ovnbagte rosenkål med svampe, sprød tofu og japansk sovs
Skrevet af Kirsten Skaarup, Posted in hovedretter
.
det er tid at nyde kål og svampe – et smagsmæssigt perfekt match
Efterår og vinter betyder kål. Skønne kål i alle afskygninger. I denne efterårsret er det rosenkål, som bages i stedet for at koges. Og når de små kål svøbes i olivenolie og bages, får de en dejlig fortættet smag i modsætning til, hvis de koges.
Sammen med svampe, sprød tofu og en smagsstærk japansk sovs udgør rosenkålen en dejlig oktober-ret: en delikat symfoni af smagsnuancer.
naturens egne vitaminpiller
Jeg har tit lovprist kål, ikke mindst rosenkål. De små runde “vitaminpiller” er supersunde og en af de fornemste medlemmer af kålfamilien med masser af vitaminer som betacaroten (A-vitamin) og C-, E- og K-vitaminer.
Rosenkål indeholder også mange andre sundhedsfremmende stoffer i form af flavonoider, mange antioxidanter og stoffet sulforaphan, der styrker immunforsvaret og sætter gang i udskillelsen af kræftfremkaldende stoffer. De mange plantefibre styrker fordøjelsen og binder skadelige stoffer, som derved transporters ud af kroppen uden at lave ballade.
en efterårshilsen fra skovbunden
Spiselige svampe under alle former passer fint til både rosenkål og tofu. Jeg har brugt en af mine egne yndlingssvampe her, nemlig kejserhatte. De er lidt seje i konsistensen, og der er noget at tygge i. Men har du været heldig selv at finde svampe, kan du sagtens bruge karljohan i stedet eller kantareller. Men jeg hører fra mine svampesamlende venner, at det ser sløjt ud derude i skovbunden. Og selv har jeg ikke haft tid til at støve rundt.
Samler du ikke selv svampe, eller kan du ikke finde kejserhatte, går der fint med købte champignon i stedet.
Spiser du ikke tofu, kan den skiftes ud med kikærter eller bønner, evt. edamamebønner, hvis det skal være rigtig hurtigt. De købes frosne i supermarkedet.
en hverdagsret med mange smagsnuancer
ovnbagte rosenkål med svampe, sprød tofu og japansk sovs
japansk sovs:
1/2 dl sake (risvin), evt. sherry
1/2 dl mirin (sød risvin)
3 spsk tamari (soja)
1-2 spsk rørsukker
3/4 kg rosenkål
1/2 dl olivenolie
salt, friskkværnet peber
250 g kejserhatte eller andre svampe
2 spsk kokos- eller olivenolie
200 g røget tofu
Lav først sovsen: kom sake, mirin, tamari og sukker i en gryde. Kog sovsen ind for svag varme. Den skal forblive temmelig flydende, da den stivner lidt efter afkøling.
Skær rosenkålene igennem og læg dem i et lavt ovnfast fad. Hæld olivenolien over og vend kålen godt rundt. Drys med lidt salt og peber.
Sæt fadet i en 200 grader varm ovn ca. 20 minutter.
Tag fadet ud af ovnen efter 10 minutter og vend rundt i rosenkålene. Dryp evt. lidt mere olie på. Sæt fadet i ovnen igen, til kålen er let gylden, endnu 10-15 minutter.
Steg imens svampene: skær kejserhattene i skiver på langs og steg dem gyldne i 1 spsk olie. Sæt dem til side.
Skær tofuen i små terninger og steg dem gyldne i den sidste spsk olie. Se om behandling af tofu her.
Tag fadet med rosenkålen ud af ovnen og fordel svampe og tofu i fadet. Sæt det i ovnen endnu nogle minutter, til svampe og tofu er gennemvarme. Hæld sovsen over retten eller servér den til separat.
Spis fx en salat med hele kerner til, se nedenfor. Du kan også vælge couscous med tørret frugt og mandler.
salat med perlebyg, bolsjebeder og sennepsdressing
efterårsfad med mange facetter
Rosenkål er min bedste spise af kålarterne uhmmmmm
Heldigvis er det noget vi begge kan lide.
Din opskrift vil blive brugt kære Kirsten 🙂
God dag til dig
Hvor er jeg glad for, at jeg har valgt noget, I kan lide, Wanda.
Rigtig god fornøjelse!
Knus fra Kirsten
Kunne du foreslå en anden sovs uden spiritus?
Kære Aino,
Du kan vælge den nemme løsning og smage sojafløde eller anden fløde, evt. yoghurt, til med reven ingefær, presset hvidløg og tamari (soja). Du kan også vælge en misodressing, se opskrift her: http://wp.me/p5bjYH-2oZ. Endelig kan du røre jordnøddesmør eller tahin glat med varmt vand og smage til med ingefær, hvidløg, tamari og chili. God fornøjelse!
Kh Kirsten
Kære Kirsten. Tak for endnu en dejlig opskrift. Kombinationen af rosenkål( der også er min favoritkål) og svampe lyder spændende, og det er også noget jeg gerne vil prøve. Jeg er glad for dit alternativ forslag til sovs, da jeg ikke tåler spiritus. Jeg har forgæves forsøgt at finde ud af, om al spiritus fordamper ved kogning. Kan du hjælpe? Jeg er også i tvivl, om du angiver ovntemperatur i dine opskrifter for alm. ovn eller varmluftsovn. Kærlig hilsen Mona
Kære Mona,
Tak for din hilsen. Det glæder mig, at du har lyst til at prøve kombinationen svampe/rosenkål. Jeg synes, den er rigtig efterårsagtig.
Jeg tør ikke sige, om AL spiritus fordamper ved kogning. Kan du ikke tåle det, ville jeg helt udelade det for en sikkerheds skyld. Jeg skal dig sige, at risvin holder en lav procent – men alligevel!
De ovntemperaturer jeg angiver, er altid for varmluftovn. Men det er en god idé at holde øje med fadet i ovnen. Næsten alle ovne varmer lidt forskelligt.
Kh Kirsten
Måske kan man sige kålarterne.. jeg plejer at kalde dem for det de er: En del af kornblomst-familien…
Jeg er stadig bare vild med gratin lavet på hvidkål. I går blev det dog til stuvning af hvidkål med sprød rugbrød og finthakket pære (a pros pros det her med at bruge sæsonens frugt og grønt).
Go fredag! 🙂
bone apple tea
Kære Alex,
Det lyder dejligt med hvidkålsgratin. Ofte er de enkleste retter, de lækreste.
For god ordens skyld skal jeg dog lige sige, at kål hører til korsblomst-familien, på latin Brassica.
Kh Kirsten
Abonnér på bloggen via email
Velkommen
Kategorier
Søg efter opskrift her
Top Posts & Pages
Nyeste opskrifter
Seneste kommentarer
Ny bog om dansk nationalklenodie
Klimakærlige opskrifter med plantefars
Supper & Co.– superfood supper
powerfood revolutionen – detox kroppen, boost immunforsvaret og få masser af energi – netop solgt til udgivelse i Tyskland
det æltefri grydebrød
den lille grønne for madpakkespisere
Supper
Text 0
Text 0
Text 1
Text 0
Text 0
Salater
Hovedretter
Brød
Text 0
Text 1
Text 2
Text 3
gulerodsbøffer
indisk curry med auberginer og cashewnødder
bagt blomkål m quinoa og svampe
simregryde med svampe, æbler og rosmarin
ovnbagt rodfrugtmos med linser
majsbøffer med svampe
spidskålsruller med linsefyld og sennepssovs
squash- og tomattærte med jordnøddebund
burgerbøffer af squash m kantareller
grillet polenta m kulørte tomater og “oste”sovs
spidskålssalat med mango og blåbær
grønt-i-grønt squash-lasagne
sommerens hit: hot “chicken” wings – BBQ på den kloge måde!
romerske broccolikarbonader
spidskålssalat med fersken og dild
romersk bønnesalat
gulerods- og bønnepaté
mandelfrikadeller
porrepaté med valnødder
valnøddefalafler i tomatsovs
nøddefrikadeller med lilla spidskålssalat
boller i karry anno 2016
squashfrikadeller med tilbehør
indisk curry med kokosbrød
spidskålssalat med brombær og valnødder
kartoffelsalat med valnødder og dild
tagine med fennikel, oliven og dukkah
glutenfri kerne-knækbrød
spinatlasagne med svampe
Tilmeld
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy