squash”spaghetti” med kikærter, kartofler og chili
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
årets billigste ret – glutenfri “spaghetti”
Retten har skylder jeg min ven, grøntsagspusheren Peter, stor tak for. Peter og Fruen skulle for nylig på ferie, og pusheren havde været på et økologisk gartneri kort forinden og ladet sig friste over al fornuft af så store mængder økologiske grøntsager, at familien ikke kunne nå at spise alle de skønne sager, før de rejste. Det kom mig til gode, og da jeg bl.a. stod med en favnfuld squash, måtte jeg lede godt og grundigt i den kreative skuffe efter en god idé, for jeg har lavet rigtig meget med squash i den seneste tid.
En af mine livretter – hvis maden skal være lynhurtig – er spaghetti med kikærter, terninger af kartofler og chili. Det er en ufattelig enkel ret, men meget, meget lækker, synes jeg. Den er bevis på, at det helt enkle ofte er det skønneste.
Og hvorfor så ikke lave squashene om til “spaghetti”? Mange mennesker tåler ikke gluten, og det kan man så komme uden om ved at “høvle” grøntsager som squash, gulerødder, pastinakker etc. til “spaghetti”. Det gøres med en såkaldt spiral slicer, som jeg dog ikke selv har. Så jeg bruger et mandolinjern og håndkraft, se opskriften nedenfor.
billig mad
Denne ret er virkelig, virkelig billig, men et par af bloggens læsere har for nylig skrevet, at de synes, jeg bruger meget dyre råvarer. Det er jeg selvfølgelig ikke enig i, for her handler det om vegetabilske, økologiske råvarer næsten hele vejen igennem. Og de er langt billigere end animalske produkter. Skal man vurdere, om mine retter er dyre eller billige, må man holde dem op imod, hvad en tilsvarende kødret koster. Og her vinder mine retter stort. Man får 1 kg letfordøjelige og klimavenlige proteinprodukter som bønner, kikærter eller linser for ca. 40 kr. De tilsvarende proteiner hentet fra kød er mange gange dyrere. Især hvis man tæller det hele med. Det er der mange, som ikke tænker over.
Hvis man spiser kød, må man nemlig ikke glemme, at prisen desuden er tårnhøj andre steder end i ens egen pengepung. Der er en “pris”, som naturen, klimaet og dyrene betaler. Og den er tårnhøj! Det vil tage generationer at rette op på alt det svineri, vi forårsager med produktion af dyr.
Det koster på alle parametre at sende proteinerne igennem dyrene. Foruden vores egen natur ødelægger vi jorden og livsgrundlaget for fattige bønder i Asien og Sydamerika, som dyrker den soja, vi putter i dyrene. Og så har jeg slet ikke nævnt transporten og dyrenes lidelser. Vi kan ikke være det bekendt!
Jeg hører meget gerne fra jer derude, hvad I synes om prisniveauet på de retter, jeg udvikler.
.
squash”spaghetti” med kikærter, kartofler og chili
150 g kikærter
400 g kartofler
3/4 kg squash
50 g skalotteløg
4 fed hvidløg
1 chili eller efter smag
2 spsk kokos- eller olivenolie
2 dl soja-, kokos- eller mandelfløde
2-3 spsk chilisovs
lime- eller citronsaft
1 bdt persille
Læg kikærterne i blød ca. 8 timer. Kog dem i nyt vand 15-20 minutter og afdryp dem.
Kog kartoflerne møre. Afkøl og pil dem. Skær dem i små terninger.
Høvl squashen i tynde skiver på et mandolinjern og skær skiverne i tynde ”spaghetti”strimler. Eller brug en ”spaghetti”maskine til grøntsager.
Hak løg, hvidløg og chili (fjern kernerne) og svits de tre ting i olien til løgene er let gyldne.
Tilsæt fløde og chilisovs. Smag godt til med salt, chili og citrussaft.
Vend kartofler og kikærter i sovsen.
Hæld kogende vand over squashen i en sigte. Afdryp ”spaghettien” og fordel den straks i fire tallerkener.
Læg sovsen ovenpå og drys med persille.
Kære Kirsten! Jeg har fulgt dig gennem mange, mange år og er en af dine meget trofaste “disciple”, som minimum to gange om ugen har en Kirsten Skaarup opskrift på spisebordet. Du inspirerer med garanti ikke kun mig men en masse andre mennesker til lækker vegetarmad på tallerkenen. Det er lykkedes mig gennem årene at få en – tror jeg – komplet samling i min køkken-bogreol af dine bøger, så disse – parret med din kirstenskaarup.dk-blog – gør, at jeg ALDRIG mangler en ret at købe ind til og sætte på bordet.
Hvad angår den igangværende diskussion om prisniveauet på dine opskrifter, så tror jeg at denne udspringer af at Danmark har en meget kedelig europæisk rekord i hvor stor (læs:lille!) procentdel af den disponible indkomst befolkningen generelt anvender på mad. I Danmark gælder desværre stadig i høj grad det kedelige faktum at pengepungen styrer når det kommer til indkøbet i supermarkedet. Hvorfor betale 20 kr for et kilo økologiske usprøjtede æbler, når man kan få den samme mængde virkelig ufattelig kedelige og “usexede” konventionelle og sprøjtede Pink Lady for 16 kr? Der er i høj grad brug for et paradigmeskift – ikke kun i Danmark – hvad angår en større forståelse for, hvilke omkostninger den nuværende konventionelle fødevareproduktion har for vores planet – og dermed også for det enkelte menneske som individ. Og det er her, kære Kirsten, at du gennem mange år utrætteligt og ufortrødent har gjort en kæmpe indsats for at ændre kursen. Bravo!
Så nej, dine opskrifter og anvendelse af råvarer er på ingen måde dyrt, men viser tværtimod hvordan man ved at bruge årstidens grøntsager kan sætte sund mad på bordet hver eneste dag og oven i købet kan se sig selv i spejlet og vide at man har gjort noget godt for naturen og dermed også for en selv. Tak igen! (PS: jeg glæder mig til på mandag og det Alternative Folkekøkken!)
Kære Henrik,
Mange tak for din hilsen. Jeg er både glad for og stolt over at høre, at jeg er at “finde” på dit spisebord flere gange om ugen. Det er fantastisk opmuntrende og inspirerende for mit arbejde, når jeg hører, at andre har glæde af det. Jeg er jo selv vild med god, lødig og lækker mad, så det er rigtig dejligt at dele den glæde med andre.
Og utroligt, at du har alle mine bøger. Jeg bliver helt rundt på gulvet af benovelse! Nogle af dem er jo på det nærmeste skrevet for en menneskealder siden.
Og så er jeg selvfølgelig også glad for, at du er enig med mig i prisniveauet på den grønne mad. Du har jo helt ret i, at danskerne ikke vil betale for ordentlig mad. Det er, som om mange i dette land er født uden smagsløg. Det er virkelig ærgerligt, for der ligger SÅ store glæder i lækker mad og det at holde kroppen frisk og rask med de naturlige og velsmagende produkter.
Nu glæder jeg mig til at møde dig på mandag. Du må endelig give dig til kende.
På gensyn – og kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten!
Jeg er fuldstændig enig med dig. Grønsager fås til en uhyre fornuftig pris og discount butikkerne har tillige fået et betydeligt større udbud af økologiske grønsager. Jeg er ikke vegetar, men spiser fisk og kød et par gange ugentligt og køber derfor økologisk kød. Godt kød er dyrt og frisklandede fisk ligeså. Kostpengene rækker betydeligt længere, jo flere grønsager der er imellem
Så hvis jeg kun betragter indkøb med økonomiske briller, er der meget at spare ved at spise grønt. Og så er der jo alle de andre fordele
Tak for dine inspirerende opskrifter
Lykke Rønholt
Kære Lykke,
Tak for din hilsen. Det er hyggeligt, at du kommenterer på prisen på mad. Jeg er glad for at høre, at du er enig med mig i, at den grønne mad er overkommelig at købe. Jeg vil jo nødig drive nogen fra hus og hjem. Men som Henrik skriver, er danskerne ikke meget for at betale for ordentlig mad. Vi har simpelt hen ingen tradition i Danmark for at vægte kvaliteten af mad højt. Det er ærgerligt, for det er et af grundlagene for vores trivsel. Men heldigvis kommer der mere og mere økologisk grønt i discountbutikkerne, som du også bemærker, og det kan forhåbentlig få mange flere til at spise det sunde.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Jeg syntes på ingen måde det er dyre retter.
Er meget glad for at kunne finde grøn inspiration her.
Meget lækkert og velsmagende.
Så mange tak
Tak Tine,
Det er altid dejligt at blive bekræftet i det, man tror på! Og så siger jeg hjertelig tak for din ros. Det varmer på en kølig efterårsdag!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Hej –
Jeg synes heller ikke dine opskrifter er dyre – tværtimod, og man kan jo bare erstatte f.eks. mandelfløde med alm. fløde hvis man tåler det. Allerede der er der en besparelse 🙂
Hi Lena,
Tak for din kommentar. Det er dejligt, at du er enig. Og du har helt ret: mange dyre produkter kan nemt erstattes med billigere. Fx kan mandler og cashewnødder erstattes med solsikkefrø, og alle de dyre “mælke”produkter som mandelfløde og sojafløde kan erstattes med havremælk. Kantareller kan byttes ud med champignon etc. Der er utallige muligheder, hvis man tænker sig om.
Kh
Kirsten
Hej Kirsten – og alle andre, som læser med.
Jeg vil også lige blande mig i diskussionen om, hvor dyrt eller billigt det er at leve grønt. Mit sammenligningsgrundlag kommer fra at leve i en blandet husholdning, hvor kun jeg spiser vegansk, min mand spiser kød og vores endnu lidt hjemmeboende datter gerne ind imellem er med på en grøn gang aftensmad men også spiser kød. Jeg kan helt klart sige, at mine veganske retter er langt billigere end retter med kød – også selv om jeg ind imellem bruger dyre økologisk nødder, havrefløde, grøntsagsbouillon, quinoa m.m.
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Det er dejligt at høre din stemme, Merete, for du ved da virkelig, hvad det ene og det andet koster. Jeg synes, at det egentlig må være ret indlysende at grøntsager, bønner og nødder er billigere end kød. Og som jeg tidligere har sagt: regner man al svineriet med dyrefabrikkerne med, er udgifterne GIGANTISKE. Også for kommende generationer.
Tak fordi du skrev –
kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten
Når du skriver chilisovs, er det så sådan noget stærk chilisovs eller sådan noget “Sweet chili sovs/dip”
Hvis det er den stærke, bliver retten så for stærk til børn? Kan man undlade den?
Kh Charlotte
Kære Charlotte,
Jeg har brugt sød chilisovs, som ikke er særlig stærk. Den vil nok tiltale børn, tror jeg. Du kan også bruge en stærkere chilisovs – eller helt udelade den. Evt. kan du i stedet for chilisovsen tilsætte en smule tørrede chiliflager eller lidt frisk, hakket chili. Vælg det, der passer dine og børnenes smagsløg bedst. Men en smule chili klæder retten.
God fornøjelse!
Kh
Kirsten
Vores ældste datter har altid været til meget milde smage og absolut ikke til retter, som smager af noget – mens resten af familien gerne vil have masser af krydderier. Dette har jeg løst på 2 måder – dels ved at smage vores retter til, så alle kunne være med og så sætte chilisauce, chutney og ekstra krydderier på bordet, så man kunne supplere efter smag, og dels ved at tage noget af retten fra, inden jeg tilsatte de sidste krydderier, så hun havde sin egen mildere version af retten.
Kh
Merete.
Og lige et PS til prisen på grøn mad vs almindelig mad med kød – jeg har lige lavet fars af efterårets første selleri (15 kr.) jeg tilsatte vel for omkring 10 – 15 kr. løg, hvidløg, kværnede nødder, bouillon, kikærtemel, havregryn og krydderier. Jeg flottede mig og fyldte 5 portobellosvampe (15 kr.) med en tredjedel af farsen, resten blev til 8 “deller” – det giver mig til 7 dage for 45 kr., hvoraf de 3 dage (med de fyldte portobellosvampe) er ekstra fin mad, i gennemsnit knap 6,50 kr. om dagen. Min mand havde købt et lille stykke lammesteg til sig selv til 80 kr., han havde steg til 2 dage, gennemsnit 40 kr. om dagen ….. Og som en ekstra info kan jeg oplyse, at alle ingredienser til min mad var økologiske, det var kødet ikke. Det må da give lidt at tænke over …..
Tak, Merete, for de gode ideer med at sikre mad, som alle kan glæde sig over.
Og så er det SÅ interessant at høre om prisen på din mad. Det er jo helt utroligt. Og igen: det er ikke kun billigt her og nu men det batter rigtig meget på forurenings- og klimakontoen. Nu må alle vist være overbeviste om, at det er billigt at spise grønt. Det er simpelt hen sund fornuft på alle planer!
Kh Kirsten
Kære Kirsten og Merete
Tak for jeres svar, det åbnede for gode muligheder til alle.
Vh Charlotte
Selv tak, Charlotte. Det er altid godt med gode råd!
Kh Kirsten
Hejsa.
Lige en kommentar til prisniveauet.
Hvis jeg lige skal spare på madkontoen en dag, så går jeg altid ind på din side, for at finde en god opskrift. Jeg synes den grønne mad er billig mad!
Og så er jeg dybt taknemmelig over, at du deler så meget på bloggen. Jeg kan altid finde hjælp der. Når vi skal have en ret fra dit “bibliotek ” bliver min mand så glad, for det smager altid så godt.
Rigtig mange hilsner
Lis
PS. I aften skal vi ha’ den sidste med kikærter og kartofler.uhm.
Hi Lis,
Jeg er bare SÅ glad for at blive bekræftet i, at dét jeg mener om prisen på grøn mad, også deles af andre. Tusind tak for dit “indspark”, Lis.
Og så er jeg ekstra stolt over, at du finder gode ideer i mit “bibliotek”. Og ikke mindst, at maden også tiltaler din mand. Det er jo desværre meget ofte, at mænd er lidt svære at overbevise om grøntsagernes velsignelser!
Kh
Kirsten
Kære Kirsten. Jeg vil ud over det, der allerede er skrevet om prisniveauet på dine opskrifter, tilføje, at lødig mad sparer udgifter til medicin og holder kroppen sund og frisk. Jeg har nu været vegetar i 10 år, og mine tal er meget fine. Min læge troede i første omgang bl.a., at jeg fik kolesterolsænkende medicin, men jeg kunne så fortælle, at jeg var vegetar! Jeg er meget glad for, at du også skriver, hvad de ingredienser, som du bruger, indeholder af godt for kroppen. Og jeg synes, det er spændende at prøve nye kombinationer og nye retter. Hvad, der bliver til rest af nykøbte krydderier mv., kan jo anvendes i andre sammenhænge. Du inspirerer også til selv at eksperimentere!
Tak endnu engang for super opskrifter. Kh mona
Kære Mona,
Ja, er det dog ikke fantastisk, at kroppen holder sig frisk og rask, mens man mæsker sig i fantastiske smagsoplevelser. Jeg hører ofte fra mennesker, der ved at skifte spisevaner til vegetarisk/vegansk hurtigt får rettet op på kolesterolbalancen (når det er sagt, findes der dog kolesterolstigninger, der ikke reagerer på mad). Men rigtig mange kan få glæde af at gå over til det grønne.
Og så er jeg glad for at høre, at du kan bruge oplysningerne om gavnlige stoffer. Man kan jo roligt kalde mange grøntsager, urter og krydderier for naturens eget apotek. Og tusind tak for din flotte ros. Den varmer!
Kh
Kirsten
Jeg kan bekræfte, at kroppen reagerer positivt på et skifte til grøn mad. Jeg kunne hurtigt trappe ud af de 2 slags blodtrykssænkende medicin, jeg tog, da jeg skiftede fra almindelig dansk kost til vegansk kost. Skiftet havde også den “bivirkning”, at jeg kunne mærke en helt utrolig bedring på helbredet – jeg har fibromyalgi med en grim stressoverbygning, men jeg må sige, at jeg har fået det mange gange bedre, end jeg nogen sinde havde drømt om kunne være muligt. Jeg har virkelig meget at takke dig, Kirsten, og de øvrige forfattere til “Det helbredende køkken” for, for den viste vejen frem og var guld værd i opstartsfasen. Og da jeg for noget tid siden havde galdevejssmerter, troede lægen ikke sine egne øjne, da kolesteroltallet kom.
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Det ER dog en dejlig og fantastisk historie med dig og “Det helbredende køkken”, Merete. Her må man virkelig sige, at titlen ikke lover mere, end den holder. Det er utroligt glædeligt at høre, at du har fået det så meget bedre.
Jeg tror, det er meget vigtigt at lytte til, hvad kroppen vil have at spise. Nogle kan måske godt tåle animalske produkter, andre kan ikke, og har man skavanker, burde læger i mange tilfælde som første prioritet foreslå 2 uger på vegansk kost. Det burde være tid nok, til at finde ud af, om man får det bedre og trives med plantekosten.
Jeg er glad for at have været med til at lave en bog, som har hjulpet rigtig mange mennesker.
Tusind tak, Merete, fordi du deler dine erfaringer med os andre.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy