spidskålsruller – sæt kulør på kålen
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
kulørt kål med linsefars og sennepssovs
En af mine yndlingskål er spidskål. For mig er spidskål en sommerkål, så nu foreslår jeg at nyde den milde kål på alle mulige måder, inden de lidt grovere typer som hvidkål og savoykål tager over i efteråret.
Hvis du har lilla spidskål til overs fra salaten forleden, så brug den som “omslag” til lækre kålruller. Jeg havde også et gigantisk grønt spidskålshoved liggende, så jeg har brugt begge farver, men du kan sagtens bruge enten lilla eller grøn spidskål.
Som fyld er der utallige muligheder. Jeg har her valgt en fars af linser og svampe, men du kan også bruge disse typer fars som fyld: valnøddefalafler, nøddefrikadeller, mandelfrikadeller, squashburgere, linsefrikadeller og mange andre slags plantefars. Gå selv på opdagelse på bloggen.
Du kan “bladre” under “kategori” i over 1.000 opskrifter i spalten th. Dér kan du finde flere ideer til fyld i dolmerne.
lilla spidskål
Som jeg skrev om forleden er der mange helbredsmæssige gevinster ved at spise frugt og grønt med lilla, blåsorte og rødlige nuancer.
.
tilbehør: ris eller perlebyg?
Jeg har serveret almindelige brune ris til kålrullerne, men ris er klimabelastende og skal derfor nydes med måde. Det er klogere at spise korn dyrket i vores egen del af verden. Det kan være hele korn af spelt, byg, hvede eller rug, også hel boghvede er en god idé. Ovenfor er en lækker salat med perlebyg, som vil passe fint til kålrullerne.
Hvis du har mange squash, kan du også vælge denne salat med korn og squash.
Jeg sværger til hurtige sovse eller dips. Det kan være yoghurt eller fløde (eller begge dele) smagt til med forskellige ting som hvidløg, chili, sennep, krydderurter, krydderier etc. Sådan en sovs er lavet på to minutter og er (næsten) kun fed på den fede måde!
.
kålruller med svampe- og linsefars
spidskålsruller med sennepssovs
75 g linser (brune, sorte eller røde)
100 g sojaflager eller sojafars (kan erstattes af havregryn)
1 1/2-2 dl grøntsagsbouillon
100 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g champignon
2 spsk fintsnittet salvie
2 spsk citronsaft
1 1/2-2 dl mandelmælk eller anden mælk/fløde
tamari
8 blade grøn spidskål
8 blade lilla spidskål
evt. purløg
sovs:
2 dl sojayoghurt eller anden yoghurt, evt. også lidt kokos- eller sojafløde
ca. 1 spsk dijonsennep
Kog linserne møre, ca. 20 minutter. Afdryp dem.
Overhæld sojaflagerne med kogende bouillon og lad dem trække en halv times tid.
Purér linser og sojaflager i en foodprocessor eller blend dem.
Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, til løgene er klare.
Hak svampene fint og tilsæt dem sammen med salvie og citronsaft. Svits til svampene afgiver lidt væde.
Rør svampeblandingen i de purerede linser og flager. Smag godt til med salt, peber og tamari.
Fjern det nederste grove af ribberne på kålbladene (gem det til en suppe).
Læg kålbladene i kogende vand og damp dem så meget, at de blot bliver bløde. Afdryp kålbladene (gem væden til en suppe eller brug den som start på en bouillon).
Fordel farsen i kålbladene, fold siderne ind og rul kålen sammen. Læg rullerne i en ovnfast form med en smule bouillon i bunden. Bind evt. et “bånd” af purløg omkring rullerne.
Varm kålrullerne i en 200 grader varm ovn 10-15 minutter. Sæt dem evt. under grillen til sidst.
sovs
Smag yoghurten til med sennep og tamari. Du kan også røre lidt fløde i.
Servér dippet eller sovsen til separat. Du kan give bagte eller kogte kartofler til eller, som her, løskogte brune ris. Eller endnu bedre: hele korn som omtalt ovenfor.
Her er der brune ris i skålen nederst tv. Men som nævnt er det mere klimakærligt at spise korn fra vores egne breddegrader.
Tak for dine fantastisk inspirerende opskrifter ☺ jeg bliver så glad bare af at læse dem. Måden du værner om hvert enkelte ingrediens og formår at bruge alt, selv væden fra kålbladene. Det er for mig så nærende og inspirerende 💜
Rigtig mange tusind tak for din søde hilsen, Anja.
Det er SÅ inspirerende for mig at høre, at andre lader sig inspirere af opskrifterne. Og ja, jeg bruger virkelig hver eneste lille blad og hver dråbe vand. Det er så vigtigt at værne om alt på denne sårbare planet. Og det er uendeligt lidt, der ikke kan anvendes på den ene eller anden måde.
Kh Kirsten
Kære Kirsten, det ser kanonlækkert ud, ligeså salaten, men hvorfor er ris egentlig klimabelastende, jeg får helt dårlig samvittighed, da jeg ofte tyer til løse ris ?
Kærlig hilsen Jette
Kære Jette,
Nu skal du ikke have FOR dårlig samvittighed. Det er meget bedre at spise ris end kød, men ris er enormt vandkrævende, og da dyrkningen ofte foregår i tørre områder, er det et problem. Men det er også selve transporten af risen, der belaster. Meget værre er dog de mange hundredetusind tons af sojabønner, der fragtes fra den ene ende af kloden til den anden for at blive puttet i køerne, så folk i Vesten kan spise kød. DET er stort spild. Nyd blot dine ris en gang imellem og byt måske somme tider ud med korn fra vore breddegrader.
Kh Kirsten
Ja hold da op kære Kirsten, der er virkelig mange belastende faktorer i spil her 😥
Jeg må endda med skam erkende, at jeg har haft en tendens til at kassere en rest kogte ris, det vil jeg aldrig gøre mere, de kan jo snildt indgå som ingrediens i feks en vegetardelle, det vil jeg virkelig tænke over, så tak for den gode lærdom.
Kærlig hilsen Jette.
Ja Jette, mad og valget af mad har en enorm effekt på verden omkring os. Jeg plejer at sige, at hver gang vi tager en bid mad i munden, har det effekt på den anden side af kloden.
Og netop rester af ris og andre korn kan finde rigtig god anvendelse i en suppe eller salat. Fortsat god fornøjelse med alt det gode grønne, rester eller ej …
Kærlige hilsener fra Kirsten
Utroligt lækker ret, den vil jeg servere for kødælskere
Hvor er det dejligt at høre, Viveca. Jeg håber, dine kødelskere vil blive overbevist om, hvor lækkert det grønne er.
Kh Kirsten
Hej Kirsten.
Dine opskrifter ser rigtig lækker ud, tro jeg vil bruge den til at leve mere vegetarisk. Jeg har et spørgsmål til denne opskrift, jeg tåler ikke champignon og svampe, er det muligt erstatte den med noget andet ?
Kære Gert,
Mange tak. Det glæder mig. Jeg håber, du får mange gode, grønne smagsoplevelser.
Jeg kan ikke komme i tanker om noget, der direkte kan erstatte svampe. I denne opskrift ville jeg nok tilsætte meget små terninger af fennikel – mest for konsistensens skyld. Du kan også blot udelade svampene.
Kh Kirsten
Ok 🙂 vil jeg prøve. Kom tanke om måske aubergine, for konsistensen skyld. Jeg må igang med at prøve 🙂 . Tak for svar.
Det er en god idé med aubergine. Den havde jeg ikke tænkt på!
Kh Kirsten
Hvornår bruger man 11/2- 2 dl fløde? Synes ikke jeg kan se det i beskrivelsen.
Kære Hanne,
Jeg beklager forglemmelsen, men mandelmælken skal tilsættes de svitsede svampe.
God fornøjelse,
Kh Kirsten
Du skriver følgende “Purér linser og sojaflager i grøntsagsmaskinen.” – er en grøntsagsmaskine en almindelig blender eller ???
Kære Peter,
Du kan bruge en foodprocessor, eller du kan blende blandingen.
Begrebet køkkenmaskine er lidt uklart, så tak fordi du gjorde mig opmærksom på det. Jeg har nu udtrykt mig lidt tydeligere i opskriften.
Rigtig god fornøjelse med rullerne.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy