Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

mandag

16

december 2024

0

KOMMENTARER

julekalenderen 2024 – luk op for låge nr. 16 – en skøn gæsteret til jul

Skrevet af , Posted in festmad, hovedretter, julemad

.

en “bøf” af butternut til julens gæster 

Hvad giver man sine julegæster?

Græskar er blevet elsket vintermad. Fra stort set kun at blive syltet, er græskarret steget til gastronomiske højder. Især græskarsupper er blevet populære, men en butternutsquash kan også blive til lækker gæstemad. Jeg håber, den vil gøre en god figur som en juleservering.

.

butternutsquash

Disse store basser har beholdt deres engelske navn. Men de er et græskar og har et godt indhold af A-vitamin. I den tynde ende op mod stilkenden sidder frøkammeret.  Kernerne fjernes, før græskarret steges.

Butternutsquash er sågar blevet til elsket juleaftens-mad. Se min farserede hasselback-butternut.

.

“bøfferne” serveres på labneh

Labneh stammer fra Mellemøsten, og består af afdryppet yoghurt. Her er yoghurten smagt til med ingefær og sumak.

Sumak er et syrligt krydderi, som kommer fra det samme område. Har du ikke sumak, så smag i stedet yoghurten til med lidt citronsaft.

.

Se opskrift på labneh her.

.

med guf på toppen

Græskar har ikke meget smag i sig selv. Derfor serveres “bøffen” med marinerede skiver på toppen, som giver sød syrlighed. De stegte kålblade giver sprødhed, og de tamari-ristede græskarkerner tilfører den eftertragtede umamismag Hvis du synes, det er for mange elementer, kan du udelade de grønne blade.

.

butternut”bøffer” med labneh, marineret græskar og sprød kål

(4 personer)

1 butternutsquash

1/2 -1 spsk spidskommenfrø

4 spsk koncentreret hyldeblomstsaft eller mirin

1-2 spsk ris- eller frugteddike

salt, friskkværnet peber, rørsukker

1 portion labneh

frisk ingefær

sumak (kan evt. udelades)

25 g græskar- eller solsikkekerner

2 spsk tamari

olivenolie

små blade af palmekål eller grønkål

.

Skræl græskarret og høvl ca. 16 tynde skiver på et mandolinjern. De skal marineres og gerne laves nogle timer, eller dagen, før serveringen.

Marinaden: stød spidskommenfrøene i en morter og rist dem i en gryde, til de dufter.

Tilsæt hyldeblomstsaft, eddike og et drys salt og peber. Smag evt. til med en smule sukker.

Bring blandingen i kog og læg græskarskiverne i marinaden. Lad den koge op og tag gryden fra varmen. Lad skiverne afkøle i marinaden.

Lav en portion labneh. Smag den til med salt, peber, ingefær og sumak. Sæt labneh’en til side.

Varm sojaen op på en pande og tilsæt 1/2 spsk olivenolie. Rist solsikkekernerne, til de er helt tørre. Sæt dem til side.

Steg små stykker palmekål eller grønkål i lidt olie på en pande – eller pensl bladene med lidt olie, og bag dem i ovnen ved 180 grader nogle få minutter, til de er sprøde. Hold øje med dem. Sæt de grønne blade til side.

Skær resten af græskarret i ca. 2 cm tykke skiver. Fjern evt. kerner. Regn med ca. to skiver pr. person.

Steg skiverne gyldne på begge sider i olie.

Anret ”bøfferne” med labneh i bunden. Afdryp det marinerede græskar og læg en lille portion på hver ”bøf”. Pynt med de grønne blade og drys med græskarkernerne.

.

.

 

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.