Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

11

april 2016

14

KOMMENTARER

spidskålsfad med svampe, pesto og sprød quinoa

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

C-vitaminer lag-på-lag tanker kroppen op 

sspidskålsgratin-m-pesto.3

Vi kan dårligt få kål nok, og det er heldigvis ikke noget man behøver at lokke med, når det handler om den lækre spidskål. Der er sprøde spidskål fremme året rendt, og jeg har her bagt de lysegrønne blade lag-i-lag med en pesto af de C-vitaminrige ramsløg. Faktisk indeholder de lancetformede grønne ramsløgblade mange gange mere C-vitamin end citroner.

Jeg har brugt ramsløg i pestoen, men det går også fint med grønkål, basilikum eller persille.

Ramsløgene boomer i april-maj, og kender du et sted, hvor de gror, kan du høste dem i mængder – ganske gratis. Lav gerne en stor portion pesto. Den kan holde sig en uges tid i køleskabet, og du kan nyde den som tilbehør til frikadeller, som fortyndet dressing til salater eller som topping på supper. Har du noget til overs, kan pestoen fryses ned i mindre portioner. Så har du altid en karakterstærk smagsgiver ved hånden.

 

ramsløgpesto

ramsløgpesto.2

 

Servér et stykke godt brød til spidskålsretten – og gerne en salat, f.eks. salat med hel boghvede.

spsidskålsgratin-m-pesto

De kogte quinoafrø bliver sprøde, når de har været en tur i ovnen.

 .

spidskålsfad med svampe, pesto og sprød quinoa

(4 personer)

100 g rød quinoa

1 spidskål, ca. 600 g

150 g løg

4 fed hvidløg

2 spsk kokos- eller olivenolie

250 g svampe, fx portobello- eller champignon

2 spsk citron- eller limesaft

1 1/2 dl sojafløde, mandelfløde eller anden fløde

1 1/2 dl kogevand fra spidskålen + væde fra svampene

2 tsk maizenamel

1 portion ramsløg-, koriander eller basilikumpesto – eller færdigkøbt pesto

 

spidskålsgratin-m-pesto.1

Skyl quinoaen og kog den i dobbelt mængde vand ca. 20 minutter. Hæld evt. overskydende vand væk.

Del spidskålen i hele blade. Skær det inderste stykke og stokken i fine strimler.

Damp de hele blade i kogende vand, til de er bløde, et par minutter. Afdryp dem. Gem kogevandet.

Skær løgene i tynde både og hak hvidløgene. Skær svampene i skiver.

Svits løg og hvidløg, til de er let gyldne. Tilsæt svampene og den strimlede spidskål. Svits endnu 3-4 minutter. Hæld citronsaften ved og drys med lidt salt og peber.

Bring fløde, kogevand og evt. væde fra svampene i kog og jævn sovsen med maizenamel rørt ud i lidt vand. Lad sovsen koge op og smag til med salt og peber.

Lav pestoen. I forårsmånederne er det fint at bruge ramsløg, på andre tider af året kan man vælge koriander- eller basilikumpesto. Eller brug en færdigkøbt pesto.

Læg retten sammen i et ovnfast fad: læg først et lag spidskålsblade, derefter et lag svampe, et lag pesto og lidt quinoa. Dryp med 1/3 af sovsen.

Læg endnu et lag og slut af med et lag kålblade og et lag sovs.

Drys det sidste quinoa øverst og sæt fadet i en 200 grader varm ovn.

Bag spidskålsretten til overfladen er gylden, ca. 30 minutter.

Drys med lidt frisk koriander, ramsløg eller anden krydderurt.

 

spidskålsgratin-m-pesto.2

 

Share

14 Kommentarer

  1. birgit bech
  2. birgit bech
  3. Gitte Nielsen
      • Gitte Nielsen
  4. Benedikte
  5. Marianne Voss
  6. Mette Brinch

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.