majsbøffer med svampe, pommes frites og indisk spidskålssalat
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
majsbøffer med svampe – plantemad med mening
Da spaniolerne kom til Sydamerika omkring år 1500, forventede de at finde guld. Det gjorde de også. Masser!
Men for os europæere i dag er det endnu mere vigtigt, at de fandt kartofler, tomater, squash etc. – og den gyldne majs, som vi dengang heller ikke kendte i Europa.
For mig er majs en slags guld. Den lækre kolbe kan nydes på mange måder: den kan koges et par minutter og spises med en god olivenolie og masser af krydderurter, eller den kan grilles og spises som tilbehør eller forret. Og så kan kernerne selvfølgelig bruges i supper og salater eller – som her – i bøffer (og postejer).
Jeg kan rigtig godt lide produkter, der er i sæson i korte perioder af året som majs, men også fx asparges i forsommeren og svampe om efteråret. Så kan man gå og glæde sig til de kommer frem. Dét med at spise efter årstiden er en rigtig god idé.
Vi har i mange år dyrket fodermajs til grisefoder. Men det er helt ulogisk at putte så mange proteiner i dyrene, når vi mennesker meget mere fornuftigt selv kunne spise dem og derved også undgå en masse dyrplageri. Jeg synes, det fx er helt vildt at dyrke kæmpearealer med fodermajs, som går 100% til dyrefoder. Og når det gælder vores kornhøst, så sendes 80% gennem dyrene, før vi får gavn af proteinerne. Det er simpelt hen ikke klogt!
Det siger sig selv, at en af måderne, vi kan afhjælpe klimakrisen og verdens sultproblemer på er at skære drastisk ned på de store dyrehold og selv spise de proteinrige planter (de store dyrehold hænger jo også uløseligt sammen med antibiotika-dræberbakterien). Hvorfor gå den besværlige, kostbare, livsfarlige og unødvendige omvej gennem dyrene? Planterne smager jo guddommeligt, inden de bliver til kød!
majs er “guld”
Når du køber majs, skal du være opmærksom på, om kolberne er faste og saftspændte. Hvis først majsen er lidt halvvissen, er den ikke så sjov.
Fjern dækblade og de lange hår, før du koger den hele majskolbe eller skærer kernerne af.
.
majsbøffer til middagen eller madpakken
Majsbøffer er en god erstatning for de gammeldags svinefrikadeller. Bøfferne kan spises som middagsmad med kogte eller bagte kartofler – eller pommes frites, se nedenfor – samt en salat eller to, gerne en salat med bønner, da proteinerne i majs og bønner supplerer hinanden.
.
majsbøffer med svampe
100 g løg
100 g renset porre
4 fed hvidløg
3 spsk kokos- eller olivenolie
250 g svampe
150 g majs, evt. frosne
2 spsk citronsaft
2 spsk frisk timian eller 1 spsk tørret
50 g havregryn
1 dl mandel- eller sojafløde, evt. anden fløde
1-2 spsk tamari
1 æg
50 g havremel eller majsmel
kokosolie til stegning
Hak løg og hvidløg. Snit porrerne i ringe. Svits de tre ting i olie, til løg og porrer er bløde.
Skær svampene i små terninger og svits dem med 5-6 minutter. Tilsæt majs, citronsaft og timian og svits endnu et par minutter. Drys med lidt salt og peber.
Rør havregryn og fløde i grøntsagerne og lad farsen stå et kvarters tid. Smag godt til med tamari og evt. mere peber.
Rør ægget godt ud i farsen og tilsæt så meget mel, at farsen kan formes til flade bøffer. Brug melede hænder til at forme bøfferne.
Steg bøfferne gyldne i godt varm olie.
pommes frites til bøfferne
Servér fx ovnstegte, fedtfattige pommes frites til bøfferne. Se opskriften her.
en salat skal der også til
Spidskålssalaten smager dejligt til bøfferne, men da majs ikke indeholder alle essentielle aminosyrer, kan det være en god idé at spise bønner til. Det kan fx være baked beans eller sennepsmarinerede bønner.
Uhmmmmmmm ja hvad andet kan jeg skrive ???
Du er fantastisk
Dejligt at gå ud i dagen med dine smukke ord. Tusind tak, kære Wanda.
Knus fra
Kirsten
🙂
Ej, de majsdeller vil jeg lave og putte i fryseren til næste weekends fødselsdagsparty. Gad vide om man kan bruge physeliumskaller opløst i vand i stedet for æg til en veganer, har i hvert fald sat nogen i blød …
Det tror jeg bestemt du kan. Bag evt de veganske i ovnen. Jeg ønsker rigtig god fest. Kh Kirsten
Nå, så blev det lige tid til en tilbagemelding på de der bøffer. Ud gik lillemor for at indkøbe porre og svampe, som supplement til de hjemmedyrkede majs. Og hvad opdagede hun så da hun kom hjem? Ingen svampe…Havde glemt at købe dem ind. Ej altså… Hvad gør man så? Så tager man årets sidste hjemmedyrkede gule courget skærer den i tern og steger den på panden og tilføjer den til mixet i stedet for. Thumbs up fra lillemors mand som roste ‘Majsbøffer.. NU med courgetter’ – glad var lillemor for hendes umiskendelige opfindsomhed og madmod inspireret af den altid fantastiske frk. Skaarup.
…Og super godt fif at bruge majsmel, til at binde bøfferne sammen med, når man har en mand der er glutenintolerant!
Ej hvor dejligt.
Det er jo lige det Kirsten gerne vil med sine opskrifter.
Nemlig at vi bliver inspireret og laver vores egen udgave.
Kram til dig, Lillemor og Kirsten fra Wanda
Du får lige et kram tilbage, Wanda! Med tak for din hilsen.
Kære Grith,
Det er da en fantastisk historie! Tusind tak for den. Det gælder om at bruge fantasien, når man laver mad. Selvfølgelig kan ikke alt byttes ud med andet, men ofte kan man sagtens bruge en anden ingrediens, end den, der står i en opskrift. Noget af det dejlige ved at lave mad er jo, at man kan bruge sin fantasi.
Og så er det også dejligt at høre, at bøfferne blev gode.
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Disse “frikadeller” er en af vores gengangere i familien – super lækre 🙂
Ih, hvor er jeg glad for din besked. Tusind tak. Der er intet som tilfredse “kunder”. Jeg håber, du vil finde meget mere inspiration i min “frikadelle”-bog, som udkommer til februar.
Kh Kirsten
De er så lækre ,tænkte jeg havde nok til 3-4 gange i den portion ,men så kommer jeg til at hapse til frokost og natmad og så er der kun til 2 dage og den mangosalsa er eminent tilbehør
Kære Karin,
Sikken en fantastisk melding! Det glæder mig SÅ meget at høre. Tusind tak.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy