Kirstenskaarup.dk

plantebaseret mad med masser af smag

fredag

12

juli 2024

4

KOMMENTARER

nye kartofler og friske ærter i sommerwok

Skrevet af , Posted in hovedretter

.

lynhurtig  og let sommerret i cremet sovs

Er man et sted derude i det danske sommerland, står menuen sikkert ofte på nye kartofler. Men kartofler alene gør jo ingen middag, så her er en idé til en ret med de små knolde.

De nye kartofler er stadig, ja nye – og lækre! Her er de let kogte og vendt på panden eller i en wok sammen med nye ærter og asparges. Aspargessæsonen er ganske vist – næsten – forbi, men jeg ser dem stadig i butikkerne. Skulle det være for sent med asparges, så brug i stedet terninger af squash, som blot svitses sammen med tofu, eller svampe, og løg.

Hvis du selv dyrker squash, har du sikkert masser af de neutrale frugter. Jeg har selv en enkelt plante i altankassen, som er parat til at levere den første velskabte squash.

.

friskplukkede ærter

Ærter plukket lige fra planten er en anden stor sommerglæde. Det er simpelt hen smagen af dansk sommer. Det samme kan man sige om dild, som også indgår i denne ret.

.

brug hvad du har af grønt drys

På mine sommerkartofler er både ramsløgblade og -blomster. De er forsvundet fra jordens overflade nu, men du kan vælge andet drys som løvstikke eller timian – foruden dild – eller bare nøjes med dild.

.

fuldkornspasta til kartoflerne 

Hvis du ikke bruger tofu i retten, er det en god idé med et tilbehør af fuldkornspasta til kartoflerne. Korn og kartofler kompletterer hinanden rent proteinmæssigt.

.

sommerwok med nye kartofler og friske ærter 

(4 personer)

3/4 kg små nye kartofler

200 g røget eller marineret tofu (evt. kogte bønner) eller 250 g champignon

100 g bælgede ærter

6 forårsløg

300 g asparges (hvide eller grønne)

4 spsk olivenolie

ca. 2 dl havrefløde eller anden fløde

tamari, friskkværnet peber

1 bdt dild og evt. andre urter som løvstikke eller timian

.

Kog kartoflerne 6-8 minutter afhængig af størrelsen, og sluk for varmen. Lad kartoflerne stå i vandet, til de er møre, men temmelig faste. Afdryp dem.

Skær tofuen i små terninger – eller svampene i kvarte.

Bælg ærterne og snit forårsløgene.

Skræl hvide asparges og skær aspargesene i tre stykker. Del dem også i to på langs, hvis de er tykke.

Varm olien op i en wok eller stor pande og steg tofuen eller svampene gyldne. Tilsæt forårsløg, ærter og asparges. Svits alle grøntsagerne et par minutter.

Kom de kogte kartofler i wokken og hæld fløden ved. Bring den i kog og varm kartoflerne igennem.

Smag til med salt og tamari, og drys med klippet dild eller anden krydderurt ved serveringen.

Servér fx fuldkornspasta til sommerretten.

.

.

Share

4 Kommentarer

  1. Anni Bertelsen
  2. Inge-Brit Dahlerup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.