friskkværnet peber, evt. reven muskatnød

evt. spiselige blomster

 

Hak løg og hvidløg. Svits dem i olien 4-5 minutter.

Skær kartoflerne i små terninger og tilsæt dem sammen med bouillonen.

Lad suppen koge 4-5 minutter.

Snit de vilde planter og skær broccolien i små stykker. Kom begge dele i suppen.

Kog suppen endnu 4-5 minutter.

Afkøl suppen lidt og purér den.

Tilsæt den ønskede mængde fløde og smag suppen til med citronsaft, lidt reven citronskal samt salt og peber og evt. lidt reven muskatnød.

Servér suppen portionsvis. Sæt evt. lidt fløde på toppen og pynt evt. med spiselige blomster og/eller vilde urter.

.

..

Print Friendly, PDF & Email
Share

4 Kommentarer

  1. birthe find larsen
  2. Joanna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.