rispilaf – nu med kvæder
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
15. oktober 2016
velkommen igen …
For en del år siden udgav jeg en lille bog om englene og al deres væsen. Nu er bogen udkommet i en ny – lidt mindre – udgave. Faktisk er udgivelsen ment som en lille gavebog eller værtindegave.
I “Engle” møder man de vingede væsener, og jeg forklarer om engle-hierarkierne, om ærkeenglene og hvad de kan hjælpe os mennesker med. Citater fra nutid og fortid belyser skiftende tiders syn på de luftige væsener og deres arbejde for menneskeheden.
Englene er budbringere mellem himmel og jord. De strålende væsener kommer til os med budskabet om håb og kærlighed.
Bogen er indbundet og illustreret med gamle stik og malerier. Forlaget Rosinante. Kr. 59,50.
Bogen kan købes hos boghandleren eller Saxo.dk
.
12.okober 2016
.
idé til brug af kvæder
hvordan kokkererer man med en kvæde?
Står du mon også med en kurvfuld dejlige kvæder og tænker: “hvad gør jeg lige med de hårde, duftende frugter?”
Sådan havde jeg det selv, og jeg måtte helt til Uzbekistan for at finde en rigtig god idé. Selvfølgelig kan man altid lave kvædekonfekt, men det er alt for sødt for mig. Man kan også koge kvæder med i en marokkansk tagine (skift kvæderne ud med nogle af de søde kartofler) – eller du kan bruge kvæderne i en rødkålssalat, som Camilla Plum gør.
Og da jeg forleden så kvæder i supermarkedet, tænkte jeg, at der måske var flere, der mangler gode ideer til brug af kvæder.
,
pilaf fra Uzbekistan – nu med kvæder
Pilaf er en klassisk ret fra Centralasien, nærmere bestemt fra Persien. Jeg smagte denne pilaf, da jeg i foråret var i Uzbekistan, hvor den er nationalret. Du har muligvis set opskriften før, men dengang lavede jeg den uden kvæder.
I Uzbekistan blev pilaffen, som jeg var med til at tilberede, lavet med kvæder. Her er husets unge datter i gang med den klassiske ret.
.
næringsindhold i kvæder
Kvæder er C-vitaminrige og indeholder en del betacaroten (A-vitamin) og B-vitaminer samt mineraler som kalk og magnesium (godt for knoglerne), jern, kobber og fosfor.
pilaf med kvæder og mandler
Hvis du allerede har prøvet pilaffen med gulerødder, så prøv at bytte dem ud med kvæder. Det er en rigtig god idé. Se opskrift på pilaffen her.
Pilaffen er lækker med den stærke chili og kardemomme mod de søde rosiner og de knasende mandler.
Hvis du alligevel ikke har lyst til at spise kvæderne, så er en helt anden anvendelse at lægge dem i en skål have dem stående i stuen, hvor de hurtigt ud udbrede deres dejlige duft.
Kære Kirsten, lige nøjagtig rigtigt, jeg har også tænkt hvad kan jeg bruge kvæderne til og hvordan?
Så det er jo rigtig skønt at få opklaret, og dejligt at kunne anvende dem i madretter og ikke blot i det søde køkken, 👏, lige nu har jeg nogle til at ligge til pynt og duft, også hyggeligt.
Men så er det, at mine kvæder er runde, og ikke pæreformet, er de mon også spiselige? Er de det, vil jeg glæde mig til at prøve, kærlig hilsen Jette.
Kære Jette,
Hvor heldigt, at jeg lige kom med en god idé til kvæderne.
Jeg er ikke ekspert i kvæder, men jeg kan ikke forestille mig, at du ikke lige så godt kan bruge runde som pæreformede kvæder.
God fornøjelse med forsøget!
Kh Kirsten
Kære Jette og Kirsten.
Jeg vil tro at de runde kvæder er æblekvæder. Jeg bruger både æble- og pærekvæder til den dejligste marmelade.
Kh Lone
Hi Lone,
Tak for den information. Det er altid dejligt at blive lidt klogere!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Tænk, at vi også har kærligheden til Engle til fælles – hvor dejligt. Og sikke en god idé med sådan en lille englebog til værtindegave, eller måske som gave til en omgang pakkeleg (den skal helt sikkert være en del af vores hjemlige pakkeleg, som vi har tradition for lillejuleaften)? Jeg har også skrevet en bog med en lille engel, ja, for at være korrekt er hun ikke rigtig engel endnu, men englestuderende, som hovedperson, men den må vel næppe nævnes ved navn her i din blog. 🙂
Kærlig hilsen
Merete.
Du ved nok, Merete, hvor engle er, kommer engle til!
Engle er spændende “væsener”, der har fascineret mig i mange år.
Det vil glæde mig meget, hvis den lille bog kommer med i jeres pakkeleg til jul.
Og jeg vil da vældig gerne høre om DIN englebog – eller næsten englebog. Du er velkommen til at gøre lidt reklame for den her. Der er sikkert mange, der læser med, som også synes engle er væsener, vi ikke kan undvære, selv om vi ikke kan se dem. Mon ikke mange har oplevet at føle sig “berørt af en engels vinge”?
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Tak, Kirsten, for dit søde svar. Min bog hedder “Julia – en lille engels store eventyr” og er en slags julekalender for børn og barnlige sjæle (og mennesker, der holder af engle, selvfølgelig) med 24 afsnit, så man kan læse et afsnit hver dag i december indtil juleaften. Julia er ikke helt, som vi i vores fantasi forestiller os engle, hun har fregner, strithår, og så kom hun for sent, da der skulle uddeles vinger, så hendes vinger er lidt skæve, ligesom Julia også selv er lidt “skæv” i sin måde at være på, og hun kommer flere gange galt af sted, men det viser sig hver gang at være til det bedste. Julias bedste venner er stjernerne Blinke og Blanke, og sammen oplever de tiden fra Guds beslutning om at lade sin søn føde på jorden (en beslutning, som Julia på sin særlige måde har andel i) frem til Maria, Josef og det lille Jesusbarn må flygte fra Betlehem. Bogen er illustreret af Kirsten Raagaard, som med sin skønne streg har fanget Julias væsen. Bogen er sat på udsalg af forlaget, så den fås nu til en meget fordelagtig pris, kun 49 kr.
http://www.eksistensen.dk/julia.html
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Tusind tak for fortællingen om DIN englebog. Det lyder som en fantastisk julekalender. Den burde kunne glæde mange børn. Jeg kender Kirsten Raagaards streg. Hun er vældig god.
Tak fordi du ville dele din engel med alle os andre.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy