fennikelslaw med ærter og sprød boghvede
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in salater
.
en salat med let lakridssmag
Du kan måske nå at bruge årets sidste friske ærter i denne salat. Ellers må du gå over til de frosne.
.
en knold med antennerne ude
Fennikel har en mild lakridsagtig smag, der passer fint sammen med bl.a. citrusfrugter.
.
mange gode kræfter samlet i én salat
Der er masser af “krudt” i fennikelsalaten, bl.a. grapefrugt med masser af C-vitaminer, ærter med mange antioxidante stoffer og vitaminer som A- (betacaroten) og B.
Fennikel er fiberrig og indeholder A- (betacaroten), B- (folin og riboflavin) og C-vitaminer samt mineraler som jern, fosfor, kalk og magnesium.
drys med ristet boghvede
Det er altid dejligt med et drys “knas” på en salat. Her foreslår jeg ristede boghvedekerner. Boghvede er et virkelig sundt produkt, som vi med stort udbytte kan spise meget mere af. I gamle dage var boghvedegrød basiskost i mange hjem, men “smartere” produkter har trængt boghveden ud. Det er synd. For boghvede kan levere meget mere end grød. Læs om mange af boghvedens fortræffeligheder her og her.
fennikelslaw med ærter og boghvededrys
1 stor fennikelknold
1 rød grapefrugt
100 g bælgede ærter
50 g sorte oliven
50 g boghvedekerner
1 bdt bredbladet persille
1 bdt purløg
dressing:
4 spsk olivenolie
3-4 spsk grapesaft
1-2 spsk blåbær- eller ahornsirup
1 fed knust hvidløg
4-5 kardemommekapsler eller 1 tsk knust kardemomme (kan udelades)
Skær fennikelknolden i meget tynde skiver. Det er nødvendigt at bruge et mandolinjern, for at få skiverne helt tynde.
Tag kødet ud af grapefrugten og skær det i mindre stykker.
Bland fennikel, grapefrugt, ærter og oliven med de to slags urter.
Rør en dressing af olie, citrussaft, sirup og knust hvidløg.
Tag frøene ud af kardemommekapslerne og stød dem i en morter. Rør dem i dressingen og smag godt til med salt, peber og sirup.
Rist boghvedekernerne på en tør pande, til de er gyldne.
Hæld dressingen over salaten og vend rundt. Drys med boghveden.