rösti med krydrede kikærter
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in forretter, frokostretter, julemad
.
julen varer længe …
… koster mange penge
Selv i vores velfærdssamfund er der mennesker, der ikke har råd til at fejre den jul, de gerne vil. Det kan der være mange ulykkelige grunde til men også løsninger på, for et af de steder, man kan spare mange penge, er på den mad, man vælger.
Og superbillig mad kan sagtens smage supergodt og være superfestligt.
Det er nemlig nemt at tilberede festlige og velsmagende retter med meget små midler. Jeg har her lavet et eksempel: rösti med rosenkål og krydrede kikærter og rå, høvlet blomkål. Retten er ikke blot fyldt med masser af gode næringsstoffer, den vælter heller ikke budgettet. Samtidig skåner du krop, kræ og klode.
Rösti er en schweizisk ret med revne kartofler presset sammen og stegt på en pande. Oprindelig blev rösti spist som morgenmad, men serveret som her er de en lækker forret eller frokostret.
.
krydret velsmag
De små rösti får især smag af de krydrede kikærter og forskellige krydderurter. Den rå, tyndt høvlede blomkål giver lidt knas.
Jeg har valgt at stege små röstier, men du kan også stege en enkelt rösti på en stor pande.
.
Hvis du vil have “dyppelse” til de små rösti, kan du servere en limeyoghurt til, se nedenfor.
.
kartoffel- og rosenkålsrösti med spicy kikærter og høvlet blomkål
(4 personer)
kikærter:
150 g tørrede kikærter
1 spsk spidskommenfrø
2 spsk olivenolie
1 tsk røget paprika
½ spsk tørret oregano
salt, friskkværnet peber
rösti:
½ kg kartofler
250 g rosenkål
150 g rødløg
2-3 spsk kartoffelmel eller kikærtemel
olivenolie til stegning
1 lille kvart blomkål
evt. krydderurter
evt. 2 dl afdryppet planteyoghurt
1-2 spsk limesaft
ahornsirup eller anden sirup
.
Sæt kikærterne i blød i rigeligt vand ca. 8 timer. Afdryp dem og kog dem møre i nyt vand 15-20 minutter. Afkøl dem og lad dem blive tørre.
Rist spidskommenfrøene på en tør pande til de dufter. Tilsæt olien, kikærterne, paprika, oregano og et drys salt og peber.
Rist kikærterne til de er gyldne.
Riv kartoflerne til röstierne groft på et rivejern.
Snit rosenkålen fint.
Hak løgene fint. Bland de tre slags grøntsager og tilsæt lidt salt og peber.
Rør melet ud i 2-3 spsk vand og vend det godt rundt i grøntsagerne. Pres grøntsagerne godt sammen i en skål og lad dem hvile et kvarters tid.
Du kan stege röstierne på flere måder:
Du kan sætte dem på en godt varm pande med en ske og presse kartoffelmassen godt ned i panden, så de små pandekager hænger sammen.
Jeg har sat karoffelmassen ned i en rund metalform med en diameter på 8 cm. Men du kan også bruge en blinispande – eller du kan stege kartoffelmassen som én stor rösti. Du skal dog være opmærksom på, at den er svær at vende.
Skru ned for varmen og steg röstierne 6-8 minutter på hver side, afhængig af, hvor tykke de er.
Endelig kan du bage flere små eller én stor rösti i ovnen. Sæt kartoffelpandekagerne på bagepapir og bag dem i en 200 grader varm ovn. Vend dem, når overfladen er gylden.
Høvl blomkålen til meget tynde skiver på et mandolinjern.
Servér röstierne med kikærter og lidt høvlet blomkål på toppen.
Du kan evt. smage yoghurt til med limesaft, og måske en smule sirup samt salt og peber. Dryp det på röstierne og pynt evt. med lidt friske krydderurter.
.
.