squashsalat med kulørte tomater og oliven
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
sommerens flittigste frugter
Så blev det oktober, og snart skal vi til at nyde de dejlige rodfrugter og vinterkål som rosenkål og grønkål. Men jeg fremturer lige lidt med squash og tomater, som en sidste hilsen fra sommeren. De flittige frugter kan nemlig stadig høstes rundt omkring i haverne – eller købes i supermarkederne til en rimelig pris. Og så er de små tomater i forskellige farver vidunderligt søde og velsmagende nu sidst på sæsonen.
Du synes måske, du kan se to spejlæg i skålen ovenfor, men det er rent faktisk gule tomater i selskab med squash og andre kulører i tomater. Jeg synes, det er efterårets nemmeste og (måske) smukkeste salat. Godt smager den i al fald, og så er den superenkel at lave. Salaten kan spises som forret eller frokostret – eller som tilbehør til en hovedret.
Normalt er en salat noget, der blandes sammen, men jeg synes det er sjovt at lave en salat, der er lidt mere kunstfærdig og enkel at se på. Fordøjelsen starter faktisk allerede, når vi kigger på maden. Er den smuk og indbydende, aktiveres mundvandet, og så er fordøjelsen næsten i gang!
Den lune eftersommer har fået både squash og tomater til at yde deres bedste, og så er det to frugter, der klæder hinanden.
Der er kun få ingredienser i salaten, og det betyder, at squash og tomater får lov at udfolde hele deres smagsregister. Jeg har været heldig at finde små solmodne og ekstremt sødmefulde tomater.
Squash smager ikke af så meget, men når skiverne marineres i en olie-limedressing, lokkes der rent faktisk en svagt nødddeagtig smag frem.
Det stærkt antioxidante stof, lycopen, findes i tomater. Det frigives bedst, hvis tomaterne varmebehandles og nydes sammen med en ekstra jomfruolivenolie. Vil du derfor have det fulde udbytte af tomaterne, skal du bage salaten 10-15 minutter i ovnen.
squashsalat med kulørte tomater og oliven
2 slanke squash
4-5 spsk olivenolie
2-3 spsk limesaft
salt, friskkværnet peber
300 g små tomater, gerne i forskellige farver
50 g oliven, gerne både sorte og grønne
koriander og rød skovsyre eller timian og/eller salvie
evt. sort salt
Høvl squashene til tynde skiver på et mandolinjern. Skiverne skal være så tynde, at de kan rulles om tomaterne uden at de går i stykker. Skær så mange skiver som du har tomater.
Rør olien sammen med limesaft. Smag til med salt og peber og evt. mere limesaft. Måske også et nip rørsukker.
Hæld dressingen i et fad. Læg skiverne i dressingen og lad dem marinere en halv times tid.
Rul squashskiverne omkring tomaterne og sæt dem tæt sammen i et lavt fad med lige kant.
Sæt oliven ned mellem squashrullerne.
Hæld evt. overskydende dressing over og drys med den eller de valgte krydderurter og måske lidt sort salt som ekstra pynt.
.
kogebøgernes TOP 10 – en lille udmærkelse

Søndag den 2. oktober bragte Politikens Henrik Palle en liste over de 10 kogebøger, som bør findes i ethvert køkken. En slags TOP 10 over klassiske kogebøger og grundbøger, og jeg er rigtig stolt over, at min gamle bestseller “Vegetarisk køkken” optræder på listen.
Jeg er i selskab med Frk. Jensen, Elizabeth David, Camilla Plum, Claus Meyer, Escoffier og fire andre “must haves”. “Vegetarisk køkken” er udkommet i langt over 100.000 eksemplarer i Danmark og også udgivet i USA og Tyskland.
Bogen er helt udsolgt, og jeg synes faktisk, den er en smule forældet, men det glæder mig meget, hvis den trods alt stadig anses som en slags grundbog i det grønne køkken.
Hej Kirsten.
Til lykke med den fine udmærkelse!
Hvor er det bare fuldt fortjent🙏🤗. Jeg har aldrig set en smukkere, mere delikat og lækker blog.
Har købt 2 af dine bøger og er mere end begejstret!
Jeg har anbefalet dig til adskillige veninder og kolleger og hører ofte hvor glade de er for den eller den opskrift.
Dit arbejde, store viden men især din dedikerede tilgang og glæde over maden er meget imponerende og helt og aldeles vidunderlig!
Jeg er totalt forfalden og ydmyg fan🙌.
Tusind tak.
De venligste hilsener Hanne
Kære Hanne,
Rigtig, rigtig mange tak for alle dine søde ord. De både glæder, varmer og animerer til endnu mere god mad!
Du skal også have mange tak, fordi du anbefaler min mad/bøger til andre. Jeg vil jo selvfølgelig gerne så langt ud som muligt med de grønne glæder. Og en anbefaling fra én man kender, er altid det bedste. TAK!
Jeg håber, at jeg også fremover vil glæde dig med mange gode retter!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Hej Kirsten!
Stort tillykke med den velfortjente placering i kogebøgernes top 10. Det kan godt være, at du synes, at “Vegetarisk køkken” er en smule forældet, men den er (sammen med “Det helbredende køkken” og “Den lille grønne for madpakkespisere”) faktisk stadig meget inspirerende og en af mine mest anvendte kogebøger blandt de ufattelig mange, som står på kogebogshylden. Du får helt sikkert 12 ud af 10 kokkehuer herfra 😀
Kærlig hilsen
Merete.
Hi Merete,
Hjertelig tak for din søde hilsen, Merete. Det er dejligt at høre, at du synes “Vegetarisk køkken” stadig “holder vand”, og jeg er stolt over at du har hele tre af mine bøger blandt dine foretrukne. Og så tager jeg selvfølgelig med stor ydmyghed og glæde imod de mange kokkehuer!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Ej tillykke kære Kirsten. Den placering er fuldt ud fortjent. 🙂 <3
Stort krammer fra Wanda
Tusind tak, Wanda. Det er SÅ sødt af dig at gratulere.
Stort knus fra mig til dig,
Kirsten
LIdt sjovt med den bog, for netop i dag kom jeg ind i en genbrugs, og der stod både “Vegetarisk køkken” og “Vegetarisk hverdagsmad året rundt”, og nu står de så på min hylde sammen med nogle andre K.S. bøger 🙂 Glæder mig til lige at kigge igennem og blive inspireret !
Bedste hilsner
Dorit
Hvor er det dejligt at høre, at de to gamle bøger nu har et godt hjem hos dig, Dorit. Du skal bare være klar over, at de er en smule forældede. Maden har udviklet sig enormt meget indenfor de sidste 25 år, men du kan sikkert sagtens stadig finde gode ideer i de to bøger. Rigtig god fornøjelse!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten. Hjerteligt tillykke med den fine udmærkelse. Du fortjener det fuldt ud. Dine opskrifter er så inspirerende! Og så har jeg i øvrigt haft din bog Vegetarisk Køkken og Vegetarisk Hverdagsmad Året Rundt i maaange år. I mere end 35 år, tror jeg! Jeg har brugt dem flittigt, de er meget slidte efterhånden, hvorimod Grønne Køkken jo er af nyere dato. Den bruger jeg også rigtig meget.
Tusind tak for alle dine skønne opskrifter. De gør det sjovt at lave lækker vegetarisk mad.
Kærlig hilsen
Inger
Kære Inger,
Rigtig mange tak for lykønskningerne. Jeg er især glad for udmærkelsen, fordi jeg synes, det er en landvinding, at der optræder en vegetarisk bog blandt alle de andre klassikere. Det er tegn på at verden forandrer sig. Og det er ikke vigtigt, at det er min bog.
Men hvor er det hyggeligt at høre, at du har været med hele vejen. De gamle bøger er jo efterhånden rene oldsager, og mange tror, jeg har været død i mange år. Men jeg skriver stadig videre. Måske er det den grønne mad, der holder mig på pinden?
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Vegetarisk køkken har været i vores køkken i flere årtier,og den er rigtig god, fordi den også skriver lidt om hvad der er gode ingredienser i vege. Køkkenet og om økologi. Den fortjener den fine udmærkelse for et super arbejde. Tillykke.
Rigtig mange tak, Hanne.
Jeg er glad for udmærkelsen og at du har gavn af bogen, men jeg synes den er en smule forældet. Men senere udgivelse “det kærlige køkken” (www.detkaerligekoekken.dk) er mere up to date.
Kh
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy