græskarsuppe med æbler og kardemommefløde
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in supper
28. oktober 2016
en uhyyyyyggelig hyggelig halloweensuppe
Halloween er lige om hjørnet, og denne nye tradition, der er kommet til os fra USA, kræver en græskarsuppe. Mindst – for halloween er meget mere end græskarsuppe.
Halloween er en ekstra fastelavn, der betyder udhulede græskar, græskarmænd og -kvinder med lys i øjnene, skramlende skeletter, spøgelser, skæg og udklædning – og børnenes insisteren på “slik eller ballade”.
Ikke alle synes om den nye tradition, men jeg tror, vi kan blive enige om, at en varm og krydret græskarsuppe hører efteråret til.
.
den store græskarkone er kommet
Jeg har sat mig på et større parti græskar på Torvet i Sakskøbing. Interessen for græskar, både som græskarlygter og som mad er eksploderet i de seneste par år. Især græskarsuppe er blevet en yndet ret. Jeg har tidligere år lagt opskrifter på græskarsupper på bloggen. Kig fx på denne her:
græskarsuppe med knas og kerner
et supersundt bær
Græskar er slet ikke en grøntsag men et bær. Somme tider et gigantisk bær! Verdens største græskar vejer 900 kg og er dyrket i Californien. I Danmark er vi “kun” oppe på godt 300 kg.
Mindre kan sagtens gøre det, og cirka et halvt græskar er nok til denne spicy suppe. Græskar er kalorielet og super-sund. Se om næringsstofferne i græskar her. På samme side finder du opskriften på et græskarbrød, der passer fint til suppen. Det er et æltefrit grydebrød bagt i gryde, så det er nemt at bage dette sprøde brød med en luftig krumme.
halloweenbrød
en græskarsuppe med æbler
I år bugner det med æbler, så hvorfor et komme et par stykker i græskarsuppen? Det giver en frisk og let syrlig smag.
Man fornærmer næppe det sunde græskar ved at sige, at det ikke leverer alverdens smagsnuancer. Derfor kommer æblerne til hjælp med flere smagsnuancer, men ikke mindst chili, ingefær og kardemomme sætter deres smagsmæssige stempel på suppen.
efterårets bedste suppe
Du kan pynte suppen med kardemommefløde og græskarkerner – eller som her med rød skovsyre og græskarkerner. Rør i så fald ekstra kardemomme i suppen.
.
græskarsuppe med æbler og kardemommefløde
100 g løg
4 fed hvidløg
1 chili eller et nip chiliflager
2 spsk kokos- eller olivenolie
800 g græskar, fx hokkaido
2 søde æbler, ca. 300 g
8 dl grøntsagsbouillon
1 økologisk citron
2 tsk gurkemeje
1/2 tsk friskkværnet peber
2-3 spsk reven ingefær
2 dl kokosmælk
1-2 spsk agavesirup
1 tsk stødte kardemommefrø
3-4 spsk græskarkerner
Hak løg, hvidløg og evt. chili. Svits de tre ting i olien, til løgene er bløde.
Skær græskar og æbler i terninger og kom dem i gryden. Hverken æbler eller græskar skal skrælles, men fjern kerner og kernehuse.
Tilsæt bouillon, 2 spsk citronsaft, gurkemeje og peber. Læg låg på gryden og lad suppen simre 8-10 minutter. Fjern gryden fra varmen og lad suppen afkøle lidt.
Purér suppen i blenderen og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt reven ingefær og godt 1 dl kokosmælk. Hvis suppen er for tyk, tilsættes lidt mere bouillon.
Smag suppen til med salt, peber, citronsaft og agavesirup, evt. også mere ingefær.
Skær 2 spsk tynde strimler af citronskallen.
Smag ca. 1/2 dl kokosmælk til med lidt salt og stødte kardemommefrø.
Varm suppen igennem og servér den i fire tallerkener eller små skåle. Sæt lidt kokosfløde på suppen med en ske og drys med lidt mere kardemomme, citronstrimler og græskarkerner.
.
Hvor ser du herlig ud kære. Kan se hotellet stadig renoveres hi hi
Tror ikke lige jeg får lavet græskarsuppe.
I disse dage er det kartoffelsuppe på menuen 🙂
Knus Wanda
Kære Wanda,
Dejligt at høre. Faktisk er både hotellet og jeg blevet et år ældre og trænger stadig begge til renovering. Billedet er fra sidste år!
Kartoffelsuppe er jo også en dejlig ting. Du kan bare vente dig, til min suppebog kommer. Så skal du se supper!
Knus fra
Kirsten
Jamen det gør jeg så. Vær sød at reserver suppebogen til mig hi hi hi
Glæder mig.
Knus Wanda
Det gør jeg med glæde, Wanda. Bogen kommer først til februar.
Knus fra Kirsten
Helt ok glæder mig
Knus Wanda
Hej kære Kirsten, du ser bare smuk ud, som du sidder der blandt de mange flotte 🎃, men skal græskarret heller ikke skrælles? Jeg har kun prøvet at anvende græskar til syltning, så jeg må lige være sikker, suppen ser fantastisk ud, kærlig hilsen Jette.
Hi Jette,
Tusind tak for komplimenten!
Og nej: græskarret skal ikke skrælles. Og heldigvis for dét, for græskar er en sag, der ikke er nem at hverken skære i eller skrælle. Det kræver kræfter at skære græskar i mindre stykker eller terninger, men skallen bliver lige så blød som indmaden, når den koges. God fornøjelse!
Kærlige hilsener fra Kirsten
Gennem tiderne har jeg købt mange kogebøger. Men dine er altid forblevet hos mig. Tak for mange gode måltider gennem årene, der er gået. Power food revolutionen ligger nu øverst i skuffen og bliver studeret flittigt hver dag. Så efter at have læst kommentarer til din græskarsuppe, som MÅ laves i morgen, glæder jeg mig til din suppebog!
Kan ikke vente… 🙂
Altid så smuk mad. Altid så smagfuldt.
Knus fra en stor fan over laaang tid.
Signe
Kære Signe,
Ajjjj, hvor er jeg glad for at høre, at du har glæde af mine kogebøger. Det er SÅ opmuntrende og inspirerende for mit arbejde. For verden er jo ærlig talt fuld af kogebøger. Mildest talt! Og så er det ekstra dejligt at høre, at du har fornøjelse af netop mine. Man kan selvfølgelig sige, at aldrig tidligere har der været mere brug for vegetariske/veganske kogebøger end nu. Så jeg håber, at du også bliver glad for min suppebog. Supper har i USA afløst trenden med at drikke juice. Og det er der god fornuft i, for når man drikker juice, stiger blodsukkeret med raketfart, hvorimod blodsukkeret stabiliseres med supper pga alle de fibre, man får med supperne.
Tak Signe, fordi du tog dig tid til at skrive. Det varmer på en kold efterårsdag!
Mange kærlige hilsener fra
Kirsten
Kære Kirsten!
Også jeg skatter dine bøger højt.
og tak for, at du bliver VED og VED med dejlige opskrifter her på bloggen!
( og det bedste: man VED bare, at det bliver lækkert, hvis man følger dem!)
Tak igen!
med de bedste hilsener, fra dina.
Kære Dina,
Hvor er det dog fantastisk med alle de roser. Tusind, tusind tak. Det er SÅ dejligt at høre, at ens “opfindelser” bliver værdsat, og heldigvis er ideerne til grøn mad uudtømmelige. Der er millionvis af skønne kombinationer af grønne produkter. Så ideerne vil nok komme rullende en rum tid endnu!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
TAK gerne 🙂 Flere år endnu
Knus Wanda
Kære Kirsten. Jeg har lige lavet hokkaidosuppen med æbler og kardemomme, og jeg må sige, at den smager helt forrygende! Skulle egentligt blot have været min aftensmad, men jeg kunne ikke vente så længe, inden den første portion gled indenbords! Har nu surfet efter forslag til anvendelse af den resterende kokosmælk og også fundet flere gode bud fra din hånd på, hvad kokosmælk kan bruges til. Det er noget af det spændende ved dine opskrifter, at de hele tiden fører til nye smagsoplevelser, når rester skal anvendes. En helt Pandoras æske!
Kærlig hilsen
Mona
Kære Mona,
Ja, flottere ros kan jeg vist ikke få. Hjertelig tak for din begejstrede hilsen. Der findes vist ikke bedre anbefaling af mad, end at man ikke kan holde fingrene (= eller rettere smagsløgene) fra den. Og hvad er skønnere end at være Pandoras æske? Oplevelse på oplevelse, på oplevelse, på … TAK!
Kærlige hilsener fra
Kirsten
Uh, har ellers aftalt med mig selv, at jeg ikke må købe flere opskriftsbøger, men der er udkommet et par vegetar/veganerbøger, som jeg må eje og nu snart en suppebog…men der er heldigvis ikke nogen, der kender til min aftale 😄
Synes også det græskarbillede er helt fantastisk, farverne er så gode sammen.
Og nu vil jeg gå i køkkenet og lave græskarsuppe, den skal nok lune på en grå regnvejrsdag, tak for den opskrift !
Hilsen Dorit
Åh, ved du hvad, Dorit? Kogebøger får man aldrig for mange af. Du skulle se mine reoler. Der er hundredvis af kogebøger fra hele verden, og jeg ELSKER dem! Og hvis du kan lide suppe, tror jeg, du bliver glad for min nye bog. Der er supersunde supper fra hele verden.
Og så håber jeg, at den gyldne græskarsuppe har lyst op på en gråååå dag!
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy