grønkålspesto
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in tilbehør
grønkål er powerfood
grønkål er en rigtig booster for kroppen, som de små celler sukker efter her sidst på vinteren. Som en af de sundeste af kålsorterne har grønkål helt fortjent fået betegnelsen “Dronningen af grønt”.
De krøllede grønne blade gemmer på meget beta-caroten (forstadiet til A-vitamin), som bl.a. er godt for øjnene, og K-vitamin samt B- og C-vitaminer. Grønkål er også rig på kalk, fosfor, mangan og er en af de bedste kilder til magnesium, som mange er i underskud med. Både kalk og magnesium er vigtige for knoglerne, og spiser man ikke mælkeprodukter, er det ekstra vigtigt at spise mange kalk- og magnesiumrige grøntsager som grønkål og broccoli.
Grønkål indeholder kun 33 kalorier pr. 100 g. Det betyder, at grønkål er en af de mest kaloriefattige grøntsager med flest opbyggelige stoffer pr. kalorie.
undgå spild
Jeg kan høre rundt omkring, at folk smider rigtig meget spiseligt væk fra grøntsager. Fx kasseres den tykke stok på broccoli og midterstykket i blomkål. Jamen! det er da for galt. Det er absolut spiselige ting, og det samme er mange blade fra kål og rodfrugter. Tænk kreativt. Hvis du ikke lige kan finde anvendelse for det “ekstra” i en salat eller suppe, så brug blade, stokke etc., når du koger bouillon.
Når det gælder grønkål, kan du anvende midterribberne på grønkålsbladene til en lækker forret, se tip nedenfor.
grønkålspesto
50 g cashewkerner, mandler eller hasselnødder, evt. græskarkerner eller pinjekerner
100 g grønkål
2 fed hvidløg
ca. 1/2 dl oliven- eller rapsolie
evt. 50 g tør ost (vegansk) – kan udelades
citronsaft
Rist cashewkernerne gyldne på en tør pande.
Riv kålen af midterribberne i små stykker og kom dem i blenderen sammen med nødder, hvidløg og olie.
Blend til pestoen er pureret. Rør evt. lidt vand i – eller mere olie, hvis du ikke tæller kalorier.
Riv osten og rør den i.
Smag til med salt, peber og citronsaft.
tip
Gem midterribberne af grønkålen og spis dem som asparges. Damp stænglerne let og servér dem med vinaigrette er dit yndlingsdip.
Kære Kirsten. Som altid spændende opskrifter fra dig, som her grønkålspesto 😊 Jeg har lige et spørgsmål. Hvis man rister diverse nødder, mandler og kerner, som man anvender i fx pesto, så fremhæver man smagen – sådan har jeg forstået det. Men skader man ikke de sunde fedtstoffer i fx mandler, når man opvarmer dem?? Kh Ninna
Kære Ninna,
Mange tak for din hilsen. Dejligt at høre, at du kan bruge opskrifterne. Det er rigtigt, at nødder, mandler etc. ristes for at fremhæve smagen. Det ser ud, som om mandlerne etc. mister en smule B-vitaminer og mineraler, men det er i en mængde, der ikke har nogen praktisk betydning. Er du i tvivl, så kan du sagtens lade være med at riste produkterne.
Al mad ændrer sig under tilberedningen, og faktisk er det sådan, at visse grøntsager, krydderier etc. skal opvarmes for at man får det fulde udbytte af næringsstofferne. Det gælder fx broccoli, rosenkål, gulerødder, gurkemeje. Det kan du læse mere om i min nye bog “Powerfood revolutionen”.
Kh Kirsten
Hei!
Jeg har nettopp oppdaget siden din, og liker det jeg leser :))
I år har jeg dyrket grønnkål i høybed, og etter en kamp med både grevling, kålmark og brunsnegler, har jeg vunnet og er igang med å høste i rikelige mengder. Grønnkålpesto er et av produktene jeg lager, og jeg vil bare nevne at jeg gir den et lite oppkok/forveller den + at jeg bruker tørristede solsikkekjerner i den. Dermed kan alle allergikere nyte produktet, som også holder seg seg lenger enn når grønnkålen er rå.
Takk for all inspirasjon du gir her og lykke til videre!
Hi Anne,
Mange tak for din hilsen. Det er dejligt at høre, at du har fundet siden.
Ja, det er ikke nemt at have hverken grønkål eller andre gode grønne sager i fred for snegle og andre sultne smådyr.
Men det er godt, at der blev lidt til overs til dig, og du skal have mange tak fordi du deler ideerne med at blanchere grønkålen og at bruge solsikkekerner. Det er altid dejligt at dele sine gode ideer med andre. Tusind tak – og velkommen tilbage på bloggen!
Kh
Kirsten
Hvor længe kan grønkålspesto holde sig spiseklar
Kære Brit,
Grønkålspestoen kan holde sig i køleskabet 3-4 dage, men du kan også fryse den ned.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Hvor finder du det veganske tør ost?
Mvh Dorte
Kære Dorte,
Supermarkederne har forskellige slags plantebaseret ost. Jeg har dog endnu ikke fundet noget, der minder om parmesan.
Du kan evt. selv lave en plantebaseret “ost” af finthakkede cashewnødder, salt og kapers. Den kan dog kun bruges til drys.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy