æltefrit grydebrød – grundopskriften
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in Uncategorized
.
brødet der lykkes – hver gang!
succes for brødbøger – også i udlandet
De to bøger, jeg har udgivet om det æltefri grydebrød, “Verdens bedste brød” og “Det æltefri grydebrød”, er tilsammen udkommet i 20.000 eksemplarer i Danmark.
I sidste uge udkom så “Det æltefri grydebrød” i Tyskland, Norge og Sverige. For at fejre begivenheden får du her grundopskriften på det fantastiske, æltefri brød.
Ud fra denne grundopskrift kan du skabe en lang række brød efter din egen smag. Du kan tilsætte forskellige kornsorter, frø, kerner, grøntsager etc. Med denne dej kan du også bage ciabattaboller, foccacia, pizzaer etc. på en almindelig bageplade. I “Det æltefri grydebrød” er der masser af ideer til spændende brød, som du ikke kan mislykkes med.
Der ER ikke noget brød som det æltefri: superenkelt at bage og med en luftig krumme og en knasende skorpe. Uhmmm …
Brote_FAS_14022016
Hvis du klikker på linket ovenfor, kan du læse interviewet med mig i “Frankfurter Allgemeine” i forbindelse med udgivelsen i Tyskland.
grundopskrift på grydebrød
½ tsk gær
½ l vand
3 tsk salt
½ tsk råsukker
ca. 650 g hvedemel (op til halvdelen kan erstattes af groft mel) + ekstra til samling af dejen
olie til hæveformen
bagt i 2 liters form
.
Denne grunddej er udelukkende med hvidt hvedemel. Af smags- og sundhedsmæssige grunde vil jeg dog anbefale, at du også bruger grovere mel som fuldkornshvedemel, grahamsmel, groft speltmel, durummel, havregryn, fuldkornsrugmel, kerner, frø, nødder etc. Erstat f.eks. en fjerdedel eller halvdelen af det hvide mel med en grovere meltype.
Jo større andel af groft mel, desto grovere og tungere bliver brødet. Det helt lette brød opnås med hvedemel alene.
Du kan tilsætte mere eller mindre salt efter smag og behag. Den angivne mængde i opskriften er til den lave side.
Grydebrød er velegnede til frysning. Efter optøning bør de varmes i ovn eller på brødrister.
- Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt og sukker. Vær sikker på, at gæren er helt opløst.
- Tilsæt melet og rør dejen sammen. Vurdér hvor meget mel, der skal i. Dejen skal være blød men ikke flydende. Når du har bagt brødet en enkelt gang, vil du vide, hvordan konsistensen skal være.
- Dæk skålen med et klæde og lad dejen hæve mindst 12 timer – gerne længere. Lad dejen stå ved stuetemperatur. Det er vigtigt ikke at sætte den i køleskabet.
- Hæld den nu temmelig flydende dej ud på et godt meldrysset bord og fold den sammen fire-fem gange fra hver side. Drys med mere mel. Brug en spatel til at folde dejen med. Dejen bliver mere flydende under hævningen, og derfor tilsættes lidt mere hvedemel.
- Smør hævefadet med olie og læg dejen i igen.
- Dæk fadet eller skålen med et bageklæde og lad dejen efterhæve ca. 2 timer, evt. længere.
- Sæt den valgte gryde eller form plus låget i ovnen og tænd på 250 grader. Når temperaturen er nået, så lad ovnen stå endnu nogle minutter, så du er helt sikker på, at ovnen og formen er gennemvarme.
- Tag gryden eller formen ud af ovnen (pas på fingrene!!!) og drys lidt mel i bunden. Hæld dejen over i formen, læg låget på og sæt hurtigt gryden/formen i ovnen igen. Hvis du bager i en form uden låg, så læg stanniol over formen og bind den omkring formen med snor, der kan tåle den høje temperatur.
- Bag brødet 30 minutter. Skru ned til 225 grader og fjern låget eller stanniolen fra gryden/formen.
- Bag brødet færdigt endnu 15-20 minutter, eller til overfladen er smukt gylden.
Vip brødet ud af formen og lad det afkøle på en rist.
- Skær ikke af brødet, før det er helt afkølet.
Bagte flutes efter opskriften på grove ciabattabrød side 108. Skuffende nok blev skorpen ikke sprød. Bagte ikke i varmluftovn. Skruede ned til 225 grader, selv om der ikke stod at man skulle skrue ned fra 250 grader. Kan temperaturen være fejlen?
Boller bagt efter samme opskrift blev heller ikke sprøde ( brugte fremgangsmåden til ciabattabollerne side 104)
Brødsmagen var ellers perfekt!
Kære Annalise,
Hmmm … det er lidt svært at sige, hvad der er i vejen. Jeg har bagt både boller og flutes mange gange og får hver gang en sprød skorpe. Faktisk SÅ sprød at en ældre veninde syntes, at det var FOR meget af det gode!
Jeg bruger varmluftovn, sætter boller eller flutes på den opvarmede plade og ind i ovnen til de 250 grader i 5-6 minutter. Derefter 225 grader indtil brødene er gyldne. Jeg skal dog sige, at det bedste resultat opnås med hvedemel alene.
Prøv evt. at stænke med vand, inden du sætter pladen i ovnen. Jeg håber, det lykkes for dig!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Tak for dit hurtige svar. Jeg arbejder videre med dine tips
Mange hilsner Annalise
Hi igen Annalise,
Skriv gerne igen og fortæl hvordan det går. Man kan altid blive klogere af andres erfaringer!
Kh Kirsten
Kære Kristen Skaarup
Åh, hvor ser det lækkert ud, dit brød og din grundopskrift! Tak fordi du deler den med os.
Jeg har en muskelsygdom – og tænkte på at videresende info om dine bøger til min ME patientforening. For jeg tænker, det vil kunne lette mange, ikke at skulle ælte, når de bager. Men med den sygdom vi har, spiser vi også glutenfrit. Indgår der mon glutenfri opskrifter i din bog? Eller er den grundopskrift med hvedemel, du sender, grundopskriften til alle brødene?
Med mange venlige hilsner fra Laila Lørup
Kære Laila,
Mange tak for din hilsen. Desværre er det sådan, at denne bagemetode kræver hvedemel. Grundopskriften kan anvendes til alle brødene i bogen “Det æltefri grydebrød”, men der er også opskrifter på hvert enkelt brød med tilsætning af forskelligt slags mel, kerner, grøntsager etc. Men metoden fungerer ikke, hvis der ikke er mindst 50% hvedemel i dejen, så den er nok ikke brugbar for jer, der skal undgå gluten. Til gengæld kunne I have glæde, tror jeg, af min nye bog: Powerfood revolutionen (http://wp.me/p5bjYH-Kl). Nyt oplag er på vej og kommer inden for godt 1 uge.
Kh Kirsten
Undskylder fejl:
Kirsten hedder du – og skulle der stå.
Og så: Dine bøger
🙂
Alt i orden!
Hej Kirsten!
Stort tillykke med de udenlandske udgivelser af brødbogen. Jeg bager nu alle mine grovbrød efter gryde-metoden, de bliver superlækre – også selv om de ikke indeholder almindeligt hvedemel men kun fuldkornsmel. Jeg bruger som regel din bog som inspiration samt grundopskriften som holdepunkt for mængden af væske, gær og mel, men derudover bliver alle brød forskellige alt efter, hvad jeg har lyst til, og hvilke ingredienser jeg har hjemme. Det bliver altid superlækkert brød med en fantastisk skorpe.
Kærlig hilsen
Merete.
Kære Merete,
Mange tak – og tak for din hilsen. Det er dejligt at få dine tip og at høre, at du lykkes så godt med det grove mel. Jeg håber, andre der læser med, vil forsøge sig med de grovere meltyper, da det jo giver et noget sundere brød!
Tusind tak fordi du deler din erfaring med os andre.
Kærlige hilsener fra Kirsten
Kære Kirsten,
det glæder mig at læse interviewet i Frankfurter Allgemeine Zeitung og at du er “ankommet”i Tyskland. Håber at dine formidable vegetar-bøger samt Powerfood Regvolutionen også udkommer på tysk:-)
Tak for din utrættelig indsats på området og den store indflydelse på vores madlavning (næsten hver dag!)
kærlige hilsner
fra Erika & familien
Kære Erika,
Tak for din søde hilsen og for dine gode ønsker for mine bøger. Nu må vi se. Hvis bagebogen sælger godt i Tyskland, kan det jo være, at de tager Powerfoood også. Jeg tror, de kigger på den i øjeblikket.
Jeg er glad for, at jeg er til glæde for familien på madfronten.
Mange kærlige hilsener til dig & familien fra
Kirsten
Kan man også lave det med surdej? =)
Hi Tina,
Ja, det man man godt. Læs evt. om det i bogen “Det æltefri grydebrød” (http://wp.me/p5bjYH-Kl).
Kh Kirsten
Kirsten dine æltefrie grydebrød er virkelig vanedannende. Fedt lige at røre en dej sammen ene dag og få lækkert nybagt brød næste dag :o)
Tak for din hilsen, Susanne. Ja, jeg er enig: den dej er virkelig en velsignelse. Nu er det SÅ nemt af bage (også for alle dem, der ikke har haft evnen før).
Kh Kirsten
Må lige høre om de indbydende opskrifter der følger i højre side af sitet, er de fra din nyeste bog ?
Tak for inspirerende retter
Kære Dorte,
Tak, det er dejligt, du synes om inspirationen.
Med hensyn til opskrifterne i højre side af bloggen, er der nogle af dem med i “Powerfood revolutionen”, men de fleste ligger kun her på bloggen. Bogen kommer i nyt oplag indenfor en uges tid.
Kh Kirsten
Nu tror jeg, at de fleste bruger alm. gær i pakker á 50 g i Danmark. Skal der ikke stå i opskriften, at det drejer sig om tørgær?! Når du bager ved 250° varmluft, svarer det til 270° i ovn med alm. varme.
Hi igen Elisabeth,
Jeg kan ikke gennemskue, hvorfor du tror, jeg bager med tørgær. Jeg bager altid med almindeligt gær. Jeg håber, det fremgår af indledningen i “Det æltefri grydebrød”, hvor jeg skriver om økologisk gær. Faktisk har jeg aldrig prøvet at bage med tørgær.
Kh Kirsten
Grydebrødet – her står at der skal Mel i bunden af gryden. Kommer i tvivl om den skal smøres med fedtstof først. Dbh Kirsten
Hi Kirsten,
Nej, gryden skal IKKE smøres. Men drys gerne med rigeligt mel. Rigtig god fornøjelse!
Kh Kirsten
Tusind tak fordi du tog dig tid til at svare mig. Går i gang i dag. Kh Kirsten
Hi Kirsten,
Det var så lidt. Jeg er spændt på at høre, hvordan det går. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Elsker grydebrød og vil begynde at eksperimentere med kun at bruge fuldkornsmel.
Hvis man fryser et grydebrød, kan man så varme det i ovn efter optøning så det får samme sprøde skorpe?
Hi Anette,
Ja, grydebrød er en fantastisk opfindelse. Men du skal være opmærksom på, at brødet ikke hæver helt så meget, hvis du udelukkende bruger fuldkornsmel. Mere end højst 50% ville jeg nok ikke vælge. Men du kan jo forsøge dig frem!
Og ja, du kan godt varme brødet op i ovnen efter frysning. Det har jeg kun haft gode resultater med.
Kh Kirsten
Tak for svar.
Nu er det prøvet – dejen er “lagt” – glæder mig til i morgen.
Kh
Anette
Selv tak. Jeg håber, brødet er blevet godt!
Kh Kirsten
Tak for inspirerende opskrifter. Jeg har bagt to grydebrød, som begge blev klæge indeni – selv om skorpen var rigtig sprød og fin. Har du nogen ide om, hvad jeg gør galt?
Kære Anne,
Selv tak. Det er dejligt, at du kan bruge mine opskrifter.
Men det er virkelig nedtur at bage hele to brød med klægt indre. Det er svært at sige, hvad grunden er, men måske skal du have lidt mere mel i dejen. Dejen skal ikke kunne decideret æltes, men den skal heller ikke være FOR blød. Prøv at bage et lille brød med en lidt mere fast dej som prøve. Det er det eneste jeg kan tænke mig er galt.
Kh Kirsten
Kære Kirsten
Mange tak for dine mange lækre opskrifter. De er en stor inspiration i min daglige madlavning 🙂
Bogen “Det æltefrie grydebrød” vil jeg meget gene købe, men har desværre ikke haft held til at finde den på nettet, hos lokale boghandlere eller i antikvariater. Er der planlagt flere oplag på dansk?
Mange taknemmelige hilsener,
Lotte
Kære Lotte,
Hvor er det dejligt at høre, at du kan bruge mine opskrifter. Tusind tak!
Ja, bagebogen er desværre helt udsolgt og planlægges ikke optrykt. Jeg har nogle få eksemplarer liggende, så du kan købe et hos mig. Jeg er på rejse i øjeblikket, så vil du have ulejlighed med at sende en mail til mig? så vender til tilbage, når jeg er hjemme i næste uge. Min mailadresse er: kirsten.skaarup@privat.dk.
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Jeg ved godt det er et long shot, men jeg vil spørge om du har flere eksemplarer af Det Æltefri Grydebrød til salg? Jeg har lånt den på biblioteket, og jeg vil helst ikke af med den igen 🙂
Mvh Marie Overballe
Kære Marie,
Desværre kan jeg ikke hjælpe dig med en bog. Jeg ville ellers vældig gerne! Men mit lille lager er sluppet op.
Spørg evt. hos forlaget: js@legind.dk (Forlaget Legind).
Eller måske kan du finde den antikvarisk?
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy