opdaterede boller i karry
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
mormormad på den kærlige måde
Mormormad er hipt lige nu. Måske er det en reaktion på det nye nordiske køkken. Hvis du også har fået lyst til en gammel nordisk ret, så er her en klassiker.
Jeg undrer mig altid over, hvorfor så mange vælger at spise kød, når det er muligt at lave de fleste retter uden at det belaster dyrene og klimaet. Her er forslag til, hvordan du kan lave boller til den gamle klassisker. Jeg har tidligere bragt en opskrift på boller i karry. Her var bollerne lavet af bønner, men nogle kunne ikke få bollerne til at hænge ordentlig sammen. Derfor har jeg nu lavet denne opdaterede og forbedrede udgave af boller i karry.
Du kan også vælge disse valnøddefalafler.
røde ris
Jeg har valgt at servere en blanding af brune ris og røde ris til curryretten. Brune upolerede ris er meget mere næringsrige end de hvide polerede (indeholder mange B-vitaminer og fibre). Og de røde ris er så endnu en tand sundere end både de polerede og de brune.
Man har i årtusinder spist røde ris i Østen, og de er altid blevet anset for sunde.
Røde ris er ikke “født” røde. Den røde farve skyldes en gærsvamp, Monascus purpureus, som gror på risen. Når man køber risen, er svampen væk, men den har efterladt nogle sundhedsmæssigt aktive stoffer, de såkaldte statiner, som virker k0lesterolsænkende. Der er altså al mulig grund til at få de røde ris på menuen.
.
boller i karry
boller:
50 g røde linser
2 spsk HUSK (loppefrøskaller)
3/4 dl vand
100 g kartofler
200 g squash
2 spsk finthakket skalotteløg
4 spsk fuldkornsrismel
evt. 1/2 spsk spidskommenfrø
chiafrø, hørfrø, sesamfrø
sovs:
75 g æble
75 g gulerod
3 spsk olivenolie
2-3 tsk karry afhængig af styrken
2 tsk gurkemeje
1/2 tsk friskkværnet peber
2 spsk hakket skalotteløg
3 spsk hvedemel eller rismel
ca. 2 dl grøntsagsbouillon
ca. 2 dl kokosmælk eller anden mælk
citronsaft
evt.chili
ris:
125 g hvide eller brune ris
125 g røde ris
50 g rosiner
Kog linserne i dobbelt mængde vand ca. 15 minutter. Afdryp dem, hvis der er mere væde tilbage.
Pisk imens loppefrøskallerne ud i vandet. Brug en elpisker og pisk et par minutter.
Riv squash og kartofler ned i en sigte. Drys 1/2 spsk salt på og vend det godt ind i grøntsagerne. Lad dem stå 15-20 minutter.
Skyl de revne grøntsager med koldt vand og pres så meget væde ud af dem som muligt.
Bland de kogte linser i loppefrøskallerne og pisk til massen hænger helt sammen. Tilsæt de revne grøntsager og pisk et øjeblik til farsen næsten slipper skålen.
Rør de hakkede løg i sammen med rismel, spidskommenfrø og lidt peber.
Smag godt til. Farsen vil formentlig være salt nok fra udblødningen. Hvis ikke, tilsættes også lidt salt.
Lad farsen stå i køleskabet en halv times tid, før den formes til 16-18 små boller.
Du kan trille bollerne i chiafrø, hørfrø eller sesamfrø eller alle tre slags frø. Jeg har valgt alle tre.
Sæt bollerne på bagepapir på en bageplade og sæt pladen i en 200 grader varm ovn. Bag bollerne 10 minutter. Vend dem og bag dem 15-20 minutter på den anden side.
Bollerne kan laves i forvejen, evt. dagen før retten skal serveres, og varmes op i ovnen.
Lav sovsen: skær æble og gulerod i meget små terninger eller riv dem på rivejernet.
Varm olien op i en lille gryde og tilsæt karry efter smag samt gurkemeje og peber. ”Brænd” krydderierne af og tilsæt skalotteløget. Svits det et par minutter.
Drys melet i og bag sovsen op med bouillon og mælk. Rør æble og gulerod i sovsen og lad den simre for svag varme 4-5 minutter.
Smag godt til med salt, citronsaft og et nip sukker. Hvis du er ”hard core”, kan du også tilsætte lidt frisk hakket chili eller tørrede chiliflager.
Kog de to slags ris efter anvisningen på pakkerne. Hvis du bruger brune ris, kan du koge de to slags ris i samme gryde, 30-35 minutter.
Tilsæt et lille drys salt og rosinerne, efter 20 minutters kogetid.
Ved serveringen sættes 2-3 varme boller i hver tallerken, og den varme sovs hældes over. Det er ikke nogen god idé at varme bollerne op i sovsen, da de så bliver for bløde.
Mums! ! Dem glæder jeg mig til at lave. Bliver lækker sulten ved alle de lækre ingredienser som skal i.
De skal laves. Altid dejlige opskrifter fra dig Kirsten.
Hilsen Anna
Kære Anna,
Hvor er det dejligt at høre, at du bliver lækkersulten bare ved at læse og kigge billeder! Jeg håber, smagsoplevelsen vil leve op til forventningerne. Jeg synes selv, den gamle klassiker vinder betydeligt smagsmæssigt (og bestemt også ernæringsmæssigt) ved at blive omskabt i en grøn udgave.
Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Når jeg laver karrysovs, kommer jeg røde linser i i stedet for mel.
Hilsen
Grethe
Kære Grethe,
Mange tak for den gode idé. Røde linser jævner jo godt, så det er ikke mindst noget, som jeg tror glutenallergikere vil glæde sig over.
Kh Kirsten
kære Kirsten, i går prøvede jeg din ( gamle ) opskrift, og den mislykkedes het og aldeles. vi prøvede at koge bollerne, bagefter bagte vi dem, men nej! de røg altså i skraldespanden. så nu glæder jeg mig til at prøve denne opskrift. kan bollerne fryses? hilsen Heidi.
Kære Heidi,
Det er jeg godt nok ked af at høre. Bollerne har fungeret fint nok for mig, men de er ikke helt nemme at have med at gøre. Det er der andre, der har sagt. Og det er SÅ ærgerligt at spilde både gode råvarer og sin kostbare tid. Derfor har jeg nu slettet opskriften helt. Der er ingen grund til, at andre skal have den samme dårlige oplevelse.
Jeg ved ikke, om du har set min opdaterede version af boller i karry. Ellers kig her: http://wp.me/p5bjYH-2A9. De boller tror jeg ikke, du kan mislykkes med.
Kh Kirsten
Man kan også gøre det meget nemmere ved at bruge de udmærkede grøntsagsbullar fra IKEA. Lav en lækker karrysauce med porre og æble og chutney.
Kære Annette,
Mange tak for dit tip. Det lyder som en god idé på en travl dag. Desværre bor jeg ikke selv i nærheden af et Ikea-varehus, så jeg må nok nøjes med de hjemmelavede.
Kh Kirsten
Kære Kirsten.
Jeg har i aften lavet denne ret til min kæreste, min datter på snart tre og mig selv. Og jeg har lyst til at sige, at jeg virkelig synes, det smagte skønt! 🙂 Min datter var vild med det (og hun har til tider tendens til at være lidt kræsen) og min kæreste og jeg er enige om, at det smagte bedre end den originale kød-version. Det er bestemt ikke sidste gang, vi laver det herhjemme.
Så jeg vil bare sige tusind tak for at dele dine skønne grønne opskrifter!
Venlig hilsen,
Silja
Kære Silja,
Hvor er det dog fantastisk at høre! Når jeg læser din hilsen, føler jeg virkelig, at jeg ikke har levet forgæves! Hjertelig tak for den fantastiske ros.
Og jeg deler gerne. Det bærer lønnen i sig selv, når jeg får en hilsen som din. Jeg håber, at jeg kan glæde dig og familien med mange flere gode smagsoplevelser fremover.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Helt enkelt: Hvordan ville du fryse dem? Alene og så lave sovsen på dagen, eller med sovs og det hele? Jeg har brug for nogle gode, grønne fryseretter til hverdagen.
Mange hilsner og tak,
Lene
Kære Lene,
Det er altid dejligt med nogle retter i fryseren, men faktisk har jeg ikke prøvet at fryse denne ret ned. Både “kød”boller, frikadeller, bøffer etc. af plantefars har tendens til at smuldre lidt, hvis de fryses og derefter optøs.
Men jeg tror, jeg vil anbefale dig at fryse både sovs og boller ned og varme det op sammen i ovnen. Så tror jeg, det vil være O.K.
I øvrigt kan du altid fryse postejer og pateer – især holder de godt sammen, hvis du bruger æg.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Jeg har længe kunnet være i det vegetariske køkken uden at have haft brug for at købe alt for mange forskellige ingredienser (jeg er på SU) 🙂
Kan jeg udelade eller erstatte loppefrøskaller?
Tak, for dejlige opskrifter!
Kh og glædelig jul.
Kære Frederikke,
Jeg kan tænke mig, at det er nødvendigt for dig at tænke dig om, når du køber ind. Heldigvis er det sådan, at når man har købt en pakke et eller andet, holdet det ofte i lang tid. I supermarkederne koster en pose loppefrøskaller ca. 20-25 kr. og der er til rigtig mange frikadeller, bøffer etc.
Men hvis du spiser æg, erstatter du blot 1 spsk loppefrøskaller med et æg. Du kan også i mange tilfælde blot bruge havregryn som bindemiddel, evt. hjulpet af lidt rasp.
Rigtig god fornøjelse – og glædelig jul til dig.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Bedst som man tror at man har styr på det hele…
Jeg startede med at lave bollerne og fik nok ikke presset nok vand ud af grøntsagerne, lavede dobbelt portion og brugte 2 æg istedet for loppefrøene. Thermomixen kalrede både at snitte og alt det andet, men farsen lignede en tyk suppe. Det er der råd for… mere rismel, derpå kilovis af havregryn, for endelig at plumbe uanede mængder af seitan ned (så får jeg kødbiddet). Nå, farsen blev endelig færdig, og så rullede jeg den i tjære og fjer, eller hør- og sesamfrø.
Det endte med at vi fik rundstykker i karry. En lidt spøjs oplevelse. Freya kiggede på det, og valgte klogt at lade boller være boller.
🙂
Peter
Hi Peter,
Ja, sådan en besked er jeg jo slet ikke glad for at få! For tænk nu, hvis det er opskriften, der er noget galt med??? Nå, det er vel utænkeligt!
Det lyder virkelig ikke godt. Selv kunne jeg aldrig spise rismel i de mængder, du nævner. Men er det ikke sådan, at den dér Thermomix kan spolere hvad som helst? Du skal jo helst have noget for pengene!
Jeg tror bollerne skal laves med håndkraft og kærlighed. Prøv det engang og lad mig høre.
Køz 💋 fra
Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy