spidskålsfad med svampe, pesto og sprød quinoa
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
C-vitaminer lag-på-lag tanker kroppen op
Vi kan dårligt få kål nok, og det er heldigvis ikke noget man behøver at lokke med, når det handler om den lækre spidskål. Der er sprøde spidskål fremme året rendt, og jeg har her bagt de lysegrønne blade lag-i-lag med en pesto af de C-vitaminrige ramsløg. Faktisk indeholder de lancetformede grønne ramsløgblade mange gange mere C-vitamin end citroner.
Jeg har brugt ramsløg i pestoen, men det går også fint med grønkål, basilikum eller persille.
Ramsløgene boomer i april-maj, og kender du et sted, hvor de gror, kan du høste dem i mængder – ganske gratis. Lav gerne en stor portion pesto. Den kan holde sig en uges tid i køleskabet, og du kan nyde den som tilbehør til frikadeller, som fortyndet dressing til salater eller som topping på supper. Har du noget til overs, kan pestoen fryses ned i mindre portioner. Så har du altid en karakterstærk smagsgiver ved hånden.
ramsløgpesto
Servér et stykke godt brød til spidskålsretten – og gerne en salat, f.eks. salat med hel boghvede.
.
De kogte quinoafrø bliver sprøde, når de har været en tur i ovnen.
.
spidskålsfad med svampe, pesto og sprød quinoa
(4 personer)
100 g rød quinoa
1 spidskål, ca. 600 g
150 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk kokos- eller olivenolie
250 g svampe, fx portobello- eller champignon
2 spsk citron- eller limesaft
1 1/2 dl sojafløde, mandelfløde eller anden fløde
1 1/2 dl kogevand fra spidskålen + væde fra svampene
2 tsk maizenamel
1 portion ramsløg-, koriander eller basilikumpesto – eller færdigkøbt pesto
Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter. Hæld evt. overskydende vand væk.
Del spidskålen i hele blade. Skær det inderste stykke og stokken i fine strimler.
Damp de hele blade i kogende vand, til de er bløde, et par minutter. Afdryp dem. Gem kogevandet.
Skær løgene i tynde både og hak hvidløgene. Skær svampene i skiver.
Svits løg og hvidløg, til de er let gyldne. Tilsæt svampene og den strimlede spidskål. Svits endnu 3-4 minutter. Hæld citronsaften ved og drys med lidt salt og peber.
Bring fløde, kogevand og evt. væde fra svampene i kog og jævn sovsen med maizenamel rørt ud i lidt vand. Lad sovsen koge op og smag til med salt og peber.
Lav pestoen. I forårsmånederne er det fint at bruge ramsløg, på andre tider af året kan man vælge koriander- eller basilikumpesto. Eller brug en færdigkøbt pesto.
Læg retten sammen i et ovnfast fad: læg først et lag spidskålsblade, derefter et lag svampe, et lag pesto og lidt quinoa. Dryp med 1/3 af sovsen.
Læg endnu et lag og slut af med et lag kålblade og et lag sovs.
Drys det sidste quinoa øverst og sæt fadet i en 200 grader varm ovn.
Bag spidskålsretten til overfladen er gylden, ca. 30 minutter.
Drys med lidt frisk koriander, ramsløg eller anden krydderurt.
Utrolig dejlig ret – det tar’ lidt tid at lave veggemad men det smager altså godt 🙂
VH
Birgit
Kære Birgit,
Mange tak for den dejlige kommentar. Jeg er altid glad, når læserne af bloggen får gode smagsoplevelser. Det er jo ikke mindst dét, det drejer sig om, når man spiser!
Og ja, måske tager det lidt længere tid, men når man tænker på, hvor meget godt den grønne mad fører med sig, bærer det lønnen på alle planer.
Kh Kirsten
Har lige købt din bog og vil starte detox-kuren på mandag. Er spændt på virkningen 🙂 Dine opskrifter virker lovende !
VH Birgit
Kære Birgit,
Der glæder mig, at du har fået min nye bog. Jeg håber meget, at du bliver glad for kuren og at du vil nyde maden. Skriv gerne tilbage senere, hvad du synes.
God fornøjelse – og
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Tak for al den fantastiske inspiration du giver her og i dine bøger. Jeg bruger med stor vellyst dine opskrifter 🙂 Da jeg desværre ikke så godt kan tåle løg, vil jeg høre, hvad du kan foreslå at bruge istedet som smagsgiver?
Mange hilsner
Gitte
Kære Gitte,
Hvor dejligt at høre, at du spiser med vellyst! Det er lige netop dét, jeg gerne vil skabe med mine opskrifter. Mad skal være oplevelse og nydelse. Tak for den fantastiske ros.
Med hensyn til erstatning af løg er det ikke nemt at finde noget, der direkte kan erstatte løg. Du kan evt. svitse meget tyndsnittet fennikel. Det giver ganske vist en lettere lakridssmag, så det forudsætter, at du kan lide lakrids.
Den fermenterede soja, der hedder tamari (eller shoyu) indeholder den eftertragtede umamismag, og den kan du smage de fleste retter til med. Brug af både friske og tørrede krydderurter (og krydderier) er også fine smagsgivere.
Hvis du kan tåle porrer, er et naturligvis en oplagt mulighed.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten,
Tak for dit svar. Jo du er så sandelig i stand til at præsentere dine læsere for mad der giver oplevelse og nydelse. Dine billeder er det første der giver mundvand, farverne, præsentationen mv., når man så afprøver dem, ja så er oplevelsen total 🙂
Jeg vil prøve det med fennikel, som jeg holder meget af, og heldigvis er jeg glad for lakrids ;). Det med tamari og lign. vil jeg også prøve, glemmer vist at bruge det. Porrer spiser jeg kun det grønne af. Heldigvis bruger jeg meget både friske og tørrede krydderurter/-krydderier. Tak for god inspiration.
Kh Gitte
Kære Gitte,
Tak, tak. Tusind tak! Dejligt at jeg kan levere sådan nogle oplevelser. Jeg fortsætter i samme spor.
Jeg håber, ideerne til gode smagsgivere vil give dig endnu flere gode oplevelser.
Kh Kirsten
Hej Kirsten,
Det lyder som en dejlig ret. Hvor mange personer (hvis der også er en salat og brød) vil du tro, at der er mad til?
Kære Benedikte,
Alle retter på bloggen er til 4 personer. God fornøjelse med spidskålen!
Kh Kirsten
Kære Kirsten!
Mane tak fordi du fandt opskriften på spidskålsfad med svampe, pesto og sprød quinoa. Det smagte fantastisk. Siden har vi faktisk kun spist aftensmad efter dine opskrifter (det eneste, vi ikke brød os om, var blomkålssovsen til de mandelfars fyldte squash. Det var nok mynten; men pyt vi gemmer ,myten til lidt kolde sommerdrinks).
Nu har jeg lige lavet vores madplan (aftensmad) frem til og med på søndag, og jeg glæder mig til hver eneste ret.
Kh Marianne
Kære Marianne,
Det var dejligt, jeg kunne hjælpe med spidskålsretten. Og så er det SÅ skønt at høre, at retten også faldt i smag. Og jeg er sandelig stolt over, at I har fået lyst til at afprøve flere af mine “opfindelser”. Noget vil sikkert falde mere i smag end andet, og du kan jo altid justere, fx at udelade mynte, hvis det ikke er et yndlingskrydderi.
Rigtig god fornøjelse med madplanen.
Kh Kirsten
Hold nu op, hvor smager det dejligt!
Min udgave blev ikke så fotogen, men smagen opvejede det hele. Bestemt en ret, der kommer på bordet igen.
Kh mette
Kære Mette,
Ih, hvor er jeg glad for at høre det. Det glæder mig altid, når en ret falder i smag – og dejligt at du tager den på “repetoiret”!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy