kold mandel/blomkålssuppe med urteolie
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, supper
.
suppen til sommersol
Så kom solen omsider – samtidig med at kalenderen proklamerer sommer.
Så er det ved at være tiden for de kolde supper. Selv om jeg helst i øjeblikket mest spiser nye kartofler og asparges, er jeg så glad for blomkål, at det stort set også er på menuen hver dag.
.
årets sidste ramsløg
Jeg har benyttet suppen til at bruge nogle af årets sidste ramsløg. Ramsløgene blomster nu på sidste vers, og jeg har drysset suppen med de sidste, fine hvide blomster.
Så snart blomsterne har afklædt sig alle kronblade, er de små, smukt grønne frø parate til at blive høstet. Frøene er lækre som drys på supper og alle mulige andre retter, men du kan også konservere dem og have glæde af dem resten af året.
.
ramsløgolie
Hvis du vil gemme ramsløgenes smag af forår og sundhed til mørkere tider, så læs her, hvordan du laver ramsløgolie, konserverer ramsløgfrø eller fryser bladene ned.
Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du også nå at lave en portion pesto til fryseren.
.
ramsløgfrø i eddike
Ramsløgfrøene har en helt speciel smuk, grøn farve. Desværre mister de farven i marinaden og kommer mere til at ligne kapers.
Vil du bevare den grønne farve, så frys frøene.
.
kold eller varm?
Suppen behøver naturligvis ikke at serveres kold. Den er nøjagtig lige så lækker varm på en kølig dag.
Portionen er beregnet som en forret. Men du kan gøre suppen mere mættende ved at tilsætte et par håndfulde kogte bønner, linser eller quinoa – og evt. servere brød til.
Du kan også komme kogte, skivede nye kartofler i suppen.
Suppen kan fryses. Vent i givet fald med at tilsætte plantefløden, til suppen skal serveres.
.
mandel/blomkålssuppe med urteolie
(4 personer)
4 spsk mandelflager
3 spsk olivenolie
1 lille skalotteløg
1 porre (ca. 150 g)
400 g blomkål
8-10 dl grøntsagsbouillon
50 g mandler eller mandelmel
evt. 1 dl havrefløde eller anden fløde
citronsaft
krydderolie:
krydderurter som persille, mynte, timian og ramsløg eller 1 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
.
Rist mandelflagerne gyldne i 1 spsk olie. Sæt dem til side.
Hak skalotteløget og snit porren. Brug så meget af det grønne som muligt.
Svits løg og porrer i resten af olivenolien, til grøntsagerne er bløde.
Skær blomkålen i små buketter. Brug også stokken og de pæneste grønne blade. Kom kålen i gryden sammen med bouillonen. Kog suppen under låg 8-10 minutter.
Lav imens urteolien: snit urterne så fint som muligt. Kør dem evt. igennem persillehakkeren. Rør urterne ud i olien. Tilsæt 1 fed presset hvidløg, hvis du ikke bruger ramsløg.
Afkøl suppen lidt og purér den i blenderen – eller brug en stavblender.
Tilsæt mere bouillon og/eller fløde, hvis suppen er for tyk. Rør mandelmelet (eller meget fintkværnede mandler) i og varm suppen op til kogepunktet.
Smag suppen til med salt, peber og citronsaft.
Suppen kan serveres varm eller kold.
Pres så meget af olien som muligt ud af urterne og rør urterne i suppen.
Servér suppen portionsvis med lidt plantefløde og urteolie på toppen og drys med de ristede mandler.
.
.
.
Åh…. det ligner da bare en suppe jeg er nødt til at afprøve. Det er så tænderne løber i vand. 😋
Kære Rita,
Det er dejligt at høre. Det var nemlig meningen. Rigtig god fornøjelse med suppen.
Kh Kirsten
Den suppe vil jeg lave Sct. Hans aften, hvor vi får besøg en kollega. Har du et forslag til en lidt festlig hovedret, så vil jeg overraske med en middag uden dyr.
Denne sommer skal vi også have din fantastiske sommersuppe med squash og kardemomme, når squashene vokser til 🙂
Hilsen Dorit
Kære Dorit,
Det lyder som en god idé. Jeg kan også anbefale aspargesfrikkaseen. Eller en helt anden kold suppe (søg på “suppe”).
En lækker mellemret er grillede asparges: “asparges-lækkerier”.
Af hovedretter kan jeg anbefale blomkålssteaks, grillet selleribøf m edamamecreme og stegte svampe (kan også laves med glaskål), crab cakes uden krabber, hot “chicken” wings eller en paté eller postej med en salat af nye kartofler. Det kunne også være squash-roser: https://wp.me/p5bjYH-5RW.
Du finder forslagene under “Kategorier” i spalten th. på bloggen. Vælg “festmad”, så kommer der en masse forslag frem, bl.a. dem jeg nævner her.
Vil du søge efter en speciel råvare i en ret, skriver du fx “blomkål” i feltet “Søg opskrift her”. Så kommer der igen masser af forslag frem.
Rigtig god fornøjelse med Sct. Hans-middagen.
Kh Kirsten
1000 tak for alle de gode idéer, nu må på jagt efter en god hovedret ! Det blir da nok svært at vælge !
/ Dorit
Selv tak. Du kan jo evt. afprøve forskellige muligheder igen Sct. Hans.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Jeg har lavet ramsløgfrø i eddike – kan ramsløgfrø bruges i olie?
Kære Birthe,
Ja, det burde gå fint. De holder dog nok lidt kortere tid.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy