sprøde kikærtetærter med broccoli, oliven og tørrede tomater
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, frokostretter, hovedretter
.
tærte eller pizza?
Da jeg startede på disse bunde med fyld, var tanken, at de skulle blive til pizzaer. Men da dej af kikærtemel bliver sprød, når den er bagt, er det lidt af en tilsnigelse af kalde dem pizzaer. Så det blev til tærter i stedet.
Tærterne er en lækker frokostret med en salat til – og måske et glas kølig hvidvin, hvis sommeren skulle vise sig!
.
glutenfrie tærter
Til gengæld er tærterne glutenfrie.
Jeg har brugt kikærte- og rismel for at gøre tærterne glutenfrie. Men har du ikke det problem, så kan sagtens bruge “toppingen” til almindelige pizzabunde. Se fx de lækre kartoffelpizzaer her.
Du bager blot dejen uden fyldet og lægger det på efter bagningen som i opskriften nedenfor.
.
kartoffelpizzaer ad libitum
Se opskrift på kartoffelpizzaer her.
.
brug masser af krydderurter
Du kan med fordel selv langtidsbage tomaterne.
Tomaterne giver en skøn smag til tærten – og krydderurterne sætter prikken over i’et.
.
sprøde kikærtetærter med broccoli, oliven og tørrede tomater
(4 personer)
tærtebunde:
200 g kikærtemel
100 g rismel + ekstra til udrulning
1/2 tsk salt
2 dl plantemælk
2 spsk citronsaft
4 spsk olivenolie
4 fed hvidløg
fyld:
2-3 dl cashewcreme, havre cremefraiche eller plantebaseret smøreost
200 g broccolibuketter
12 tørrede tomater i olie
50 g stenfrie (liguriske) oliven
masser af krydderurter: her er brugt kørvel, purløg og basilikum
.
Bland de to slags mel med saltet og tilsæt plantemælk, citronsaft, olie og knust hvidløg.
Ælt dejen sammen og sæt den i køleskabet en halv times tid.
Rul dejen ud til fire tærtebunde med en diameter på ca. 18 cm. Bøj kanterne lidt op og læg dejen på bagepapir på en bageplade.
Bag bundene gyldne i en 200 grader varm ovn, ca. 20 minutter. Bundene skal være sprøde.
.
Lav cashewcremen eller smag en af de to andre muligheder til med salt, peber og citronsaft.
Del broccolien i små buketter og læg dem i kogende vand 1 minut. Afdryp dem.
Skær tomaterne i tynde strimler.
Fordel den hvide creme på bundene.
Læg broccoli, tomater og oliven på cremen og drys rigeligt med krydderurter.
.
.
Nysgerrig, hvorfor er det en tærte når det bliver sprødt? For mig er det en sørgelig pizza hvis skorpen ikke er sprød.
Kære Jenny,
Du har helt ret: en pizza skal være sprød. Men denne såkaldte tærte er hård, ikke blot sprød. Den knækker, når man skærer i den. Dejen er helt anderledes end en pizzadej med gær.
Kh Kirsten