rugbrød (glutenfrit) til påskefrokosten – nyd det med plante”sild”
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in brød, frokostretter, madpakke
.
glutenfrit hjemmebagt rugbrød
Bunden i en god frokost er en skive gedigent rugbrød!
Jeg tør næsten ikke nævne frokost, og da slet ikke påskefrokosten. Det føles som at sparke til nogen, der allerede ligger ned!
Mon ikke mange af os havde glædet os til hyggelige frokoster i påsken med familie og venner? Det bliver i år for de fleste i noget mindre forsamlinger og slet ikke den dejlige forårsfest, vi er vant til.
Men mad skal vi jo have, selv om det bliver i mere eller mindre isolation. Og et godt stykke rugbrød kan vi danskere ikke undvære, virus eller ej.
Jeg er selv begyndt at spise brød uden gluten, så her er min seneste opskrift på glutenfrit “rug”brød. Selv om man tåler gluten, er det en god idé at skære ned på for meget glutenholdig mad. Dit tarmsystem vil uden tvivl takke dig.
Brødet er selvfølgelig ikke RUGbrød, da det ikke indeholder rug. Det er ment som en erstatning for rugbrød.
.
nemt “rug”brød
“Rug”brødet er ganske nemt at bage. Det skal blot røres sammen og hæve natten over.
Det er vigtigt, at dejen har den rette konsistens. Når du rører dejen sammen, er det afgørende, at den ikke er for tør, når den sættes til hævning. De mange kerner vil nemlig opsuge en del væde.
Dejen skal være så tilpas blød, at du kan røre i den med en træske. Den skal på ingen måde være flydende men heller ikke så fast, at du ikke kan røre i den.
Når dejen røres igen efter hævningen og inden den kommes i formene, kan du justere, enten med mere vand eller mere mel.
.
brødet kan fryses
Du kan med fordel lave dobbelt portion dej, da brødet er velegnet til frysning.
Dejen kan også bages som boller.
.
“rug”brød med plante”sild”
En god skive brød fortjener et lækkert pålæg. Her er en helt ny opskrift på plante”sild” med masser af krydderier.
Se opskriften her.
glutenfrit “rug”brød
(2 et-liters forme)
200 g boghvedemel
200 g glutenfrit havremel
ca. 50 g glutenfrie havregryn
10 g gær
1/2 liter koldt vand
1 tsk sukker
2 spsk loppefrøskaller
2 spsk kakao eller carobpulver
2 spsk frugteddike
2 tsk salt
1/2 dl tamari (soja)
250 g hele frø og kerner, fx solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø, græskarkerner, nødder, mandler, boghvedekerner etc. (eller stenalderblanding)
Bland de to slags mel og havregrynene.
Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker og loppefrøskaller. Pisk i væden et par minutter.
Rør kakao, eddike, salt, mel og kerner i væden.
Vurdér konsistensen. Dejen skal være forholdsvis fast men ikke kunne æltes. Måske skal der tilsættes lidt flere havregryn.
Lad dejen hæve til næste dag eller mindst 8-10 timer.
Rør dejen igennem igen. Tilsæt evt. mere vand eller mere mel.
Fordel dejen i to 1-liters bageforme. Pres dejen godt sammen med en våd spatel. Glat dejen godt ud.
Lad dejen hæve endnu et par timer.
Skær et snit i dejen og sæt formene i en 250 grader varm ovn (varmluft). Bag brødene 10 minutter.
Skru varmen ned til 180 grader og bag brødene endnu ca. 40 minutter.
Tag brødene ud af formene og bag dem færdige, ca. 20 minutter.
Bank på brødene for at mærke om de er gennembagt. Pak dem ind i et klæde og lad dem hvile til næste dag.
.
.
Hej Kirsten.
Jeg har rigtig meget lyst til at prøve dit rugbrød. Jeg er i gang med Den medicinske seeres program og må ikke få æg, gluten og laktose. Skal også meget gerne undgå SOYA, majs og raps. Kan du foreslå et alternativ til tamari?
Tak for dine gode opskrifter 😊
Kh Iben (nybegynder i glutenfri og vegansk, men ikke nybegynder i mislykkede forsøg med erstatninger for hvedemel og æg) 😬😉
Kære Iben,
Det lyder godt. Jeg ved, at det kan være vanskeligt at starte med glutenfri bagning, men jeg er selv blevet glad for dette rugbrød. Jeg håber, at det også vil fungere for dig.
Du kan sagtens udelade tamari. Det er tilsat for farvens og saltets skyld. Tilsæt i stedet 2-3 tsk salt og mere kakao eller carobpulver.
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Det lyder fantastisk med et glutenfrit rugbrød, men jeg er allergisk over for boghvede, så kan jeg bruge et hvilket som helst andet glutenfrit melprodukt?
Kære Anette,
Det burde gå fint, hvis du erstatter boghvedemelet med 1/2 rismel og 1/2 majsmel.
God fornøjelse!
Kh Kirsten
Men det er jo nettop ikke et RUG brød, det er et groft kernebrød.
Kære Jenny,
Du har helt ret. Jeg kalder det rugbrød fordi det er en erstatning for rugbrød.
Kh Kirsten
Hej Kirsten, jeg har lige et spørgsmål om dejen skal hæve i køleskabet eller på køkkenbordet?
Mvh Alexandra
Hi Alexandra,
Dejen skal hæve ved stuetemperatur (fx i køkkenet).
Rigtig god fornøjelse.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
jeg har nu i flere måneder nydt dit brød som min kæreste bager til os. Det er “rigtig rugbrød” og kan bruges til alt det pålæg som traditionelt går godt sammen med rugbrød. Og så er det ikke fedt – som andre “rugbrødstyper” han ellers bager og hvori der indgår masser af forskellige frø og nødder.
Fordi jeg er så glad for brødet vil jeg gerne videregive min bagere erfaringer: efter loppefrøskallerne er kommet i væsken må der ikke gå mere ned 10 sekunder før melet kommes i. Resultatet er – ihvertfald her hjemme os os – en rigtig god hævning og god struktur. Desuden har han opnået et flot resultat ved at bruge bare en form til portionen og samme bagetid.
Kh Dorthe
Kære Dorthe,
Det er dejligt at høre, at du er glad for det glutenfrie brød.
Du skal have mange tak for de gode ideer. Jeg vil afprøve dem ved først givne lejlighed.
Jeg håber, at andre, der bruger opskriften, læser med her og får dine eksta tip.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy